Louis Vuitton x Frank Gehry

IMATE LI FRANK GEHRY TORBICU: Pardon, to nisu torbice nego remek-djela arhitekture!

Aleksandra Orlić
09.12.2023.

Otvoreno pismo Djeda Mrazu i molba da skrene svoje sobove u toplije krajeve. Točnije rečeno na Art Basel Miami Beach gdje je naš najdraži arhitekt Frank Gehry predstavio limitiranu kolekciju torbica Louis Vuitton x Frank Gehry

Svjetsko tržište je u krizi, štedi se na sve strane pa ipak, kako onda objasniti članke diljem modnih portala koji savjetuju čitateljicama da je mudro investirati u dizajnerske torbice jer one će uvijek biti na cijeni. Znate one velike zaljubljenice u torbice koje ih od dana kada su ih kupile drže u vrećicama i sefovima ne bi li ih spasile od oštećenja i jednoga dana dobro utržile. S druge strane, ako te torbice nikada ne dođu u naše ruke i ne iskuse život, ne približe se mrlji od kave, prašini na stolcu u kafiću, tragovima ključeva nego ih tretiramo kao neke poluge od zlata ili ideje u našoj glavi, zašto onda ljudima ne bismo ponudili podjednako fiktivne torbice zvane i NFT.

Torbica kao investicija, ali i umjetničko djelo

Tako je prije dvije godine razmišljao umjetnik Mason Rothschild kada je svijetu ponudio digitalne verzije Birkin torbica. I to u suludim oblicima – od krzna, vode ili vatre. Jer u mašti je sve moguće. Slučaj se naravno zakomplicirao do neviđenih razmjera jer modna kuća Hermes je uložila tužbu tvrdeći da nema što digitalni umjetnik svoje kreativne izmišljotine nazivati MetaBirkin torbice i raditi zbrku na tržištu.

No dok se slučaj MetaBirkin torbice mjesecima razvlačio po sudovima jedan drugi brend je odlučio iskoristiti povoljnu situaciju. Pa ako je tržište ludo za ulaganjem u dizajnerske torbice i ako je vrijeme da pomaknemo granice s torbica, a to znači da ih ne radimo samo u formatima koje poštuju pravi kut zašto onda ne bismo angažirali pravog umjetnika i genijalca – kanadsko-američkog arhitekta Franka Gehryja, razmišljali su u modnom carstvu Louis Vuitton.

Gehryjevu torbicu na dar!

Uostalom, Frank Gehry ne samo što je jedan od najgenijalnijih arhitekata na svijetu nego i nešto kao kućni prijatelj Louis Vuittona jer on potpisuje Fondation Louis Vuitton u Parizu, on je glavni krivac zašto su Vuittonovi izlozi diljem svijeta tako spektakularno uređeni, a okušao se već i u dizajniranju bočica za parfem. Pa ako zbrojite dva i dva, bilo je posve logično ponuditi gospodinu Gehryju da dizajnira i LV torbice.

Dragi Djede Mraze, nadamo se da čitaš ovaj članak i da ti neće biti problem upregnuti tvoje sobove do toplog Miamija. Točnije rečeno, svrati na Art Basel Miami Beach gdje se do 19. prosinca održava veliki sajam umjetnina. Molimo te da nam odabereš nam jednu od 11 limitiranih torbica iz kolekcije Louis Vuitton x Frank Gehry.


Zgrade i životinje kao inspiracija

Ako ti je teško pamtiti imena Gerhyjevih muzeja koji su poslužili kao inspiracija za ove sjajne torbice kao što su Muzej popularne kulture u Seattleu, Guggenheim u Bilbau, Koncertna dvorana Walt Disney u Los Angelesu, zgrada IAC u New Yorku ili imena torbica – Capucines BB Analog Bag, Capucines Mini Puzzle i Capucines Mini Blossom, uzmi naprosto onu s motivom ribe, krokodila ili medvjeda. I puno nam pozdravi gospodina Gehryja koji je i u 94. godini silno kreativan i zaigran, a dizajniranje torbica je usporedio s uzbuđenjem snimanja filmova i puštanjem rakete na Mjesec.

Fotografije: Louis Vuitton; naslovna animacija: Canva

Pročitaj više

”FETIŠ je priča koja se maskira u objekt.” (R. J. Stoller)

Imajući u vidu brzinu tempa koji nam život diktira, kao i FOMO filozofiju zbog koje rijetko i teška srca propuštamo najrazličitije prilike – iz Avon kompanije za njegu ljepote stiže nam make-up kolekcija čije ime nagovještava moćno iskustvo ispred ogledala. ULTRA COLOUR kolekcija bogata najkvalitetnijim sastojcima za šminku, kao i paletama boja s ultra postojanim pigmentima uz koje stvaramo magiju na licu i noktima.

Jeste li znali da se proces autofagije (pametno recikliranje i neka vrsta samozacjeljivanja) počinje odvijati tek nakon 13. sata gladovanja?

7 ključnih pitanja i 3 poklon paketa

Ono što Norijada već desetljećima predstavlja srednjoškolcima, to su prvi sunčani dani svima nama. No, prije nego što istrčimo u susret ljetu i pobacamo u jednom potezu svu odjeću sa sebe, dobro se podsjetiti važnih lekcija o pametnom izlaganju suncu. I, znate li što su sunčane terase i u kakvoj su vezi sunce i sladoled od čokolade u kojem upravo uživate?

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.