NENADMAŠNA JANE BIRKIN: Glumica, pjevačica i modna ikona vječna je inspiracija

Kristina Stakor
16.07.2023.

U sjećanje na francusko-britansku glumicu i pjevačicu Jane Birkin koja je utjelovila ideju pariškog stila, kombinirajući eleganciju i koketnost

U nedjelju 16. srpnja odjeknula je tužna vijest da je preminula britansko-francuska pjevačica, glumica i proslavljena modna ikona Jane Birkin.

Na početku karijere pojavila se u manjoj ulozi u filmu „Blowup“ Michelangela Antonionija, a zatim je, kao što je sama rekla, zahvaljujući svom neobičnom naglasku i ulozi u filmu „La Piscine“ ostala u Francuskoj.

Ono po čemu će zasigurno zauvijek ostati zapamćena jest po kontroverznom duetu sa Sergeom Gainsbourgom “Je t’aime… moi non plus”, ali i po svom stilu koji već desetljećima inspirira ljubiteljice mode.

Premda rođena u Velikoj Britaniji, Jane Birkin postala je jedna od ikona uvijek citiranog francuskog chica, spajajući eleganciju, koketnost, androginost i ženstvenost i prije svega – nonšalanciju.

S jednakom je samouvjerenošću nosila obične bijele košulje i traperice, kao i prozirne haljine, duboke dekoltee i košare.

A upravo su karakteristične košare bile te koje su i inspirirale direktora Hermesa Jean-Louisea Dumasa da kreira legendarnu Birkin torbu. Poznata priča kaže da mu se na letu od Pariza do Londona požalila da nikad ne može pronaći kožnu torbu koja joj se sviđa i u koju joj stanu se stvari. Premda ona danas za sve koje ju priželjkuju predstavlja svojevrsnu investiciju, za Jane Birkin ona je bila samo još jedna torba po kojoj bi vješala „đinđe“, šarala i pokazivala da su stvari stvorene za život, a ne obrnuto.

No ono što se uvijek isticalo je osmijeh koji je otkrivao šarmantni razmak među zubima i nepokolebljivi optimizam. Još je ove godine planirala niz koncerata, no morala ih je otkazati zbog zdravstvenih problema, rekavši „uvijek sam bila veliki optimist, ali sam shvatila da trebam malo više vremena da budem na pozornici“.

Iza nje ostaju dvije kćeri koje su se i same istaknule kao glumice i glazbenice: Charlotte Gainsbourg iz veze sa Sergeom Gainsbourgom te Lou Doillon (iz braka s redateljem Jacquesom Doillonom), dok je kći Kate Barry preminula 2013.

Naslovni vizual: Instagram / jane.birkin

Pročitaj više

trendspotting

Životinjske uzorke ponovno možemo vidjeti posvuda, pa se postavlja pitanje: jesu li i dalje simbol neukusa, bunta, bogatstva ili mainstream? I ugrožavaju li stvarne egzotične vrste ili potiču na njihovu zaštitu?

Ne postoji apsolutno ništa pogrešno u procesu starenja, a čini se gotovo apsurdnim što kolektivno strahujemo od nečeg toliko prirodnog. No tzv. kult mladosti prilično je jak, a ne postoji žena koja se već nakon 25. godine života nije zapitala bi li trebala učiniti nešto kako bi zaustavila vrijeme. Tretmani botoxom, hijaluronskim filerima pa čak i facelifting sve su popularniji, no biste li povjerovali da je moguće doći do zategnutog i mladolikog lica bez odlaska pod nož?

Ljetna haljina skroz izgužvana, krema razlivena, a vaše omiljene cipele ulubljene? Pakirate li kofer (pre)nemarno i bez sistema, ne treba se čuditi ako vas na odmoru zadesi neugodno iznenađenje. Pa dobro kako onda pravilno i dobro spakirati svoj kofer?

Dobra priprema je pola posla

Tek je 14 sati, a na vašem licu već nedostaje veći dio nanesenog pudera. Ako potvrdno kimate glavom, možda biste trebali nastaviti čitati…

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.