Ljetne haljinice zimi

TKO JE UBIO SEZONE: Kako ćemo i u zimskim mjesecima nositi ljetne haljine

Tamara Radan
29.09.2023.

Zaboravite preslagivanje odjeće po godišnjim dobima jer ove sezone dozvoljeno je baš sve – nositi krznene papuče na ljetne haljine i umjetne bunde na japanke.

Kada sam se prije nekoliko godina zatekla na jednoj radionici gdje smo analizirali reklamne slogane i apele magazina, jedna od predavačica je uzela u ruke jedan prestižni ženski magazin i zaključila da bi se slobodno mogao zvati i Hidrometeorološki zavod. Razlog? Iz broja u broj glavne poruke otisnute najdebljim slovima su glasile: Ljeto, Jesen u vašem gradu, Zimska kolekcija. Kao da čitatelji ne znaju koje je doba.

Bug u prostorno-vremenskom kontinuumu

A onda su se vremenske prilike toliko pokvarile i pomiješale da više doista ne znamo u kojem godišnjem dobu živimo. I baš kada sam na tren pomislila da će takvi naslovi tek sada dobiti puni smisao dogodilo se to da su ljubitelji mode jednom zauvijek odlučili raskrstiti s ustaljenim pravilima što se kada nosi. Doslovce kao da se dogodio neki bug u prostorno-vremenskom kontinuumu.

I to na način kao da se moda počela hvatati ukoštac s vremenom umjesto da bude ispred njega. Dopustite da vam objasnim. Modna je industrija, kao što znate, oduvijek naravno, povezana uz sezonske kolekcije koje je predstavljala kupcima i urednicama modnih časopisa na bi svi mogli planirati svoje poteze. No sve se počelo mijenjati čak i prije kao što je korona revije preselila u virtualni prostor i natjerala nas da 24 sata na dan nosimo trenirke. Kupci su poželjeli nositi nove trendove čim su ih vidjeli, nisu čak i prije nego, nisu više čekali da nešto postane in.

Foto: Unsplash

Čizme ljeti, a lagane haljinice i topiće zimi

Stilske su zvijezde na ulici počele miješati sezonske komade noseći čizme i debele veste tijekom toplih te lagane haljinice i sandale tijekom hladnih dana. Iako se čini malim, taj je pomak zapravo iznimno važan. Odrasle smo slušajući da se određene nijanse i teksture nose u određenoj sezoni. Ta još prije nekoliko godina činilo se logičnim slijediti zadana pravila – bilo je sjajno unaprijed vidjeti nove kolekcije. Ali danas je svijet previše brz za takav pristup.

Osim toga, sam koncept da nešto trebate nositi baš u određeno vrijeme je… neprirodan, barem u ovom postapokaliptičnom krajobrazu. Jedino što je važno kada birate što nositi ljeti ili zimi jest činjenica hoće li vam u tom outfitu biti toplo ili hladno. Još jedna dobra činjenica jest – kad nešto možete nositi cijele godine, bez obzira na sezonu, znači da ćete manje trošiti na odjeću, a samim time i nanijeti manje štete okolišu. Uvijek će biti iznimaka, ali slobodno ove jeseni odjenite onu neonsku suknju umjesto neke kariranog uzorka. Sami odlučite što ćete i kada nositi. Ne čini li vam se to osnažujuće?

Naslovna fotografija: Unsplash; Canva

Pročitaj više

Ako vas ne vide iz drona, niste dobro odjeveni!

Statement nakit osamdesetih se vratio u velikom stilu. No dobra vijest je ta da ga ne morate nositi samo uz glam haljine te izgledati kao da ste ispali iz serije ‘Dinastija’, jer super će izgledati i uz sportsku jaknu ili džemper

Manje retinola je više!

Svi koji imaju suhu i osjetljivu kožu koja burno reagira na retinol s pravom se sada pitaju – treba li retinolu dati drugu šansu?

Hipnotićki pogled

Zaboravite na bijele sjene ispod očiju koje će možda nastati zbog nošenja sunčanih naočala. Vrijeme je da upoznate Latte make-up trend

Kolektivizam je in!

Konačno je postalo poželjno da se netko pojavi na partyju u 100% identičnoj odjeći kao vi. A znamo i tko je prvi na svijetu pokrenuo ovaj trend, a nije Gucci

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.