17. FESTIVAL TOLERANCIJE: Nagrađivani filmovi koji otvaraju umove

Nika Kovačić
29.12.2023.

Festival će se održati u MSU-u i u KIC-u, a selekcija je izvanredna – pregršt nagrađivanih filmova, od kojih većina ima hrvatsku premijeru

Festival tolerancije posljednjih 16 godina održava se kao angažirana kulturno-edukativna platforma, koja primarno kroz filmski, ali i izložbeni te edukativni program, promiče ideje tolerancije, suživota, otvorenosti i dijaloga. Teme kojima će se kroz filmove i popratni program baviti Festival tolerancije su izbjeglištvo, bijeg iz domovine, pitanje identiteta, buling, žene u patrijarhalnoj sredini i negiranje zločina, genocida i holokausta. Aktualne su to društvene pojave koje sve više ukazuju na potrebu za progovaranjem o nepravdama, inzistiranju na dijalogu i suradnji cijele zajednice u borbi protiv diskriminacije, što je uz podršku marginaliziranim skupinama jedan od glavnih ciljeva djelovanja udruge Festivala suvremenog židovskog filma Zagreb i projekta Festivala tolerancije – JFF Zagreb.

Filmski programi ove su godine podijeljeni u četiri kategorije, a selekciju filmskog programa potpisuju Snježana Tribuson i Boško Picula, uz programsku savjetnicu i predselektoricu Dinu Pokrajac. Prilikom selekcije filmova posebna se pozornost posvetila filmovima iz tzv. svjetskoga festivalskoga kruga nagrađivanima na prestižnim festivalima. Ugriz stvarnosti prikazuje jedanaest dokumentarnih filmova, a u prvi plan stavlja kvalitetu, neposrednost i aktualnost koju dobar dokumentarac uvijek ima. Izdvajamo film 20 days u Mariupolju Msytslava Chernova, koji je na ovogodišnjem Sundance Film Festivalu osvojio nagradu publike.

Program Spektar donosi nam selekciju od dvanaest svjetski aktualnih i značajnih igranih filmova usmjerenih na teme kao što su holokaust, ljudska prava te česti društveni izazovi od kojih bismo izdvojili dramu Disco Boy Giacoma Abbruzzesa u kojoj glumi Leon Lučev, a koja je na ovogodišnjem Berlinaleu nagrađena za izvanredno umjetničko dostignuće, te film Tjelešce (Piccolo CorpoLaure Samani, dobitnika nagrade Europsko otkriće – Prix FIPRESCI 2022. Očekuje nas i pobjednik prestižnog Sundance Film Festivala Tisuću i jedan (A Thousand and One), redatelja A.V. Rockwella, kao i Ljeto s nadom (Summer with Hope) – pobjednika na Karlovy Vary International Film Festivalu 2022.

Program Mali koraci posvećen je edukativnim i poučnim filmovima za djecu i mlade koji potiču razvoj kritičkog mišljenja i medijske pismenosti, a između četiri ponuđena naslova prikazivat će se i Piletina za Lindu (Chicken for Linda),koji je osvojio nagradu ocjenjivačkog suda za najbolji dugometražni animirani film na ovogodišnjem Festivalu u Annecyju 2023. Samo kratko donosi 14 kratkih filmova, među kojima i 27, koji je režirala Flóra Anna Buda, a proglašen je najboljim kratkim filmom u Cannesu i Annecyju, Gusjenice (Les chenille), koji su režirali Michelle Keserwany i Noel Keserwany, a koji je nagrađen kao najbolji kratki film na Berlinaleu, te Stranac na vratima (Stranger at the Gate) Joshue Seftela, iza kojeg je nominacija za nagradu Oscar i posebno priznanje na Tribeca Film Festivalu.

Tolerance Talk, javne panel-rasprave koje se niz godina održavaju u sklopu filmskog programa Festivala tolerancije, i ove godine otvorit će tri goruće i društveno relevantne teme: ovisnost o videoigrama, integraciju izbjeglica (u suradnji s UNHCR Hrvatska) i pitanje negiranja holokausta te rastućeg antisemitizma.

Gradeći na idejama i vrijednostima, tolerancije, suživota, otvorenosti i dijaloga, izložbeni program Festivala svake je godine tematski posvećen ranjivim društvenim skupinama. Izložba fotografija „Tu smo‟ rezultat je suradnje Festivala tolerancije i Saveza udruga za mlade i studente s invaliditetom SUMSI. Cilj ovog projekta jest podizanje svijesti o kvaliteti života osoba s invaliditetom i služi kao podsjetnik na važnost inkluzije, razumijevanja i podrške. Inspirirana izložbom fotoportreta izbjeglica iz 2019. godine, „Oni/They‟, izložba „Tu smo‟ donosi fotoportrete osoba s invaliditetom kroz umjetničku viziju fotografa Mare MilinStanka Hercega i Sanjina Kaštelana. Ove fotografije nisu samo slike; one su priče o hrabrosti, izdržljivosti i dostojanstvu. Fotografije će biti izložene u javnom prostoru, na Trgu Petra Preradovića, od 18. do 28. siječnja 2024. godine.

Program je, kao i dosadašnjih godina, besplatan, sufinanciran sredstvima Grada Zagreba, HAVC-a, UNHCR Hrvatska i drugih partnera.

Pročitaj više

Kako suze pretvoriti u ples i smijeh

Ako je istina da heavy-metalci imaju najbolje sentiše, Baby Lasagna je naš favorit jer je uz žestoki ritam upakirao jednu od najtužnijih pjesama o trenutku napuštanja roditeljskog doma, a koji su na nekoj razini očito prepoznali i mladi, ali i njihovi roditelji. Uostalom, nakon Maneskin skandala s čašom na stolu, došao je red da netko nakon pobjede ispusti i iskrenu suzu

Najcool knjižara na svijetu

SLRD izdanja već su odavno stekla kultni status, stoga je bilo logično otvoriti mjesto koje će povezati Yves Saint Laurent naslijeđe i njegovu ljubav prema kulturi i umjetnosti

SERIJA 'FORTUNA'

Jedan potopljeni brod na dnu mora koji čuva blago iz 19. stoljeća i pravna bitka koja nalikuje borbi između Davida i Golijata. Možete li odoljeti ovom zapletu iz serije ‘Fortuna’, čak i ako Stanley Tucci manje izgleda kao opaki gusar, a više kao Amerikanac koji uživa u otkrivanju čari Mediterana

850 ZNAKOVA

Gradska knjižnica Požega svoju uspješnu suradnju s organizatorima poznatog Hrvatskog festivala jednominutnih filmova proširuje pokretanjem književne manifestacije Jednominutna priča oslanjajući se pritom na temeljnu ideju filmskog festivala – formu od jedne minute. Pitanje glasi – imate li sjajnu priču koju biste mogli ispričati u jednoj minuti, točnije rečeno u 850 znakova?

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.