Filmovi o umjetnicima

6. ARTERIA: 5 filmova o karizmatičnim umjetnicima koje obožavamo

Tamara Radan
10.12.2023.

Kulturno informativni centar od 13. do 17. prosinca organizira 6. Arteriju – tjedan filma o umjetnicima i umjetnicama.

Šesto izdanje Arterije u Dokukinu KIC donosi presjek aktualnih dokumentaraca o slavnim umjetničkim osobnostima – zagrebačka publika premijerno će gledati nagrađivane filmske posvete majstorici psiholoških trilera i vitalnoj figuri queer povijesti Patriciji Highsmith, „jezičnoj teroristici“ i jedinoj austrijskoj književnoj nobelovki Elfriede Jelinek te korejskom pioniru medijske umjetnosti Nam June Paiku, kao i zanimljiv vizualni esej o utjecaju Čarobnjaka iz Oza na filmskog čarobnjaka Davida Lyncha te šarmantan portret legendarne glumice, pjevačice i modne ikone Jane Birkin koju je filmski oslikala podjednako legendarna francuska redateljica Agnès Varda. Filmovi će biti popraćeni razgovorima koji će pojedine karizmatične umjetničke figure upotrijebiti kao paradigmu i uvertiru u promišljanje nekih od ključnih problema suvremene umjetnosti.

Program u srijedu 13. prosinca u 19 sati otvara imaginarna biografija Jane B. za Agnès V. u kojoj se francuska redateljica Agnès Varda upušta u potragu za ženom koja se krije iza uloga slavne pjevačice, glumice, modne ikone i muze Sergea Gainsbourga. Varda ne mari mnogo za ove „titule“ i napušta tradicionalni biografski format u korist slobodarskog asemblaža neočekivanih i predivno snimljenih fantastičnih sekvenca. Rezultat je važan feministički film i kolaborativni rad dviju žena, dviju umjetnica koje kroz filmske slike vode ravnopravan razgovor u kojem ima mnogo uzbudljivih digresija i maštovitih izleta u nepoznato dok se Birkin prisjeća svojeg intimnog i kreativnog života ali i imaginira brojna lica i naličja svoje fetišizirane javne persone. Nakon projekcije slijedi razgovor u kojem sudjeluju filmska kritičarka Višnja Pentić i modni kritičar Nenad Korkut.

U četvrtak 14. prosinca u 19 sati gledamo novi naslov iz distribucije Restart Labela Voljeti Patriciju Highsmith temeljen na njezinim nedavno objavljenim dnevnicima. Film se fokusira na njezinu potragu za vlastitim identitetom i turbulentan ljubavni život te baca novo svjetlo na njezino pisanje. Ekskluzivna arhivska građa popraćena glasovima obitelji, prijatelja i same autorice otkriva dosad nepoznato lice jedne od najekraniziranijih spisateljica svih vremena po čijim su predlošcima snimljeni kultni filmovi Nepoznati iz Nord ExpressaTalentirani gospodin Ripley i CarolCijena soli, njen djelomično autobiografski roman objavljen u Americi 1950-ih, smatra se prvom lezbijskom pričom sa sretnim završetkom. No sama Highsmith morala je voditi dvostruki život te je skrivala svoje romanse od obitelji i javnosti. Nakon projekcije slijedi razgovor u kojem sudjeluju filmski kritičar Mario Kozina te kustosica i kritičarka Barbara Gregov.

U petak 15. prosinca u 19 sati slijedi jedan od najhvaljenijih dokumentaraca godine Elfriede Jelinek – jezik pušten s lanca. „Čudo od djeteta, skandalozna spisateljica, izdajica domovine, feministkinja, komunistica, pesimistica, jezična teroristica, buntovnica, enfant terrible, oskvrniteljica tradicije, briljantna, ranjiva umjetnica, Nobelovka. Jedna i jedina – Elfriede Jelinek.“ Film Claudie Müller fokusira se na njezin umjetnički pristup jeziku – u pitanju je višeslojan i asocijativan filmski portret pun kontradikcija koji prisvaja jezičnu montažnu tehniku same Jelinek iz njene vlastite i intimne perspektive. Elfriede Jelinek 2004. godine postala je prva osoba iz Austrije i prva spisateljica na njemačkom govornom području koja je dobila Nobelovu nagradu za književnost. Prema njezinu kontroverznom i beskompromisnom romanu Pijanistica slavni austrijski redatelj Michael Haneke snimio je istoimeni film s Isabelle Huppert u glavnoj ulozi, koji je osvojio Zlatnu palmu u Cannesu. Nakon projekcije slijedi razgovor u kojem sudjeluju znanstvenica, kritičarka i urednica Marija Ott Franolić, esejist/ica i kritičar/ka An• Fazekaš i prevoditeljica Helen Sinković.

Subota 16. prosinca je u znaku jednog od najslavnijih azijskih umjetnika u 20. stoljeću i pionira medijske umjetnosti Nam June Paika. U 19 sati Nam June Paik: Mjesec je najstarija televizija vodi nas na donkihotovsko putovanje s čovjekom koji je revolucionarizirao upotrebu tehnologije kao umjetničkog platna te proročanski nagovijestio kako fašističke tendencije tako i međukulturno razumijevanje koje će proisteći iz međupovezanosti multiverzuma koji je današnji svijet. Redateljica Amanda Kim prvi put profilira njegov život i djelo i donosi priču u pozadini Paikova meteorskog uspona na njujorškoj umjetničkoj sceni i nostradamusovskih vizija budućnosti u kojoj će „svi imati svoj vlastiti TV-kanal“. Nakon projekcije održat će se razgovor u kojem sudjeluju kustosi izložbe Nam June Paik – In the Groove koja je početkom godine održana u MSU Zagreb Olga Majcen Linn i Dan Oki, multimedijalni umjetnik Ivan Marušić Klif te umjetnik i profesor Ivo Deković, bliski prijatelj i student Nam June Paika na Akademiji u Düsseldorfu.

Program će u nedjelju 17. prosinca u 19 sati zaključiti vizualni esej Lynch/Oz koji istražuje jednu od najintrigantnijih zagonetki u povijesti filma: dugovječnu simbiozu iskonske američke bajke Čarobnjak iz Oza (1939.) i osebujne nadrealistične kinematografije Davida Lyncha. Možda nijedan filmski redatelj nije toliko opsesivno crpio inspiraciju iz jednog jedinog umjetničkog predloška. Je li David Lynch poput Dorothy zarobljen u zemlji Oz? Kroz šest različitih perspektiva i uz naraciju nekih od najuzbudljivijih glasova suvremenog filma Lynch/Oz vodi nas niz zečju rupu kako bismo ponovno doživjeli i interpretirali Čarobnjaka iz Oza u viziji Davida Lyncha i proučili njegov simbolizam kroz prizmu njegova najvećeg utjecaja. Nakon projekcije održat će se razgovor u kojem sudjeluju filmologinja Karla Lončar te komparatistica književnosti i anglistica Dunja Plazonja.

Selektorica programa je filmska kritičarka i voditeljica Dokukina KIC Dina Pokrajac.

6. Arteriju podržali su Grad Zagreb, Restart, Austrijski kulturni forum i Swiss Films.

Pročitaj više

Venecija je uvijek dobra ideja, a sve do jeseni pravi je raj za ljubitelje umjetnosti. Naime, Bijenale umjetnosti po 60. put došao je u jedan od najljepših svjetskih gradova – Veneciju. Traje do 24. studenog 2024., a umjetnički direktor ove impozantne postave, Adriano Pedrosa, predstavlja izložbu pod nazivom “Stranieri Ovunque – Stranci posvuda”. 60. Bijenale […]

Kad ste zadnji put posjetili Leipzig, Pariz, Madrid, Berlin ili Beč? I kako birate svoje destinacije? Sigurno imate više svojih kriterija baš kao i ja. Trenutno se veselim city breaku u Beču gdje ću vjerojatno posjetiti Albertinu ili Hundertwasser i, naravno, uživati u atmosferi grada. No sada vam donosim nekoliko sjajnih prijedloga izložbi koje će vas nadam se inspirirati za vaše sljedeće putovanje.

BOOTYLICIOUS:

Kako se najsnažniji mišić na našem tijelu koji je godinama bio korišten za zabavu, seksualizaciju, ponižavanje i vrijeđanje drugih, u zadnje vrijeme prometnuo u simbol otpora i osnaživanja, otkriva nam Heather Radke, autorica knjige ‘Butts: A Backstory’

Kako su se Sinéad O’Connor, Michael Hutchence i George Michael usprotivili svojim izdavačkim kućama i izborili za svoj autentičan glas, bilo da su željeli progovarati o umjetničkim slobodama, društvenim nepravdama, kritizirati glazbenu industriju i društvo, razvrgnuti nepovoljne ugovore ili otkriti nove glazbene stilove

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.