Život : smrt = 613 : 457

LJUBAV IMA ZADNJU RIJEČ: Mala analiza filmskih naslova u zadnjih 75 godina

Tamara Radan
19.01.2024.

Evo što se zove njemačka preciznost. U velikom istraživanju u kojem je sudjelovalo 100.000 filmskih naslova od 1949. naovamo, uvjerljivo vodi riječ ljubav, a slijede ju muškarac i žena. Bog će biti zadovoljan!

Točnije rečeno, riječ ljubav se pojavljuje 1036 puta, a u stopu je prate riječi muškarac (957) te žena (794). Teško pogoditi da će četvrto mjesto zauzeti doba dana kada se najčešće konzumira ta ista ljubav između muškarca i žene – noć/večer (‘Noć živih mrtvaca’, ‘Groznica subotnje večeri’…).

Kad smo već kod točnog imenovanja svega onoga što se često događa u večernjim satima, a zbog čega se nekada davno i išlo u kino jer je često pokretač radnje (čast iznimkama!) – seksa, on se skriva s 324 spomena tek na 15. mjestu.

Borba između života i smrti završila je s rezultatom 613 za život naprama 457 za smrt. Pa tko je lud da gleda ‘Lica smrti’ kada se može smijati gledajući ‘Brianov život Monty Pythona’. Inače, anđeli (252) su se za dlaku izvukli od vraga i killera (230).

Ako zavrtimo globus, na točki zvanoj Pariz, ispada da se globus tu zaustavio 213 puta, iako je romantična komedija još 1995. preporučila ‘Forget Paris’! Slijede Berlin (208) te New York. Na metafizičkoj karti pakao se spominje 364 puta, raj 170, a nebo 189 puta.

Što se životinja, redatelji jako vole spominjati tigra (155 naslova). A ako je moguće, najviše vole ubaciti i riječ ugriz. Kada potroše sav ovaj gore navedeni repertoar ne preostaje im ništa drugo nego udariti na godišnja doba tj. ljeto (164). No, ako trebaju odabrati između sunca i sjene odlučit će se za sjenu (197), jer tamo gdje je tama, mogu računati sa snom koji se s 221 spomena smjestio na 27 mjesto. Posve logičan rezultat: pa kino vas i zove da biste mogli sanjati. Pogotovo u godini Drvenog, zelenog Tigra.

Naslovna fotografija: In the mood for love, Wong Kar Wai

Pročitaj više

Kako suze pretvoriti u ples i smijeh

Ako je istina da heavy-metalci imaju najbolje sentiše, Baby Lasagna je naš favorit jer je uz žestoki ritam upakirao jednu od najtužnijih pjesama o trenutku napuštanja roditeljskog doma, a koji su na nekoj razini očito prepoznali i mladi, ali i njihovi roditelji. Uostalom, nakon Maneskin skandala s čašom na stolu, došao je red da netko nakon pobjede ispusti i iskrenu suzu

Najcool knjižara na svijetu

SLRD izdanja već su odavno stekla kultni status, stoga je bilo logično otvoriti mjesto koje će povezati Yves Saint Laurent naslijeđe i njegovu ljubav prema kulturi i umjetnosti

SERIJA 'FORTUNA'

Jedan potopljeni brod na dnu mora koji čuva blago iz 19. stoljeća i pravna bitka koja nalikuje borbi između Davida i Golijata. Možete li odoljeti ovom zapletu iz serije ‘Fortuna’, čak i ako Stanley Tucci manje izgleda kao opaki gusar, a više kao Amerikanac koji uživa u otkrivanju čari Mediterana

850 ZNAKOVA

Gradska knjižnica Požega svoju uspješnu suradnju s organizatorima poznatog Hrvatskog festivala jednominutnih filmova proširuje pokretanjem književne manifestacije Jednominutna priča oslanjajući se pritom na temeljnu ideju filmskog festivala – formu od jedne minute. Pitanje glasi – imate li sjajnu priču koju biste mogli ispričati u jednoj minuti, točnije rečeno u 850 znakova?

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.