Podržite ovaj sjajan projekt!

BUDITE DIO FILMA: Podržite crowdfunding kampanju filma ‘Funk YU’

Lena Ivanović
12.01.2024.

Kako bismo što prije otkrili svijet vinila i fantastičnog zvuka jugoslavenskog funka podržite crowdfunding kampanju filma Funk YU

Funk YU je dugometražni dokumentarni film koji nam otkriva tajne vinil svijeta, zvukove jugoslavenskog funka, duh koji imaju strastveni diggeri, skupljači gramofonskih ploča i DJ-evi. S funkom i svijetom vinila nas u filmu upoznaje redatelj filma i glavni protagonist Franko Dujmić te velika imena regije – Peđa Radović iz Podgorice, zagrebački DJ-evi D-Gree i Soul Bader, slovenski DJ kolektiv Tetkine radosti, najpoznatiji beogradski prodavač ploča Borko, zatim Tošo Filipovski – živa enciklopedija YU rocka te Dr. Smeđi Šećer – vrsni tragač za YU zvukovima regije. Ekipa filma Funk YU pokrenula je crowdfunding kampanju, a cilj im je skupiti sredstva za završetak filma i njegovo što skorije prikazivanje pred publikom u Hrvatskoj, ali i regiji i svijetu. Svi koji doniraju mogu odabrati sjajne pogodnosti za sebe, a filmska ekipa obećava i genijalne projekcije te plesnjake.

Prvi filma Franka Dujmića

Funk YU prvi je dugometražni dokumentarni film Franka Dujmića, ujedno i glavnog protagonista filma, koji donosi inspirativnu i nadasve zabavnu, pomalo nostalgičnu i rasplesanu priču o potrazi za jednom važnom pločom koja nas vodi kroz svijet funka, u zemljama bivše Jugoslavije.

Film je nastajao posljednjih pet godina, a kako bi se napokon završio i bio prikazan publici na platnima i raznim plesnjacima i druženjima, filmska je ekipa pokrenula crowdfunding kampanju koja za cilj ima prikupiti sredstva za dovršetak montaže, licenciranje prava na glazbu za pjesme koje su u filmu, dovršetak kolor-korekcije, dizajn zvuka i miks zvuka, izradu plakata za distribuciju te ostale materijale.

Kakvu nam to priču donose Franko i ljubitelji vinila s kojima nas upoznaje?

Franko Dujmić je strastveni ljubitelj glazbe i kolekcionar ploča, a u ovom filmu traga za pločom „Ulica jorgovana“ Darka Domijana, jednu od popularnijih singlica koju je imalo svako kućanstvo. Uz pomoć lovca na antikvitete, osebujnog Jerka, Franko kreće u potragu za njom. Potraga ga vodi u gradove zemalja bivše Jugoslavije, u kojima upoznaje iskonske diggere, prave ljubitelje vinila, kolekcionare, ljude koji žive glazbu i vole funk. U Podgorici Franko susreće PEĐU RADOVIĆA, misterioznog YouTubera s najboljim digitalnim repozitorijem jugoslavenske glazbe.

Može li se čovjek izliječiti od ploča?

U Zagrebu DJ-evi D-GREE i SOUL BADER razgovaraju s Frankom, dok u Ljubljani svoje znanje i strast s Frankom dijeli DJ kolektiv TETKINE RADOSTI. Iako se Franko ne vidi kao DJ zaključuje da to mora postati, jer svaki ozbiljni DJ ima ploču za kojom on traga. Kao novonastali DJ Franko odlazi u Beograd gdje upoznaje BORKA, vlasnika kultnog dućana Yugovinyl, dok ga u Skoplju TOŠO FILIPOVSKI, živa enciklopedija YU-rocka, šalje dublje u carstvo vinila.

Naposljetku se vraća u Hrvatsku, u Rijeku, kako bi upoznao DR. SMEĐEG ŠEĆERA – možda najboljeg tragača za jugoslavenskim zvukovima u regiji. Nakon što mu Šećer otkrije kako se “izliječio” od ploča i identifikacije s materijalnim posjedovanjem, Franko shvaća pravu bit skupljanja ploča. Hoće li Franko uspjeti pronaći ploču koju traži doznat ćemo kada se film završi i tu filmska ekipa traži pomoć crowdfunding kampanjom, a zauzvrat su, između ostaloga, pripremili cijeli niz sjajnih pogodnosti.

Zašto crowdfunding kampanja?

“Dojma sam da su crowdfunding kampanje postale standardni način kako završiti film, a nama je potreban taj jedan, mali, dio kako bismo ovo epsko putovanje priveli kraju. Vjerujem da ćemo uspjeti ostvariti zadani cilj jer mi je proces snimanja filma dokazao kako je cijela ta scena koja se vrti oko ploča, plesa i funka itekako živa. Tomu u prilog idu razni plesnjaci i partyji od Ljubljane do Skopja koji su super posjećeni, a vibra je uvijek odlična. Sve u svemu, meni je osobno to jako draga scena, s jako dragim ljudima. Volim tu glazbu koju DJ-evi vrte, pa ovaj film vidim kao neki svoj mali doprinos – jedinim načinom koji znam. Prilično sam loš DJ pa mi nije ostalo drugo, već da doprinesem filmom”, ispričao je Franko Dujmić, redatelj i glavni akter filma Funk YU.

Podržite ovaj sjajan dokumentarac!

Do podneva, 25. siječnja 2024., svi koji ste zaintrigirani temom i već tapkate nogom na zvuk dobrog starog YU funka, možete posjetiti Ulule stranicu, donirati ovaj film i za sebe izabrati hrpu tematskih pogodnosti. Osim što ćete podržati nastajanje filma, i tako postati dio filmske ekipe, imat ćete sjajnu uspomenu na nešto dobro što ste učinili za druge, a i za sebe. Vaše će ime stajati uz brojna druga u povijesti kinematografije pomažući u donošenju čarolije pokretnih slika publici, izazivajući smijeh, suze i inspiraciju.

Filmska ekipa koju čine Franko Dujmić, redatelj i glavni protagonist filma, Tamara Babun i Matija Drniković, producenti iz produkcijske kuće Wolfgang&Dolly, direktor fotografije Frane Pamić, montažer Danijel Brlas te Lada Bonacci i Aleksandar Arsovski, zaduženi za autorska prava, rješavanje prava na glazbu i arhivski materijal, svima od srca unaprijed zahvaljuju, obećavaju odlične projekcije i puno dobrog audiovizualnog sadržaja te se raduju prvim susretima s publikom.

Film Funk YU financijski su podržali Hrvatski audiovizualni centar (HAVC), Filmski centar Crne Gore, RE-ACT, Grad Zagreb, Grad Rijeka i Grad Dubrovnik.

Pročitaj više

Milijun funti za šator

Zašto je Tracey Emin, jedna od najvažnijih suvremenih umjetnica, odbila milijun funti da ponovo replicira svoj rad Everyone I Have Ever Slept With 1963–1995 te kako su ready made radovi postali najbrži put do srca publike?

Pokušaj izlječenja mora

Izložba, odnosno multidisciplinarni umjetnički projekt “Pjesme za naše more”, likovne, video i filmske umjetnice Renate Poljak od 29.2.- 17.3.2024. nas očekuje u galeriji Bačva, Doma HDLU. Riječ je o projektu koji istražuje različita polja djelovanja od filozofskog do znanstvenog, od utopije i mitologije do glazbe i njene uloge u povijesti i sadašnjosti. U srcu je projekta ekološka ideja, no ona odudara od aktivizma i ne sadrži doslovne ekološke poruke već se temi prilazi iz potpuno drugog rakursa, poetičnog i utopijskog.

Prilika za kupnju Abadžićevih fotografija

„Abadžić spretno čuva anonimnost modela, no zbog intimne atmosfere imamo osjećaj kao da je poznajemo. Ona kao da je postala arhetip poštivanja žena. Ponekad je ona u prvome planu, katkad je prekrivena velom, a kad nije odmah tu, kroz rapsodiju svjetlosti i sjene tražimo je pogledom.“ Izložba „Aktovi“ Stanka Abadžića otvarena je 17. veljače u 19:00 sati u zagrebačkoj Laubi, a trajat će do 25. veljače.

Potresna knjiga danske književne zvijezde Tove Ditlevsen vodi nas na putovanje u središte tame, ali isto tako upoznaje sa žilavom kreativnom i ljubavnom snagom glavne junakinje koja živi i osjeća Kopenhagen svoje mladosti

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.