Dešifrirajte tko je tko!

ALBUM O PRIJATELJIMA S KLJUČEM: Obožavatelji Ed Sheerana su oduševljeni, a što će reći frendovi

Aleksandra Orlić
08.10.2023.

Svega pet mjeseci nakon što je objavio sjajni album ‘Subtract’ Ed Sheeran je objavio i svoj sedmi album pod imenom ‘Autumn Variations’

U svijetu umjetnosti često se dogodi da se čovjek pita tko tu koga kopira i jesu li sve te ideje doista u zraku, kao na kakvom Cloudu pa samo treba podići ruku i ubrati ih. Uostalom, ideja da uzmeš svoje prijatelje kao glavnu temu romana i nije tako nova. Iskušao ju je hrabro Ernest Hemingway na putu u Španjolsku gdje je pisao knjigu ‘I sunce se ponovo rađa’ pa je na kraju shvatio da je dobio novu publiku, izvrsne kritike, ali zauvijek izgubio frendove za tulumarenje. No nitko nije otišao tako daleko kao norveški pisac Karl Uwe Knausgard koji je u šest tomova svoje knjige ‘Moja borba’ ubacio sve žive ljude koje je sreo u životu – od djetinjstva do trenutka kada je pisao zadnju stranicu.

No milenijalci nisu tako brutalni, niti ambiciozni, a imaju i više empatije prema prijateljima. Ta sjećate se kako je Sally Rooney prije nekoliko godina osvojila svjetsku scenu knjigom nepretenciozna imena ‘Razgovori s prijateljima’. Ili recimo Taylor Swift koja je u svojim pjesmama spomenula sve svoje bivše dečke, a s nekim bezobraznijim sudionicima pop svijeta se i javno obračunala. Pa kada već svi živi pišu o drugima, što ne bih i ja malo promijenio perspektivu, pomislio je Ed Sheeran, koji nas je prije šest mjeseci osvojio svojim albumom na kojem iskreno pjeva o svojim teškim trenucima.

Hvala Mr. Edward ili zašto treba slušati tatu

No kakav bi to bio Ed da je sve zasluge za ovaj album prisvojio sebi? Čovjek je jednostavno priznao da ga je za stvaranje ovog tematskog albuma inspirirao britanski skladatelj Edward Elgar koji je 1898. napisao orkestralno djelo koje se sastojalo od 14 skladbi od kojih je svaka glazbeno opisivala jednu osobu iz Elgarova okruženja. I da, kad već pitate otkada sad to Ed proučava glazbu iz 19, stoljeća, reći ćemo samo to da mu je ovu briljantnu ideju dao tata. “I tako, 125 godina kasnije, mislio sam da bi bilo jako cool napraviti modernu verziju Edwardovih skladbi”, priznao je Sheeran.

‘Nisam te prebolio i zauvijek ću biti usamljen’

Dobra vijest za Edove prijatelje je ta da ljude iz svog kruga ne spominje imenom. “Mojim se prijateljima dogodilo toliko različitih stvari. Zaljubili su se i bilo je čarobno. Prekinuli su, dobili djecu ili prošli kroz depresiju. Balada ‘Magical‘ govori o zaljubljivanju, a u pjesmi ‘Plastic Bag‘ Britanac pjeva o traumatičnoj fazi jednog od svojih prijatelja. “Kad ljudi prolaze kroz teško razdoblje, skloni su to prikriti tako da izađu van i daju si oduška pa sam pomislio i da bi to bila baš zgodna tema za pjesmu”, priznao je Sheeran.

A gdje su tu velike ljubavne ispovijedi? Poslušate li kontemplativnu pjesmu ‘Plavo‘ možete osjetiti tu bol u stihovima “Nisam te prebolio i zauvijek ću biti usamljen”. Što reći nego nama nije trebalo dugo da se zaljubimo u njegov novi album koji je Ed snimio za svoju izdavačku kuću Gingerbread Man, a sve bivše djevojke i dečki njegovih prijatelja se vjerojatno već noćima pitaju – kome li su namijenjeni ti ljubavni S.O,S. stihovi?

Pročitaj više

Mozart, Bowie, Platon

Ako vanzemaljci postoje, zašto im ne bismo poslali najmudrije i najkreativnije od nas na upoznavanje? U slučaju da misija propadne, uvijek možemo ekipi na zemlji ponuditi NFT umjetnine na prodaju. I naravno, sjajnu PR priču

Enciklopedija suvremenih neuroza

Nema što, naš najdraži redatelj i scenarist Mike White itekako zna što je dobar trailer, a srećom, isplivale su još neke informacije koje možemo podijeliti

coming of age

Dosta nam je akcijskih blockbustera o superjunacima, dajte nam više filmova o odrastanju!

manipulacija kod tiffanyja

Krije li se iza niske bisera, male crne haljine i cigaršpica lice psihopata?

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.