'The fools who dream'

TOP 7 NAJROMANTIČNIJIH FILMSKIH SCENA IKADA: Zaboravite ples pod zvijezdama u ‘La La Landu’

Lena Ivanović
19.11.2023.

Sedam pasioniranih ljubitelja filmova je odabralo scene od kojih im je toplo oko srca, zastaje im dah, a i suze se lagano gomilaju u kutovima očiju

La La Land

Ako mislite da ćete sada naletjeti na onaj čuveni ples koji u filmu ‘La La Land’ izvode Emma Stone i Ryan Gosling ispred Griffith Observatoryja u Los Angelesu, produžite dalje. Ili skočite u rijeku. Film mi se, ako to uopće smijem reći, uopće nije tako silno svidio, no moram priznati da me uvijek dirne Emmina pjesma koju izvodi na audiciji o ženi koja skače u rijeku i budalama koje se usude sanjati. Mislim da je taj stih inspiriran ljubavnom pričom Jane Birkin i Sergea Gainsbourga jer navodno su oni za vrijeme jedne šetnje Seinom skočili u rijeku. A što je drugo ljubav nego neka vrsta iznenadnog skoka u rijeku? – Svjetlana (32)

Ljubavnica Venecije

Ma svaka čast iznenadim okretanjima taksija, trčanju po kiši, stalkanju svoje ljubavi, pisanju stotinu mejlova, pisama i bilježnica, no meni je najromantičnija završna scena u filmu ‘Ljubavnica Venecije. Naime, Veronica Franco, bila je vrlo talentirana, slavljena i prelijepa pjesnikinja u 16. stoljeću, koju je mama zbog egzistencijalnih razloga primorala da se bavi prostitucijom. No kada je zbog previše slobodnog ponašanja bila zatvorena i kada je trebala biti spaljena, spasio ju je bivši ljubavnik koji je na kocku stavio i svoj život i ugled. E, to ja zovem hrabrim frajerom! – Ana (45)

Loveći Amy

Nikada nisam bila ljubiteljica Bena Afflecka, ali njegov romantičan monolog u filmu ‘Loveći Amy’ iz 1997. nikada neću zaboraviti. Tim više jer ovo nije još samo jedan od filmova koji će vam naglo podići razinu šećera u krvi. Sorry, ali nema happy enda, ali zato ima prekrasnog monologa o neuzvraćenoj ljubavi od koje se svaki put počnem topiti. – Melita (55)

Closer

Možda sam neki teški ovisnik o sudbonosnim susretima ili vjerujem da ništa što nam se događa nije slučajno, ali meni je definitivno najromantičniji početak filma ‘Closer’ – ono kada se Natalie Portman i Jude Law gledaju prelazeći cestu u slow motionu. Iako mi je, naravno srce stalo, kada je na Natalie naletio auto, njezin osmjeh koji govori da je srećom živa te rečenica ‘Hello Stranger’ – govore dovoljno. – Mia (33)

Ljubavnik

Trenutak kada ostarjela spisateljica Marguerite Duras sjedi u svojem stanu i prisjeća se svoje prve ljubavi u Indokini, posebice trenutka na brodu, jer tek kada postaje svjesna što je doživjela i da je njena ljubavna priča zauvijek završena. ‘Nije bilo ni daška vjetra i glazba se rasprostirala crnim parobrodom, kao nalog neba za koji se ne zna na što se odnosi, kao nalog Boga za koji se ne zna što sadrži’, piše Duras u knjizi. ‘I djevojka se uspravila kao da će se i ona ubiti, baciti se u more, a potom je zaplakala jer je mislila na muškarca iz Cholena i odjednom više nije bila sigurna da ga nije voljela ljubavlju koju nije razabrala jer se ona u toj priči izgubila poput vode u pijesku, a koju je tek sada ponovno pronašla, upravo u tom trenutku kad se glazba prebacila preko mora.’ – Nika (35)

Mostovi okruga Madison

Moram priznati da izbjegavam gledanje ovog filma ako doma nemam tablete protiv migrene jer teško mogu kontrolirati suze. Pogotovo za vrijeme kišne scene. Ono kada Meryl Streep sjedi u autu, kiša lije, a ona se bori sama sa sobom – hoće li ostati s mužem u autu ili će izaći van, prekršiti sva pravila, uništiti svoj brak i zagrliti svog ljubavnika. – Monika (43)

Adelin život

Kako opisati prvu ljubav, to neistraženo polje emocija u koje se prvi put upuštaš, ne znajući što ćeš sve doživjeti na otvorenoj pučini? Pa ako moram odabrati najromantičniju scenu ikada – onda je to prvi poljubac u filmu ‘Adelin život’. – Mateja (29)

Pročitaj više

intervju

Ne trebamo biti arhitekti kako bismo znali da su građevine mnogo više od skupa kamena, cigle ili betona – one su utočišta, škole, uspomene i simboli društva u kojima nastaju. Upravo to osvještava dokumentarna serija „Betonski spavači“ koja je zahvaljujući svom doprinosu arhitekturi nominirana za godišnju nagradu „Viktor Kovačić“ što je odličan povod za intervju s njezinim kreatorima

1000 zašto

U čemu je tajna fetišizma, zašto težimo slavi, koji je smisao života i konačno odgovor na pitanje koje je mučilo i Barbie – zašto uporno padamo na dečke s dugim kosama koji lupetaju po gitari. Sve odgovore možete pronaći u svojevrsnoj enciklopediji suvremenog života – knjizi ‘Intimna povijest čovječanstva’ Theodorea Zeldina, oxfordskog profesora povijesti, a koja je nastala nakon dugih razgovora s konobaricama, služavkama, intelektualkama, inženjerkama, liječnicama, poreznim inspektoricama, policajkama, i mnogim drugima, mahom ženama.

U splitskoj Galeriji umjetnina od 8. lipnja do 28. srpnja renomirana suvremena umjetnica Dubravka Lošić predstavit će dio opusa koji je u širokom rasponu kombinacija tehnika izvedbe, od štafelajnih slika do objekata, izvela u razdoblju od 1986. do 2023. godine.

U utorak, 4. lipnja u zagrebačkom Centru KNAP predstavljen je književni multimedijalni projekt Slavic Soundwalking, kao i lansiranje istoimene aplikacije, a slavlje je uveličao i Pričigin u gostima, čuveni splitski festival koji već 17 godina slavi moć pripovijedanja uživo, te koncert grupe Cry Babies.

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.