'The fools who dream'

TOP 7 NAJROMANTIČNIJIH FILMSKIH SCENA IKADA: Zaboravite ples pod zvijezdama u ‘La La Landu’

Lena Ivanović
19.11.2023.

Sedam pasioniranih ljubitelja filmova je odabralo scene od kojih im je toplo oko srca, zastaje im dah, a i suze se lagano gomilaju u kutovima očiju

La La Land

Ako mislite da ćete sada naletjeti na onaj čuveni ples koji u filmu ‘La La Land’ izvode Emma Stone i Ryan Gosling ispred Griffith Observatoryja u Los Angelesu, produžite dalje. Ili skočite u rijeku. Film mi se, ako to uopće smijem reći, uopće nije tako silno svidio, no moram priznati da me uvijek dirne Emmina pjesma koju izvodi na audiciji o ženi koja skače u rijeku i budalama koje se usude sanjati. Mislim da je taj stih inspiriran ljubavnom pričom Jane Birkin i Sergea Gainsbourga jer navodno su oni za vrijeme jedne šetnje Seinom skočili u rijeku. A što je drugo ljubav nego neka vrsta iznenadnog skoka u rijeku? – Svjetlana (32)

Ljubavnica Venecije

Ma svaka čast iznenadim okretanjima taksija, trčanju po kiši, stalkanju svoje ljubavi, pisanju stotinu mejlova, pisama i bilježnica, no meni je najromantičnija završna scena u filmu ‘Ljubavnica Venecije. Naime, Veronica Franco, bila je vrlo talentirana, slavljena i prelijepa pjesnikinja u 16. stoljeću, koju je mama zbog egzistencijalnih razloga primorala da se bavi prostitucijom. No kada je zbog previše slobodnog ponašanja bila zatvorena i kada je trebala biti spaljena, spasio ju je bivši ljubavnik koji je na kocku stavio i svoj život i ugled. E, to ja zovem hrabrim frajerom! – Ana (45)

Loveći Amy

Nikada nisam bila ljubiteljica Bena Afflecka, ali njegov romantičan monolog u filmu ‘Loveći Amy’ iz 1997. nikada neću zaboraviti. Tim više jer ovo nije još samo jedan od filmova koji će vam naglo podići razinu šećera u krvi. Sorry, ali nema happy enda, ali zato ima prekrasnog monologa o neuzvraćenoj ljubavi od koje se svaki put počnem topiti. – Melita (55)

Closer

Možda sam neki teški ovisnik o sudbonosnim susretima ili vjerujem da ništa što nam se događa nije slučajno, ali meni je definitivno najromantičniji početak filma ‘Closer’ – ono kada se Natalie Portman i Jude Law gledaju prelazeći cestu u slow motionu. Iako mi je, naravno srce stalo, kada je na Natalie naletio auto, njezin osmjeh koji govori da je srećom živa te rečenica ‘Hello Stranger’ – govore dovoljno. – Mia (33)

Ljubavnik

Trenutak kada ostarjela spisateljica Marguerite Duras sjedi u svojem stanu i prisjeća se svoje prve ljubavi u Indokini, posebice trenutka na brodu, jer tek kada postaje svjesna što je doživjela i da je njena ljubavna priča zauvijek završena. ‘Nije bilo ni daška vjetra i glazba se rasprostirala crnim parobrodom, kao nalog neba za koji se ne zna na što se odnosi, kao nalog Boga za koji se ne zna što sadrži’, piše Duras u knjizi. ‘I djevojka se uspravila kao da će se i ona ubiti, baciti se u more, a potom je zaplakala jer je mislila na muškarca iz Cholena i odjednom više nije bila sigurna da ga nije voljela ljubavlju koju nije razabrala jer se ona u toj priči izgubila poput vode u pijesku, a koju je tek sada ponovno pronašla, upravo u tom trenutku kad se glazba prebacila preko mora.’ – Nika (35)

Mostovi okruga Madison

Moram priznati da izbjegavam gledanje ovog filma ako doma nemam tablete protiv migrene jer teško mogu kontrolirati suze. Pogotovo za vrijeme kišne scene. Ono kada Meryl Streep sjedi u autu, kiša lije, a ona se bori sama sa sobom – hoće li ostati s mužem u autu ili će izaći van, prekršiti sva pravila, uništiti svoj brak i zagrliti svog ljubavnika. – Monika (43)

Adelin život

Kako opisati prvu ljubav, to neistraženo polje emocija u koje se prvi put upuštaš, ne znajući što ćeš sve doživjeti na otvorenoj pučini? Pa ako moram odabrati najromantičniju scenu ikada – onda je to prvi poljubac u filmu ‘Adelin život’. – Mateja (29)

Pročitaj više

Kako suze pretvoriti u ples i smijeh

Ako je istina da heavy-metalci imaju najbolje sentiše, Baby Lasagna je naš favorit jer je uz žestoki ritam upakirao jednu od najtužnijih pjesama o trenutku napuštanja roditeljskog doma, a koji su na nekoj razini očito prepoznali i mladi, ali i njihovi roditelji. Uostalom, nakon Maneskin skandala s čašom na stolu, došao je red da netko nakon pobjede ispusti i iskrenu suzu

Najcool knjižara na svijetu

SLRD izdanja već su odavno stekla kultni status, stoga je bilo logično otvoriti mjesto koje će povezati Yves Saint Laurent naslijeđe i njegovu ljubav prema kulturi i umjetnosti

SERIJA 'FORTUNA'

Jedan potopljeni brod na dnu mora koji čuva blago iz 19. stoljeća i pravna bitka koja nalikuje borbi između Davida i Golijata. Možete li odoljeti ovom zapletu iz serije ‘Fortuna’, čak i ako Stanley Tucci manje izgleda kao opaki gusar, a više kao Amerikanac koji uživa u otkrivanju čari Mediterana

850 ZNAKOVA

Gradska knjižnica Požega svoju uspješnu suradnju s organizatorima poznatog Hrvatskog festivala jednominutnih filmova proširuje pokretanjem književne manifestacije Jednominutna priča oslanjajući se pritom na temeljnu ideju filmskog festivala – formu od jedne minute. Pitanje glasi – imate li sjajnu priču koju biste mogli ispričati u jednoj minuti, točnije rečeno u 850 znakova?

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.