Kraljev hologram - unosan biznis s prividima

ELVIS SE VRATIO U ZGRADU: Elvis Presley kao hologram u londonskom showu

Nika Kovačić
05.01.2024.

Nakon dva filma o Elvisu Presleyju red je da upoznamo i multimedijalan show u kojem će kralj rock’n’rolla nastupiti kao hologram

Otkako smo pogledali film “Blade Runner 2049” priznajemo da smo više razmišljali o Elvisu Presleyju koji je plesao u obliku holograma nego o Ryanu Goslingu i Harrisonu Fordu koji su se u prvom planu žestoko borili. No izgleda da nismo bili jedini koji smo se zagledali u kraljev hologram, jer ono što se na filmu činilo kao čista fikcija u međuvremenu je postalo stvarnost.

Ma što samo stvarnost?! Postalo je i više nego unosan biznis, miljama daleko od komplikacija s kojima se mora suočiti Tom Hanks u još jednom filmu koji tematizira holograme, a koji se doslovno zove ‘Hologram za kralja’.

Tupac Shakur, Whitney Houston, KISS i ABBA

Naime, nije tajna da menadžeri i informatičari već neko vrijeme vrte veliku lovu na glazbenim nastupima holograma. Naime, Tupac Shakur se smatra prvom velikim glazbenim zvijezdom koja je oživjela kao hologram, a prikazan je 2012. godine na koncertu Dr. Drea i Snoop Dogga na festivalu Coachella. No pravi uspjeh su ostvarili tek hologrami grupe ABBA koji su prodali 1.5 milijuna ulaznica, a show je organizatorima donio vrtoglavih 150 milijuna dolara zarade.

Elvis se vratio u zgradu

Stoga je bilo posve logično da digitalno uskrsne i Elvis Presley, jedna od najvećih zvijezda svih vremena o kojoj su u zadnje vrijeme snimljena i dva sjajna filma – ‘Elvis’ Baza Luhrmanna i ‘Priscilla’ Sofije Coppole. Naime, u Londonu će krajem studenoga započeti digitalni show “Elvis Evolution”, a koji će gostovati i u Las Vegasu, Tokiju i Berlinu.

To je “hommage novim generacijama”, izjavio je Andrew McGuinness, direktor britanske tvrtke Layered Reality, koja je show sastavila koristeći AI, holograme i live kazališne efekte. “Uostalom, zašto ne? Elvis i dalje ima status superzvijezde diljem svijeta, a publika već odavno ne želi samo sjediti i pasivno konzumirati zabavu, nego želi biti dio showa.”

I publika želi biti dio showa

Prema izjavama Layered Realityja, tvrtka je potpisala višemilijunski ugovor s tvrtkom Authentic Brands Group, koja upravlja ostavštinom glazbene legende. Time je tvrtka dobila pristup tisućama osobnih fotografija i videoarhivu kralja. A to vjerojatno znači da se ne bi trebao ponoviti slučaj kao s hologramom Whitney Houston, koji je morao biti povučen iz showa jer su se nasljednici žalili da nije dovoljno sličan.

Čekaju se reakcije Elvisovih dvojnika i imitatora

“Elvis Evolution” će pratiti uspon pjevača do trenutka kada postiže svjetsku slave, kao i njegov kulturni značaj u pedesetim i šezdesetim godinama prošlog stoljeća, a nakon predstave, posjetitelji će moći jesti i piti u restoranu ukrašenom Elvisovim suvenirima. Ovo doduše neće biti prvi nastup Elvisa Presleyja kao holograma. Kralj je, na primjer, bio dio showa “Extravaganza” u Las Vegasu.

No što će sada na sve ovo reći Elvisovi brojni dvojnici i zašto se nitko nije dosjetio i njih uključiti u show koji se poigrava stvarnim glumcima i hologramima? Čekamo nestrpljivo odgovore. Možda čak i u obliku dokumentarca – “Kraljev hologram mi je maznuo posao”.

Naslovna fotografija: ‘Blade Runner 2049’

Pročitaj više

Milijun funti za šator

Zašto je Tracey Emin, jedna od najvažnijih suvremenih umjetnica, odbila milijun funti da ponovo replicira svoj rad Everyone I Have Ever Slept With 1963–1995 te kako su ready made radovi postali najbrži put do srca publike?

Pokušaj izlječenja mora

Izložba, odnosno multidisciplinarni umjetnički projekt “Pjesme za naše more”, likovne, video i filmske umjetnice Renate Poljak od 29.2.- 17.3.2024. nas očekuje u galeriji Bačva, Doma HDLU. Riječ je o projektu koji istražuje različita polja djelovanja od filozofskog do znanstvenog, od utopije i mitologije do glazbe i njene uloge u povijesti i sadašnjosti. U srcu je projekta ekološka ideja, no ona odudara od aktivizma i ne sadrži doslovne ekološke poruke već se temi prilazi iz potpuno drugog rakursa, poetičnog i utopijskog.

Prilika za kupnju Abadžićevih fotografija

„Abadžić spretno čuva anonimnost modela, no zbog intimne atmosfere imamo osjećaj kao da je poznajemo. Ona kao da je postala arhetip poštivanja žena. Ponekad je ona u prvome planu, katkad je prekrivena velom, a kad nije odmah tu, kroz rapsodiju svjetlosti i sjene tražimo je pogledom.“ Izložba „Aktovi“ Stanka Abadžića otvarena je 17. veljače u 19:00 sati u zagrebačkoj Laubi, a trajat će do 25. veljače.

Potresna knjiga danske književne zvijezde Tove Ditlevsen vodi nas na putovanje u središte tame, ali isto tako upoznaje sa žilavom kreativnom i ljubavnom snagom glavne junakinje koja živi i osjeća Kopenhagen svoje mladosti

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.