NIJE ONO ŠTO OČEKUJETE

A KOJA JE VAŠA TEORIJA: O čemu se zapravo radi u filmu „Barbie“?

Kristina Stakor
09.04.2023.

Savršeni Barbie svijet u kojem je čak i pijesak ružičast uskoro stiže na velike ekrane, a mi ne možemo dočekati i doznati oživljava li i neke od naših dječjih scenarija

Svi naši dječji snovi se ostvaruju: Barbike i Kenovi su oživjeli i to ni više ni manje nego u obliku Margot Robbie i Ryana Goslinga. Otkako je najavljeno snimanje filma „Barbie“ svaka kapljica informacija ili fotografija sa snimanja raspirivala je maštu i uvlačila nas dublje u savršeni ružičasti svijet na koji smo s godinama zaboravile.

Priča o Barbie filmu traje već godinama i pomalo podsjeća na svaku igru s Barbikama u djetinjstvu koja bi nas gradnjom kuće, dodjeljivanjem uloga i presvlačenjem kostima iscrpila i prije negoli je službeno počela.

Originalno je Diablo Cody napisala scenarij prema ranijem scenaristice „Seksa i grada“. 2016. u projekt se uključila Amy Schumer, s novim scenarijem Hillary Winston o Barbiki izbačenoj iz Barbie svijeta jer ne zadovoljava standarde savršenstva. No kasnije je i Schumer odustala od filma zbog kreativnih neslaganja.

Očekujte neočekivano

Tada na scenu stupa Greta Gerwig, redateljica poznata po filmovima „Lady Bird“ i „Male žene“ te s mužem Noahom Baumbachom piše novi scenarij. O čemu se u toj najnovijoj i napokon realiziranoj verziji filma o idealnom ružičastom svijetu radi, još uvijek nije jasno, no glavna glumica najavila je da „nije ono što očekujemo, nego ono što nismo znali da želimo“.

To je definitivno pokazao i prvi teaser trailer, parodiji na scenu iz „2001: Odiseja u svemiru“, u kojoj se Barbie pojavljuje kao ultimativna lutka, prva koja nije beba već plastična verzija odrasle žene.

Drugi trailer, objavljen prije nekoliko dana, otkriva glumačku postavu koja vrvi slavnim imenima. Osim Margot Robbie i Ryana Goslinga u naslovnim ulogama, kao stanovnici Barbie svijeta pojavljuju se Issa Rae kao predsjednica, Dua Lipa kao sirena i Nicola Coughlan (poznata po seriji „Bridgerton“) kao Barbie diplomatkinja. Tu su i Emma Mackey kao Barbie Nobelovka i Kate McKinnon kao Barbie koju smo svi imali – ošišana, pošarana i uvijek radi špagu. Helen Mirren je pripovjedačica, a Will Ferrell CEO kompanije kreirane prema Mattelu, proizvođaču barbika.

O čemu se radi?

No ono što nas sve i dalje najviše zanima, osim fantastičnih kostima, naravno, o čemu se u filmu zapravo radi? Slogan koji prati trailer kaže: „Živjeti u Barbie Landu znači biti savršeno biće u savršenom svijetu. Osim ako imate egzistencijalnu krizu. Ili ste Ken.“

Egzistencijalne krize u stvarnom svijetu dobro su nam poznate, no što one znače za Barbie svijet? Doznat ćemo tek od 21. srpnja, a dotada želimo čuti vas. Koja je vaša teorija i kako bi izgledala vaša Barbie priča – pišite nam!

Naslovna fotografija: ‘Barbie’ (Warner Bros)

Pročitaj više

Venecija je uvijek dobra ideja, a sve do jeseni pravi je raj za ljubitelje umjetnosti. Naime, Bijenale umjetnosti po 60. put došao je u jedan od najljepših svjetskih gradova – Veneciju. Traje do 24. studenog 2024., a umjetnički direktor ove impozantne postave, Adriano Pedrosa, predstavlja izložbu pod nazivom “Stranieri Ovunque – Stranci posvuda”. 60. Bijenale […]

Kad ste zadnji put posjetili Leipzig, Pariz, Madrid, Berlin ili Beč? I kako birate svoje destinacije? Sigurno imate više svojih kriterija baš kao i ja. Trenutno se veselim city breaku u Beču gdje ću vjerojatno posjetiti Albertinu ili Hundertwasser i, naravno, uživati u atmosferi grada. No sada vam donosim nekoliko sjajnih prijedloga izložbi koje će vas nadam se inspirirati za vaše sljedeće putovanje.

BOOTYLICIOUS:

Kako se najsnažniji mišić na našem tijelu koji je godinama bio korišten za zabavu, seksualizaciju, ponižavanje i vrijeđanje drugih, u zadnje vrijeme prometnuo u simbol otpora i osnaživanja, otkriva nam Heather Radke, autorica knjige ‘Butts: A Backstory’

Kako su se Sinéad O’Connor, Michael Hutchence i George Michael usprotivili svojim izdavačkim kućama i izborili za svoj autentičan glas, bilo da su željeli progovarati o umjetničkim slobodama, društvenim nepravdama, kritizirati glazbenu industriju i društvo, razvrgnuti nepovoljne ugovore ili otkriti nove glazbene stilove

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.