modna izložba

IZLOŽBA ZBOG KOJE ĆE FASHIONISTICE POHRLITI U LONDON: Sve o stvaralaštvu modne revolucionarke Coco Chanel

Kristina Stakor
10.09.2023.

Od 16. rujna londonski V&A može očekivati veliku navalu ljubiteljica i ljubitelja mode jer se otvara izložba „Gabrielle Chanel. Fashion Manifesto“

Što se još može reći o Coco Chanel, a da nije negdje već rečeno ili zapisano? Ova legendarna dizajnerica unijela je pravu revoluciju u žensku modu, a komadi i materijali koje je stvorila i koristila tijekom svoje dugogodišnje karijere nisu ništa manje aktualni ni danas, stotinjak godina kasnije. Upravo tim bogatim i trajnim naslijeđem bavi se izložba „Gabrielle Chanel. Fashion Manifesto“ koja se sljedećeg tjedna otvara u Victoria&Albert South Kensington muzeju.

Originalno postavljena u pariškoj Palais Galliera, ova će izložba u Londonu doživjeti svoju prilagođenu verziju, obogaćenu i komadima iz zbirke V&A-a, te je prva u Ujedinjenom Kraljevstvu posvećena stvaralaštvu Gabrielle Chanel, koje će biti ilustrirano kroz više od 200 izložaka.

Foto: (c) Victoria and Albert Museum, London

„Ne nosim ništa osim Chanela No.5…“

Pa prije nego krenete gledati jeftine letove za London, što možete očekivati od ove izložbe? Retrospektivu 60-godišnje karijere tijekom koje su nastali neki uistinu ikonički komadi, od torbice 2.55 koja je postala klasik i predmet želja brojnih ljubiteljica mode.

Kostimiće od buklea i haljine od džerseja spojile su elemente ženske i muške mode te omogućile lakoću kretanja u elegantnom dizajnu. Slingback cipele bež boje s crnim vrhom koje se i danas nose, premda vjerojatno manje na kostime, a više na traperice, no njihova profinjenost ne jenjava.

Foto: Edward Steichen/Condé Nast/Shutterstock (11810713a) Model, Marion Morehouse, wearing a black crepe romain bolero dress with fringed and paillette embroidered skirt by Chanel, and black satin shoes by Cammeyer, while standing and holding an ostrich fan, before a desk flanked by two chairs in the apartment of Condé Nast. Marion Morehouse Vogue May 01, 1926 Portrait, New York, USA

Odjevni komadi su rijetko samo tkanina koja nas pokriva, a iza svakog stoji neki koncept i namjera, pa tako i ove cipele svojom nude bojom vizualno izdužuju nogu, dok je crni vrh manje osjetljiv na grebanje i dojam iznošenosti.

Njezina slavna 2.55 torbica (imenovana po mjesecu i godini nastanka) imala je različite pretince za pohranjivanje ruža – ali i ljubavnih pisama. A sami lanac ručke asocirao je na male utege kojim je osiguravala savršenu formu kostima od buklea kakve su nosile Jackie Kennedy i Grace Kelly.

Foto: Dorothy + Little Bara priest, Paris (Vogue) © 1960 William Klein

Ne smijemo zanemariti ni moć male crne haljine koju je Chanel proglasila ključnim komadom u elegantnoj i praktičnoj modernoj garderobi, ali ni nenadmašan Chanel No.5. „U krevetu ne nosim ništa osim par kapi Chanela No.5“, rekla je svojevremeno Marilyn Monroe, a taj se parfem nazvan prema sretnom broju Gabrielle Chanel pokazao uistinu „sretnim“ pa je već desetljećima bestseller i u samom vrhu popularnosti mirisa.

Marilyn Monroe se sprema nastupiti u “Mački na vrućem limenom krovu” (Foto: Ed Feingersh/Michael Ochs Archives/Getty Images)

Premda su karte za rujan i listopad već rasprodane, ipak planiramo svoj posjet ovoj modnoj izložbi koja će biti otvorena do 25. veljače 2024.

Naslovni vizual: Gabrielle Chanel, 31 rue Cambon, Paris, 1937. Roger Schall

Pročitaj više

Venecija je uvijek dobra ideja, a sve do jeseni pravi je raj za ljubitelje umjetnosti. Naime, Bijenale umjetnosti po 60. put došao je u jedan od najljepših svjetskih gradova – Veneciju. Traje do 24. studenog 2024., a umjetnički direktor ove impozantne postave, Adriano Pedrosa, predstavlja izložbu pod nazivom “Stranieri Ovunque – Stranci posvuda”. 60. Bijenale […]

Kad ste zadnji put posjetili Leipzig, Pariz, Madrid, Berlin ili Beč? I kako birate svoje destinacije? Sigurno imate više svojih kriterija baš kao i ja. Trenutno se veselim city breaku u Beču gdje ću vjerojatno posjetiti Albertinu ili Hundertwasser i, naravno, uživati u atmosferi grada. No sada vam donosim nekoliko sjajnih prijedloga izložbi koje će vas nadam se inspirirati za vaše sljedeće putovanje.

BOOTYLICIOUS:

Kako se najsnažniji mišić na našem tijelu koji je godinama bio korišten za zabavu, seksualizaciju, ponižavanje i vrijeđanje drugih, u zadnje vrijeme prometnuo u simbol otpora i osnaživanja, otkriva nam Heather Radke, autorica knjige ‘Butts: A Backstory’

Kako su se Sinéad O’Connor, Michael Hutchence i George Michael usprotivili svojim izdavačkim kućama i izborili za svoj autentičan glas, bilo da su željeli progovarati o umjetničkim slobodama, društvenim nepravdama, kritizirati glazbenu industriju i društvo, razvrgnuti nepovoljne ugovore ili otkriti nove glazbene stilove

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.