Posveta vrijednim radnicama

IZLOŽBA ‘ŠAVOVI’ UMJETNICE IVANE MRČELE: Instalacija posvećena tekstilnim radnicama koja je publiku izula iz cipela. Doslovno.

Ksenija Foretić
21.05.2023.

Umjetnici Ivani Mrčeli ovo nije prva priča u kojoj nastoji ljepotom i snagom umjetnosti izazvati društvenu osviještenost i važnost empatije. U zagrebačkoj Galeriji Bernardo Bernardi umjetnica je instalacijom odala počast svim vrijednim tekstilnim radnicama

Tekstil je materijal s mnogo lica i naličja, s potencijalom za stvaranje glamura, ali i funkcionalne udobnosti. Nekad skupocjen, nekad jednostavan, on doslovce obavija cijeli svijet, no tragovi koje tekstil ostavlja nisu uvijek vidljivi. Umjetnica Ivana Mrčela, oboružana diplomama dvaju umjetničkih fakulteta (ALU i TTF), istražila je i vidljivom učinila priču skrivenu iza nastanka slojeva tekstila, odjevnih predmeta i šavova.

ŠAVOVI je ujedno i ime izložbe koja je otvorena 17. svibnja u Galeriji Bernardo Bernardi u Pučkom otvorenom učilištu Zagreb. Prostor koji prati dizajn tako je odjednom postao pozornica za one koje su inače u backstageu, za tekstilne radnice, za one koje stvaraju šavove, dok naporan rad u njihovim životima stvara pukotine koje traže neke drukčije – šavove.

Umjetnica delikatna rukopisa već svojom pojavom svakodnevno prezentira finu i odmjerenu modnu osviještenost, ali i važnost kulture odijevanja, a to čini nepretenciozno, ali i s jasnim i zamjetljivim stilom. One koje su joj to omogućile, tekstilne radnice, ovaj put stavlja na pijedestal atraktivnom vizualnom instalacijom u samom prostoru galerije.

Portrete stvarnih djelatnica iz (nestalih) hrvatskih tvornica Ivana pronalazi u arhivi, a potom ih crta.

Pritom koristi njihove alate, stvara portrete nitima, šivaćom mašinom, na tekstilu. Recikliran tekstil prozračan je poliester koji odbija poslušnost i bježi ispod igle mašine. No Ivana ga kroti štirkanjem, žicom, beskonačnim strpljenjem i napornim radom – sve kako bi dvadeset figura od tekstila, viših od dva metra, izašlo iz anonimnosti i stiglo do javnosti. U ovom slučaju – do prostora koji izgleda poput izloga na žarkožutoj, gotovo blještavoj podlozi. Pomalo izvitopereni likovi poput odjevnih predmeta vise na vješalici. Na njima su i etikete, s tom razlikom da na njima sada nisu upute za uporabu već imena.

Instalacija kao da nas poziva da je dobro pogledamo sa svih strana, a u isto vrijeme uvlači i publiku u sam prostor, među gigantske likove. Posjetitelji ostavljaju svoje cipele ispred „izloga“ kako bi čistoća ljepote ostala netaknuta. Čini se, da ovaj put tekstilne radnice doista svi poštuju. I svi postaju svjesni njihova naporna rada i požrtvovnosti, svih tih nepravdi koje treba ispravljati.

Ivani Mrčeli ovo nije prva priča u kojoj nastoji ljepotom i snagom umjetnosti izazvati društvenu osviještenost i važnost empatije. Suptilno i fino stvara niti priča koje privlače pažnju vizualnom kvalitetom, a zatim publiku vodi u skrivene slojeve, u pozadinu koja prkosi sveprisutnoj površnosti. Iako ova umjetnica rado nosi osmijeh naglašen crvenim ružom i cipele u kojima se može zaplesati, iza te glamurozne površinske slike uvijek stoji naporan je rad i duboko razumijevanje svijeta.

Izložba je otvorena do 3. 6. 2023., radnim danom od 8 do 22 h, subotom od 9 do 15 h.

Fotografije: Petra Slobodnjak

Pročitaj više

Kako suze pretvoriti u ples i smijeh

Ako je istina da heavy-metalci imaju najbolje sentiše, Baby Lasagna je naš favorit jer je uz žestoki ritam upakirao jednu od najtužnijih pjesama o trenutku napuštanja roditeljskog doma, a koji su na nekoj razini očito prepoznali i mladi, ali i njihovi roditelji. Uostalom, nakon Maneskin skandala s čašom na stolu, došao je red da netko nakon pobjede ispusti i iskrenu suzu

Najcool knjižara na svijetu

SLRD izdanja već su odavno stekla kultni status, stoga je bilo logično otvoriti mjesto koje će povezati Yves Saint Laurent naslijeđe i njegovu ljubav prema kulturi i umjetnosti

SERIJA 'FORTUNA'

Jedan potopljeni brod na dnu mora koji čuva blago iz 19. stoljeća i pravna bitka koja nalikuje borbi između Davida i Golijata. Možete li odoljeti ovom zapletu iz serije ‘Fortuna’, čak i ako Stanley Tucci manje izgleda kao opaki gusar, a više kao Amerikanac koji uživa u otkrivanju čari Mediterana

850 ZNAKOVA

Gradska knjižnica Požega svoju uspješnu suradnju s organizatorima poznatog Hrvatskog festivala jednominutnih filmova proširuje pokretanjem književne manifestacije Jednominutna priča oslanjajući se pritom na temeljnu ideju filmskog festivala – formu od jedne minute. Pitanje glasi – imate li sjajnu priču koju biste mogli ispričati u jednoj minuti, točnije rečeno u 850 znakova?

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.