LET’S DANCE – suvremeni ples u izlogu Francuskog instituta

Nika Kovačić
15.10.2023.

Let’s Dance / Pop-Up Plesni Display obuhvaća seriju pop-up plesnih predstava i performansi renomiranih plesnih umjetnika iz područja suvremenog plesa na neočekivanim lokacijama. Let’s dance prvi put će biti predstavljen publici u listopadu 2023. u izlogu medijateke Francuskog instituta, kao dio platforme za umjetnosti i kulturu – Artupunktura.

Program Let’s dance ugostit će četiri plesne predstave, dvije hrvatske – Love will tear us apart i Igralište 22 i dvije francuske – Chronique d’une danseuse i Bluetalk, koje će biti izvedene u izlogu medijateke Francuskog instituta u Zagrebu, u Preradovićevoj 5. Na taj način suvremena plesna umjetnost približit će se široj javnosti. Svakako treba istaknuti kako će publika imati priliku uživati u 98. izvedbi Love will tear us apart, jedne od najdugovječnijih hrvatskih plesnih predstava. 

Petak, 𝟏𝟑.𝟏𝟎. u 𝟏𝟗 𝐬𝐚𝐭𝐢

𝐂𝐡𝐫𝐨𝐧𝐢𝐪𝐮𝐞 𝐃’𝐮𝐧𝐞 𝐃𝐚𝐧𝐬𝐞𝐮𝐬𝐞 – 𝐍𝐞𝐝𝐣𝐦𝐚 𝐌𝐞𝐫𝐚𝐡𝐢 (𝐅𝐫𝐚𝐧𝐜𝐮𝐬𝐤𝐚)

u 𝟏𝟗:𝟑𝟎 

𝐋𝐎𝐕𝐄 𝐖𝐈𝐋𝐋 𝐓𝐄𝐀𝐑 𝐔𝐒 𝐀𝐏𝐀𝐑𝐓 – 𝐏𝐞𝐭𝐫𝐚 𝐇𝐫𝐚šć𝐚𝐧𝐞𝐜 / 𝐒𝐚š𝐚 𝐁𝐨ž𝐢ć (𝐇𝐫𝐯𝐚𝐭𝐬𝐤𝐚)

Utorak, 𝟏𝟕.𝟏𝟎. u 𝟏𝟗 𝐬𝐚𝐭𝐢 

𝐈𝐆𝐑𝐀𝐋𝐈Š𝐓𝐄 𝟐𝟐 – Margareta Firinger (𝐇𝐫𝐯𝐚𝐭𝐬𝐤𝐚)

Petak, 𝟐𝟎.𝟏𝟎. u 𝟏𝟗 𝐬𝐚𝐭𝐢

𝐁𝐋𝐔𝐄𝐓𝐀𝐋𝐊 – 𝐏𝐥𝐞𝐬𝐧𝐢 𝐤𝐨𝐥𝐞𝐤𝐭𝐢𝐯 𝐖𝐚𝐥𝐤𝐢𝐧𝐠 (𝐅𝐫𝐚𝐧𝐜𝐮𝐬𝐤𝐚)

Kroz ovaj projekt želi se omogućiti plesnim umjetnicima izvedbe u nekonvencionalnim prostorima, povezati suvremeni ples i širu publiku te Zagreb učiniti prepoznatljivim središtem plesnih platformi.

Ovogodišnji program Let’s Dance umjetnička organizacija Yelo provodi u suradnji s Francuskim institutom u Hrvatskoj uz podršku Turističke zajednice grada Zagreba.

𝐂𝐡𝐫𝐨𝐧𝐢𝐪𝐮𝐞 𝐃’𝐮𝐧𝐞 𝐃𝐚𝐧𝐬𝐞𝐮𝐬𝐞

𝐍𝐞𝐝𝐣𝐦𝐚 𝐌𝐞𝐫𝐚𝐡𝐢 (Francuska)

Ovim izvođenjem razmatra se stvaranje dokumentiranog plesa temeljenog na arhivima, svjedočanstvima i rekonstrukcijama. Ova forma obuhvaća koreografiju i dramu, potičući gledatelje da se dublje povežu s procesom umjetničkog iskustva. Arhive pružaju kontekst, svjedočanstva donose ljudsku dimenziju, a rekonstrukcije vizualni prikaz. Cilj je potaknuti gledatelje da aktivno sudjeluju i emocionalno se povežu s pričom, čineći ples dokumentarcem dubokim i inspirativnim iskustvom.

𝐋𝐎𝐕𝐄 𝐖𝐈𝐋𝐋 𝐓𝐄𝐀𝐑 𝐔𝐒 𝐀𝐏𝐀𝐑𝐓

Petra Hrašćanec/Saša Božić (Hrvatska)

Love will tear us apart, prvi dio trilogije o odnosu suvremenog plesa i specifičnog žanra pop-glazbe, solo je kreiran za izvođačicu Petru Hrašćanec. Sam rad žanrovski vrluda između rock- koncerta, ispovjedne forme i apstraktnog plesa. Pitanje vlasništva nad izvedbom isprva stavljeno u apstraktni plesni okvir bavljenja tijelom i politikom pogleda, ekstremno se proširuje u širi umjetnički i socijalni okvir. Ljubav iz naslova prenešena je u ljubav spram plesa,čina plesa samog, dok rad raspravlja razliku između plesa i njegove realizacije kao društvenog događanja kroz konstituciju pojma izvođačice same. Izvođačica Petra Hrašćanec izvodi plesne numere, odabrane ljubavne pjesme, dok u pauzama saznajemo naoko efemerne detalje o nastanku same produkcije, raspličući suptilnu mrežu odnosa moći koja definira čin izvedbe. Gledatelj je pozvan da aktivno preuzme odgovornost u lancu hijerarhije izvođačkog čina.

Koncept: Saša Božić; Koreografija: Saša Božić i Petra Hrašćanec; Izvedba: Petra Hrašćanec

Izbor glazbe: Saša Božić i Petra Hrašćanec; Producentica: Štefica Bartolin

I𝐆𝐑𝐀𝐋𝐈Š𝐓𝐄 𝟐𝟐

𝐉𝐨𝐯𝐚𝐧𝐚 𝐙𝐞𝐥𝐞𝐧𝐨𝐯𝐢ć 𝐮 𝐬𝐮𝐫𝐚𝐝𝐧𝐣𝐢 𝐬 𝐌𝐚𝐫𝐠𝐚𝐫𝐞𝐭𝐨𝐦 𝐅𝐢𝐫𝐢𝐧𝐠𝐞𝐫 (Hrvatska)

Istovremeno potaknuti melankolijom i radošću koje u nama bude sjećanja na neka davna, zaboravljena igrališta iz naših djetinjstva, stvaramo novo igralište u sigurnom prostoru kazališta. Igralište 22 u dvama medijima – plesu i zvuku – želi zabilježiti i uhvatiti prolaznost vremena i odati počast susretu i igri.

Preispitujemo kontraste između ispunjenog i praznog te osjećaj pripadnosti naspram osjećaja otuđenosti koristeći se osobnim i kolektivnim sjećanjima na prostore igrališta. Svjedočeći krizi kroz koju kazalište prolazi u vremenu sve većeg populariziranja drugih medija i brzog konzumiranja sadržaja, težimo usporiti i usmjeriti vlastitu pozornost te ponuditi gledateljima mogućnost da svoju pozornost usmjere na praćenje jednog sadržaja.

Želja nam je ovim projektom vratiti se tvorničkim postavkama koristeći se samo dvama elementima – plesom i zvukom.

Izvođači: Margareta Firinger, Jerko Jurin; Glazba: Jerko Jurin

Produkcija: Udruga profesionalnih plesnih umjetnika PULS; Koprodukcija: Zagrebački plesni centar

Projekt je ostvaren u okviru ZPC-ova razvojno-produkcijskog programa KOREOSPEKTAR 2022.

𝐁𝐋𝐔𝐄𝐓𝐀𝐋𝐊

𝐏𝐥𝐞𝐬𝐧𝐢 𝐤𝐨𝐥𝐞𝐤𝐭𝐢𝐯 𝐖𝐚𝐥𝐤𝐢𝐧𝐠 (Francuska)

Bluetalk je razgovor između četiri žene, četiri tijela i četiri jedinstvena uma. Ovaj plesni kolektiv crpi svoju inspiraciju iz svijeta hip-hopa, stvarajući nešto potpuno novo i osvježavajuće. Za njih je Bluetalk simbol želje za zajedničkim stvaranjem, gdje se međusobno podržavaju, suočavaju s izazovima i istražuju dubine svojih mogućnosti. Bluetalk nije samo ples i pokret, već je to komunikacija između četiri žene koje svojom energijom potiču publiku da vibrira s njima. Kreirajući svoj novi performans za Lets Dance, želja kolektiva Walking je zadržati jednostavnost i učinkovitost, omogućavajući publici da sudjeluje u njihovoj vibraciji. Bluetalk je više od plesa; to je priča o jedinstvu, inspiraciji i nevjerojatnoj snazi ženskog zajedništva.

Pročitaj više

Milijun funti za šator

Zašto je Tracey Emin, jedna od najvažnijih suvremenih umjetnica, odbila milijun funti da ponovo replicira svoj rad Everyone I Have Ever Slept With 1963–1995 te kako su ready made radovi postali najbrži put do srca publike?

Pokušaj izlječenja mora

Izložba, odnosno multidisciplinarni umjetnički projekt “Pjesme za naše more”, likovne, video i filmske umjetnice Renate Poljak od 29.2.- 17.3.2024. nas očekuje u galeriji Bačva, Doma HDLU. Riječ je o projektu koji istražuje različita polja djelovanja od filozofskog do znanstvenog, od utopije i mitologije do glazbe i njene uloge u povijesti i sadašnjosti. U srcu je projekta ekološka ideja, no ona odudara od aktivizma i ne sadrži doslovne ekološke poruke već se temi prilazi iz potpuno drugog rakursa, poetičnog i utopijskog.

Prilika za kupnju Abadžićevih fotografija

„Abadžić spretno čuva anonimnost modela, no zbog intimne atmosfere imamo osjećaj kao da je poznajemo. Ona kao da je postala arhetip poštivanja žena. Ponekad je ona u prvome planu, katkad je prekrivena velom, a kad nije odmah tu, kroz rapsodiju svjetlosti i sjene tražimo je pogledom.“ Izložba „Aktovi“ Stanka Abadžića otvarena je 17. veljače u 19:00 sati u zagrebačkoj Laubi, a trajat će do 25. veljače.

Potresna knjiga danske književne zvijezde Tove Ditlevsen vodi nas na putovanje u središte tame, ali isto tako upoznaje sa žilavom kreativnom i ljubavnom snagom glavne junakinje koja živi i osjeća Kopenhagen svoje mladosti

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.