NIJE PATKA, NEGO VIJEST: Pajo Patak, najveći čovjek među crtanim životinjama slavi 9 banki

Aleksandra Orlić
14.06.2024.

Možete ga voljeti ili mrziti, no jedno je sigurno – ne možete ga ne čuti. Istražili smo kako je Pajo Patak postao simbol nervoznih zabušanata, je li muljao s datumom rođenja i je li došlo vrijeme da prestane skrivati svoj ljubavni život

Kada bi se Pajo Patak iliti po novome Paško Patak pojavio na crvenom tepihu kladimo se da biste ga najprije čuli iz daleka. Točnije rečeno, čuli biste njegov upečatljiv glas koji ga prati već devet desetljeća. A možemo se kladiti i da bi velik dio protokola bio srušen, jer P. P. nije jedan od onih ispeglanih likova koji sve radi kako se šika već sve naopako. A sudeći po svojoj povijesti bolesti vjerojatno bi se izmotavao zašto se ne može pojaviti, s nekim zakačio, a možda i prebio Donalda Trumpa, jer mu je u zadnje vrijeme nanio neopisivu psihičku bol. Ili kao što bi rekla Taylor Swift – narušio reputaciju.

Pehist i optimist

Uostalom, nije uzalud Walt Disney bez razloga za datum Pajinog rođenja odabrao upravo petak 13. kako bi ukazao na njegovu nesretnu prirodu koja će ga pratiti tijekom cijelog života. A oni malo paranoičniji i pažljiviji među nama mogli su primijetiti da auto koji Pajo fura u Patkogradu ima registarsku tablicu 313. Iako naravno postoje i oni koji istinski sumnjaju u sve ove podatke jer postoje i zapisi da je Pajo rođen 9. lipnja 1934. u Sjedinjenim Američkim Državama te da se prvi put pojavio pred očima javnosti u vrijeme velike depresije u crtiću ‘Pametna mala kokoš’.

Neradnik s razlogom

Naime, njegova prva uloga je znakovita. Jedna kokoš želi posaditi kukuruz i traži pomoć patka koji živi na čamcu, odbija rad i izgovara se na misteriozne bolove u trbuhu. Na kraju crtića P. P. umjesto kukuruza dobije ricinusovo ulje. Iako ovaj crtić traje svega 7 minuta, dvije stvari ostaju zauvijek – mornarsko odijelo Paje Patka i njegovo kronično izbjegavanje rada u kombinaciji s lijenošću. A stvari se, naravno, pogoršavaju jednom kada Pajo Patak s čamca stane na čvrsto tlo i stigne u Patkograd.

Pa zašto bih ja bio običan šljaker – pita se nervozni patak kada bih mogao odabrati put neuspjele građanske egzistencije u gradu. Radi na desecima poslova, gotovo uvijek bez uspjeha, živi u disfunkcionalnoj obitelji, zaljubljen je u Patu, a njegov credo je nesposobnost za život, obilato garnirana ispadima bijesa, ljubomore i svim onim ljudskim manama koje mu se drito vide na faci između kljuna i obrva. No ono zbog čega ga nikako ne možete zaboraviti je njegov specifični glas, nešto poput blejanja koze.

Nezaboravan glas Paje Patka

Uostalom, tko zna bi li bilo Paje Patka i njegove velike slave, a koja mu je za obljetnicu 50. rođendana koja se obilježavala 1984. donijela i otiske ravnih stopala na holivudskom Bulevaru slavnih, a da nije bilo Clarencea Nasha, farmera koji je izvrsno oponašao životinje, a posebice svoju kozu Mary.

‘Dobio sam Mary s 12 godina i taj kozlić mi se doslovce uvukao u srce. Morao sam ga hraniti bočicom, a kada bih prestao, vrištao bi iz petnih žila’, izjavio je Nash. Tako je farmer postao zvijezda na školskom igralištu, ali tako je došao i u studio na audiciju te natjerao Walta Disneya da se i sam odmah uključi preko interfona. ‘Imamo patka koji govori’, navodno je uzviknuo Disney kada mu je Nashov glas probio uši, a svega nekoliko mjeseci kasnije studio je i službeno objavio – Clarence Nash postao je 125. zaposlenik Disneyja i glas Donalda Ducka.

Ima li seksa u Patkogradu?

A ostalo je povijest, koja itekako oponaša život. Ili neki ljudi oponašaju Paju Patka. Ta sjećate se svih onih šala i lutki u kojima se miješaju Donald Duck i Donald Trump. Uostalom, tko je Trumpu kriv što je ljudima išao na živce svojim suludim govorima i ispadima i nije se skidao iz plavog odijelca. No, tko zna, možda će P. P, uvelike nadživjeti D. T.-a. Znate onu foru s natuknicom u enciklopediji – ‘Minorni političar u doba vladavine Paje Patka’.

No kad smo već kod povijesti imamo još jedno pitanje koje nas muči cijelo ovo vrijeme. Ok, nećemo ići u detalje je li prvo bila patka ili jaje, niti kako je koza postala patka, ali kako je moguće da je u cijelom serijalu sve puno ujaka, teta i nećaka. Gdje se skrivaju mame, tate, djedovi i bake? Nije da serijal o najčovječnijoj Patki mora postati Bridgerton, no malo ljubavne drame s Patom ne bi škodilo. Uostalom, kada je i Barbie na kraju filma postala prava žena, zašto ne bi i jedan patak pokazao malo više ljubavnih emocija od uzdignuta repića.

Pročitaj više

Usamljena kuća na obali, stariji bračni bar i demonski umjetnik koji dolazi u goste i vrlo brzo će se pretvoriti u psihotičog uljeza koji će poremetiti dinamiku obiteljskih odnosa. Ako ste spremni za izlazak iz dobro poznatih okvira i za suočavanje s monstrumima, bilo u neposrednom susjedstvu ili pak u nama samima, Rachel Cusk je napisala sjajan roman o novim spoznajama koje dobivamo nakon što zaplešemo s vragom.

Mudri marketingaši iz filmske industrije već kalkuliraju o novom fenomenu koji bi trebao donijeti puno love u kino blagajne po sistemu – jedan posve ženski, a drugi posve muški film, a mi se pak pitamo – ako dovoljno puta podgriješ neku tezu, koliko će trebati da se ona doista i primi u društvu?

Dugometražni igrani film scenarista i redatelja Koste Đorđevića SUNCE MAMINO, čija je hrvatska koproducentica Ivana Marinić Kragić iz Marinis Media, premijerno će se prikazati 13. srpnja u natjecateljskom programu Manjinske koprodukcije na 71. Pulskom filmskom festivalu. Film je svjetsku premijeru imao u studenom 2023. godine na filmskom festivalu ”Black Nights Film Festival / JustFilm – Youth and Children’s Film” u Talinu, a nakon Pule očekuju se projekcije na festivalima u Supetru i Vukovaru.

After Dark – noćno slikanje fluorescentnim bojama pod ultraljubičastim svjetlima u disko stilu

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.