Guglaj me strasno

KRAJ DOMINACIJE TURSKIH GLUMACA: Probajte ne gledati ove španjolske serije, a istovremeno i ne guglati

Lena Ivanović
18.08.2023.

Tko su glumci koji su nas osvojili u serijama ‘Vrijeme između krojenja’, ‘Diplomatske igre’ i ‘Maroko, ljubav u doba rata’. Zahvalit ćete nam kasnije što smo ih zguglali prije vas.

Kada smo čule za zanimljiv dokumentarac ‘1001 noć’ redateljice Ree Rajčić, koji uskoro putuje na filmski festival u Toronto, a koji prati dvije prijateljice – Emu (89) i Maju (85) koje svaku večer gledaju turske sapunice, prva pomisao je bila – Ima nas još! A odmah zatim, i kako bi izgledao dokumentarac u kojem nekoliko žena između dvadesete i četrdesete gleda španjolske serije? Doduše, nešto kraće, budući da svaka ima oko dvanaest epizoda, a paralelno s gledanjem serije guglaju i komentiraju glavne protagoniste. Uostalom, zar se ne trebamo informirati koga smo upravo primile u naš dom i prihvatile kao svoje…

Álex García

Prvi put primijećen u seriji:’ Maroko, ljubav u doba rata’

Zalizana kosa, Clark Gable brkovi i ponašanje džentlmena, i to od prvog kadra u rovu do kraja. Uostalom, zemlja je u ratu, a doktor Fidel je superioran na polju medicine, ali dosta nesiguran privatno pa će tako trebati osam epizoda prije nego li junak nađe dovoljno snage, a i vremena svojoj bolničarki Juliji priznati što osjeća.

Ono malo što znamo o njemu: No, nama nije trebalo tako dugo da saznamo da je Alex (42) porijeklom s Kanarskih otoka prilično dugo na glumačkoj sceni jer je već sa šesnaest znao čime se želi baviti te se preselio u Madrid gdje je upisao glumu u studiju Cristine Rote, da bi 2016. godine dobio i nagradu Goya za mladog glumca. Zapravo Alexa bismo mogli nazvati i kolegom jer je davnih dana radio i kao novinar. Danas je iza njega 15 dugometražnih i isto toliko kratkih filmova te desetak serija, a 2020. okušao se i kao kazališni redatelj i to u predstavi o sveme onom važnom i emotivnom što se događa u backstageu prije predstave. Ili zašto ne, dok gledamo serije.:)

Rubén Cortada

Prvi put primijećen u seriji: ‘Vrijeme između krojenja’

Kada smo ga prvi put primijetili u seriji koja je nastala prema istoimenoj hit knjizi ‘Vrijeme između krojenja’, bilo nam je pomalo žao što smo prije toga pročitali knjigu, jer smo znali da se Ruben neće dugo zadržati u seriji nego će ispariti, baš kao svi prezgodni prevaranti.

Ono malo što znamo o njemu: No izgleda da se priča ponovila na neki način i u stvarnosti jer glumac je doslovce nestao 2018. godine na vrhuncu karijere. Naime, Ruben je rođen 1984, na Kubi gdje je trenirao tenis te završavao inženjerski studij kada je odlučio emigrirati u Španjolsku te se zaposlio kao model, a kada nije bilo posla dijelio bi flayere. No zbog obiteljskih tragedija – tatine smrti i mamine teške bolesti vratio se na Kubu gdje je u doba lockdowna, zbog problema s papirima, bio doslovno zarobljen. ‘Prolazio sam intimni pakao i govorio – Bok, Dante, znam kako je to’, prisjeća se Rubens izazovnih dana. Izgleda da mi je u životu prebrzo krenulo, pa me život malo zaustavio’, zaključio je glumac koji se, na našu sreću ponovo vratio glumi.

Chino Darin

Prvi put primijećen u seriji: ‘Diplomatske igre’

Španjolska kriminalistička serija, koju potpisuju Ramón Campos i Gema R. Neira, smještena je u španjolsko veleposlanstvo u Bangkoku. No kakva bi to bila napeta serija da odmah u prvoj epizodi nema poljupca na plaži, a uskoro i seksa u hotelskoj sobi. Problem je samo taj što je zgodan stranac Carlos upravo spavao sa ženom ambasadora koja je još uvijek u braku, a daleko veći što se uskoro pokazalo da je fatalna Claudia i mama njegove cure.

Ono malo što znamo o njemu: Ne znamo sada tko prepisuje od koga jer nakon dubinskog guglanja ispalo je da je trideset i četverogodišnji Chino, baš kao i Carlos kojeg glumi rodom iz Buenos Aires te da je u vezi sa španjolskom glumicom Úrsulom Corberó kojoj u istoj seriji glumi dečka. Iako je karijeru započeo 2010. glumeći u argentinskim telenovelama, lista Chinovih zanimljivih filmova je impresivna –  od uloge mladog homoseksualnog policajca iz osamdesetih godina prošlog stoljeća u filmu ‘Smrt u Buenos Airesu’ do argentinske serije za Netflix ‘El reino’ do filma ‘Argentina, 1986.‘, koji je ove godine nominiran za Oscara za najbolji međunarodni film, a na kojem je talentirani Chino bio jedan od producenata.

Maxi Iglesias

Prvi put primijećen u seriji: ‘Diplomatske igre’

U istoj seriji ‘Diplomatske igre’ lik Roberta smo na početku možda malo nepravedno previše gurnuli u stranu, misleći da će biti jedan od dosadnih ljepotana koji naprosto ne mogu parirati po glumačkom umijeću svom zlom bratu i glavnom spletkarošu. Ili nas je s tom kokoticom i plavim očima naprosto previše podsjećao na previše ispeglanog Brandona iz serije ‘Beverly Hills, 90210’. No, kako smo se samo prevarili…

Ono malo što znamo o njemu: Kada su mu davali ime prilikom rođenja davne 1991. godine – Maximiliano Teodoro Iglesias Acevedo, roditelji su vjerojatno mislili da će dugo ime biti neka vrsta testera jer će tako skužiti kome je dovoljno stalo do njega. No ispalo je da ni dugačko ime i nije bila neka prepreka, a kamoli tester, jer mali Maximilliano je već sa šest godina debitirao na filmu ‘My Brothers’ Gun’ te dobio nadimak Maxi. A nakon toga, ponude su samo pljuštale te se Maxi okušao kao TV voditelj, model, glumac te pjevač u španjolskoj produkciji mjuzikla ‘The Bodyguard’. Danas ga možete gledati u Netflixovoj seriji Valaeria. No, ako se možda zateknete u Madridu i slušati budući da svestrani glumac nastupa i kao DJ Max.

Naslovna fotografija Rubéna Cortade: Bernardo Doral

Pročitaj više

Kako suze pretvoriti u ples i smijeh

Ako je istina da heavy-metalci imaju najbolje sentiše, Baby Lasagna je naš favorit jer je uz žestoki ritam upakirao jednu od najtužnijih pjesama o trenutku napuštanja roditeljskog doma, a koji su na nekoj razini očito prepoznali i mladi, ali i njihovi roditelji. Uostalom, nakon Maneskin skandala s čašom na stolu, došao je red da netko nakon pobjede ispusti i iskrenu suzu

Najcool knjižara na svijetu

SLRD izdanja već su odavno stekla kultni status, stoga je bilo logično otvoriti mjesto koje će povezati Yves Saint Laurent naslijeđe i njegovu ljubav prema kulturi i umjetnosti

SERIJA 'FORTUNA'

Jedan potopljeni brod na dnu mora koji čuva blago iz 19. stoljeća i pravna bitka koja nalikuje borbi između Davida i Golijata. Možete li odoljeti ovom zapletu iz serije ‘Fortuna’, čak i ako Stanley Tucci manje izgleda kao opaki gusar, a više kao Amerikanac koji uživa u otkrivanju čari Mediterana

850 ZNAKOVA

Gradska knjižnica Požega svoju uspješnu suradnju s organizatorima poznatog Hrvatskog festivala jednominutnih filmova proširuje pokretanjem književne manifestacije Jednominutna priča oslanjajući se pritom na temeljnu ideju filmskog festivala – formu od jedne minute. Pitanje glasi – imate li sjajnu priču koju biste mogli ispričati u jednoj minuti, točnije rečeno u 850 znakova?

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.