Strast prema čitanju

ŠTO ČITA MATE RONČEVIĆ: Kako odabrati 6 omiljenih od 33 pročitane knjige?

Aleksandra Orlić
12.11.2023.

U životu Mate Rončevića, PR menadžera iz agencije PRiredba, velikog zaljubljenika u kreativno stvaralaštvo te čovjeka kojemu niti jedan kulturni događaj ne može pobjeći s radara, Interliber traje, baš kako i treba – cijele godine.

Kažu da se po načinu kako pišeš, govoriš, a potom i misliš može procijeniti koliko si knjiga propustio kroz mozak – koliko si proširio vidike, razvio empatiju te izoštrio svoje leće kroz koje propuštaš svijet i tuđe živote. I nismo trebali vidjeti ovu super fotku na Instagramu Mate Rončevića, velikog zaljubljenika u umjetnost, kulturu življenja, modu i glazbu da shvatimo da jako voli čitati – jer svaki je njegov post na društvenim mrežama pričica za sebe, svaki razgovor znatiželjna igra, a svako medijsko priopćenje više od puke PR objave.

No budući da je nakon objave ove fotografije na kojoj nosi pozamašnu količinu knjiga, točnije rečeno 33 komada, a koliko ih je pročitao u prvih 11 mjeseci, lista upita za preporuku bila poveća, odlučili smo Mati postaviti najteže pitanje – kako u moru super knjiga odabrati svega 6 onih koje su ga oduševile. Što reći nego, hvala Matinom ćaći od kojeg je naslijedio ljubav prema čitanju, a koji i dan danas svaki dan čita.

Kristian Novak: ‘Slučaj vlastite pogibelji’

Knjiga koja potiče na hrabrosti i na slojevit način prikazuje složene slojeve društva i ljudskih karaktera. Knjiga koju pročitate u jednom dahu i danima nakon toga razmišljate o njoj. Veselim se pogledati i predstavu napravljenu po toj knjizi u HNK Varaždinu.

Marko Babić: ‘Putovanje zvano igra’

Marka osobno nisam poznavao, ali nakon pročitane knjige kao da sam ga upoznao. Hvala mu što je na iskren i nekada duhovit način s nama podijelio svoj put i intimnu borbu. Knjiga koja je više od knjige, podsjetnik svima nama kako trebamo živjeti, cijeniti život i uživati u njemu. Sigurno knjiga koju ću pročitati više puta.

Mira Furlan: ‘Voli me više od svega na svijetu’

Ovo mi je sigurno najdraža knjiga koju sam pročitao ove godine. Od tada svaki dan kada prođem pokraj HNK sjetim se Mire, promislim što je sve proživljavala, pogledam u prozor gdje su garderobe i pitam se koja je bila njena i postavljam ista pitanja koja je postavljala i ona. Inače jako volim čitati autobiografije, no još nijedna se nije približila Mirinoj.

Miljenko Smoje: ‘Dnevnik jednog penzionera’

Miljenko Smoje je moj omiljeni pisac. Želja mi je da pročitam sve što je ikada napisao, bilo to knjiga ili njegove kolumne. Kroničar i čuvar stare Dalmacije, onog lipog jednostavnog života kojem svakim danom osobno sve više težim.

Slavenka Drakulić: ‘Nevidljiva žena’

Knjiga o odlascima, rastancima, starosti, prolaznosti, bolesti, sramu i boli. Knjiga o onim osjećajima o kojima ne volimo razmišljati, ali ni govoriti. Nevjerojatno kako jedna “nevidljiva” žena na čitatelja ostavlja tako snažan i trajno vidljiv trag.

Mani Gotovac: ‘Fališ mi’

Obožavam kako Mani piše. Znate kako za neke filmove ili serije kažete “Ne mogu vam ih opisati, niti prepričati”. E, tako ću i ja sada to reći za Mani. “Ovu knjigu jednostavno morate sami pročitati, osjetiti i isplakati zajedno s Mani.”

Pročitaj više

Kako suze pretvoriti u ples i smijeh

Ako je istina da heavy-metalci imaju najbolje sentiše, Baby Lasagna je naš favorit jer je uz žestoki ritam upakirao jednu od najtužnijih pjesama o trenutku napuštanja roditeljskog doma, a koji su na nekoj razini očito prepoznali i mladi, ali i njihovi roditelji. Uostalom, nakon Maneskin skandala s čašom na stolu, došao je red da netko nakon pobjede ispusti i iskrenu suzu

Najcool knjižara na svijetu

SLRD izdanja već su odavno stekla kultni status, stoga je bilo logično otvoriti mjesto koje će povezati Yves Saint Laurent naslijeđe i njegovu ljubav prema kulturi i umjetnosti

SERIJA 'FORTUNA'

Jedan potopljeni brod na dnu mora koji čuva blago iz 19. stoljeća i pravna bitka koja nalikuje borbi između Davida i Golijata. Možete li odoljeti ovom zapletu iz serije ‘Fortuna’, čak i ako Stanley Tucci manje izgleda kao opaki gusar, a više kao Amerikanac koji uživa u otkrivanju čari Mediterana

850 ZNAKOVA

Gradska knjižnica Požega svoju uspješnu suradnju s organizatorima poznatog Hrvatskog festivala jednominutnih filmova proširuje pokretanjem književne manifestacije Jednominutna priča oslanjajući se pritom na temeljnu ideju filmskog festivala – formu od jedne minute. Pitanje glasi – imate li sjajnu priču koju biste mogli ispričati u jednoj minuti, točnije rečeno u 850 znakova?

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.