Robin, Robbie ili Robert?

‘ZOVETE LI SE ROBERT BANKS?’: Je li konačno otkriven misterij tko je Banksy

Aleksandra Orlić
28.11.2023.

Kažu da se najveća otkrića dogode posve slučajno, ali i to da ih ponekad moramo čekati i po dvadeset godina kao što se dogodilo sa starim Banksyjevim intervjuom u kojem mu je izletjelo pravo ime. Eto dokaza zašto treba čuvati i arhivirati stare stvari.

“Mršav, bijel i malo podsjeća na pjevača Mikea Skinnera iz benda The Streets”, tako su poznatog umjetnika grafita koji je odlučio od svog identiteta napraviti jedan od najvećih umjetničkih misterija opisivali novinari opisivale davne 2003. godine. “Pa to je onda pljunuti Robin Gunningham, tvrdio je pet godina kasnije “The Daily Mail”, koji je za svoju teoriju imao potvrde Banksyjevih školskih kolega, a ove godine je za to dobio još jedan dokaz.

I baš kada smo pomislili da smo konačno na tragu pravog Banksyjevog identiteta pojavili su se novi tragovi. Naime, tko zna što bi se dogodilo sa starim intervjuom kojeg je 2003. s umjetnikom iz Bristola radio dopisnik BBC-A Nigel Wrench da ga voditelj podcasta “Thea Banksy Story” nije podsjetio na susret s umjetnikom.

Ček, vrati vrpcu! I pojačaj!

A budući da je Nigel morao malo osvježiti svoje pamćenje bacio je uho na stari intervju i začudio se što to čuje. Pa je li moguće da je Banksy u izgubljenom intervjuu otkrio svoje pravo ime. Jer kako drugačije objasniti sljedeći dijalog?

“Zovete li se Robert Banks?”, pita ga novinar tada. “Robbie”, ispravlja ga Banksy.

E sad, je li ovo možda smo još jedan u nizu performansa u vezi najslavnijeg suvremenog street art umjetnika pokazat će vrijeme. A i bankari. Naime, kažu da je trag love uvijek najtočniji pa su na taj način bankari otkrili da se iza slavne talijanske spisateljice Elene Ferrante krije prevoditeljica s njemačkog, a da sva lova od Banksyjevih djela idu direktno na račun Roberta Del Naja iz benda Massive Attack.

Naime, nama se ova teorija činila dosta uvjerljiva, tim više jer je i Robert iz Bristola, a dobri poznavatelji i stalkeri Banksyja su primijetili da se grafiti redovito javljaju u mjestima gdje Massive Attack upravo održava koncerte. Je li ovo prejednostavno rješenje da bi se uzelo ozbiljno? I pod dva – zašto bankarima nitko iz umjetničkog svijeta, a i šire ne vjeruje ni riječ?

Naslovna fotografija: Unsplash

Pročitaj više

Kako suze pretvoriti u ples i smijeh

Ako je istina da heavy-metalci imaju najbolje sentiše, Baby Lasagna je naš favorit jer je uz žestoki ritam upakirao jednu od najtužnijih pjesama o trenutku napuštanja roditeljskog doma, a koji su na nekoj razini očito prepoznali i mladi, ali i njihovi roditelji. Uostalom, nakon Maneskin skandala s čašom na stolu, došao je red da netko nakon pobjede ispusti i iskrenu suzu

Najcool knjižara na svijetu

SLRD izdanja već su odavno stekla kultni status, stoga je bilo logično otvoriti mjesto koje će povezati Yves Saint Laurent naslijeđe i njegovu ljubav prema kulturi i umjetnosti

SERIJA 'FORTUNA'

Jedan potopljeni brod na dnu mora koji čuva blago iz 19. stoljeća i pravna bitka koja nalikuje borbi između Davida i Golijata. Možete li odoljeti ovom zapletu iz serije ‘Fortuna’, čak i ako Stanley Tucci manje izgleda kao opaki gusar, a više kao Amerikanac koji uživa u otkrivanju čari Mediterana

850 ZNAKOVA

Gradska knjižnica Požega svoju uspješnu suradnju s organizatorima poznatog Hrvatskog festivala jednominutnih filmova proširuje pokretanjem književne manifestacije Jednominutna priča oslanjajući se pritom na temeljnu ideju filmskog festivala – formu od jedne minute. Pitanje glasi – imate li sjajnu priču koju biste mogli ispričati u jednoj minuti, točnije rečeno u 850 znakova?

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.