ART GHOSTING

UMJETNICI KOJI SU VOLJELI NESTAJATI: Običan marketinški trik, duboka egzistencijalna kriza ili nešto treće?

Aleksandra Orlić
19.01.2024.

U svijetu ljubavi i dejtanja ghostanje nam užasno ide na živce. No što kada nas odjednom napuste naši najdraži umjetnici? Johnny Štulić, Jean-Luc Godard, Arthur Rimbaud, J. D. Salinger, Maurizio Cattelan… Upoznajte 12 najčešćih razloga za art ghostanje

Je li moguće da je Branislav Glumac, autor kultne knjige ‘Zagrepčanka’, u pravu kada je svojedobno izjavio da nas od ljubavi zanima samo njezin famozan prah. U prijevodu, kada veza dođe kraju, kada izgubimo ono što smo najviše voljeli, trebali, a možda nismo znali cijeniti, e tek s tim odmakom možemo stvar sagledati u pravom svjetlu i shvatiti što je to uopće ljubav. Iako zvuči krajnje okrutno, možda u tome i ima nešto istine, pogotovo kada pogledamo popis umjetnika koji su svojoj velikoj ljubavi odlučili zadati preuranjeni završni udarac, bilo da su se potpuno povukli iz umjetnosti, zauvijek je prekrižili ili otišli u penziju. Ili možda samo izveli dobar marketinški trik jer su i dalje nastavili vrijedno raditi u najstrožoj privatnosti svojih atelijera, ne mareći ni pet posto za molbe, požurivanja, dealove i rokove svojih galerista, kustosa i kolekcionara, a kamoli za vapaje i preklinjanja očajnih fanova.

UMORAN, UMORAN SAM PRIJATELJU UMORAN


‘Osjećate li se ponekad tako umorno da biste najradije promijenili zanimanje jer imate dojam kao da se neprestano ponavljate’, pitao nas je 2015. talijanski konceptualni umjetnik Maurizio Cattelan, prije nego što je i sam na nekoliko godina odlučio nestati sa scene. ‘Pravio sam se mrtav, no problem je bio u tome što sam i dalje mogao vidjeti i čuti sve što se događa oko mene.’ Pa naravno da je umjetnik uskoro uskrsnuo i ponovno progovorio. I to radom invalidskih kolica koja su biblijski proputovala pola svijeta, a koja je Catelan izložio na 11. Manifesti.

Foto: Shutterstock

SORRY, TRAŽIM SE…


Ništa manje bombastično svoje nestajanje nije objasnio ni američki fotograf Richard Koci Hernandez koji je obrisao svoj profil na Instagramu jer je, kaže, 250.000 pratitelja očekivalo od njega jedan te isti tip fotografija, a on se želio razvijati u drugim smjerovima. Osim toga, bilo je krajnje vrijeme da razmaženu Instagram publiku nauči da ne uzima stvari zdravo za gotovo. Nekoliko drugih profila kasnije, i eto gospodina Kocija ponovno na Instagramu. Dragi poslodavci, ako ovo čitate, dopustite svojim djelatnicima sabbatical. U prijevodu – barem godinu dana traženja sebe jer vratit ćemo se bolji nego ikada. Obećavamo!

PREURANJENA PENZIJA


Svi znamo da rock’n’roll život uzima danak, da se ljudi potroše, posvađaju, dvostruko raskinu kao članovi grupe ABBA, počnu patiti od napadaja panike ili se zbog bolesti povuku u prijevremenu penziju. No zašto je 2010. nestala zvijezda soula, pjevačica Sade nakon što je objavila album ‘Solder od Love’? Ta nije li soul puno nježniji od rock’n’rolla? Iako je najavila odlazak u penziju (postoje i teorije da zatvorena u kući opako uživa u oblacima marihuane), to ne znači da ne može raditi na pola radnog vremena, zar ne? I bit će tako, obećala nam je čvrsto Sade. Još samo da nagovorimo i Agnethu.

PRIVREMENA NESPOSOBNOST ZA RAD


Napadaj anksioznosti, panike, histerije, osjećaj beznađa, borba s depresijom, bipolarnim poremećajem, paraliza jedne strane lica, nenadani gubitak drage osobe ili preuranjena smrt – popis razloga zašto su nas pojedini umjetnici na neko vrijeme napustili je poduži. Znaju to najbolje Britney Spears, Selena Gomez, Justin Bieber… Srećom, vremena su se promijenila i ne moramo više kao Hemingway, koji je svojedobno bio podvrgnut terapiji elektrošokovima, tajiti odlazak u kliniku zbog problema s mentalnim zdravljem, kao ni glumiti da smo veći i snažniji nego što jesmo.

ZA VAS PIŠE ‘ZATVORENO’. INAČE RADIM


Samo šest godina nakon što je skandalizirao svijet umjetnosti postavivši pisoar u muzej, Marcel Duchamp je 1923. godine izjavio da se odriče umjetnosti kako bi život posvetio šahu. ‘Još sam žrtva šaha’, objasnio je tada. ‘Ima svu ljepotu umjetnosti, ali i mnogo više. Ne može se komercijalizirati. Uostalom, šah je po svom društvenom položaju puno čišći od umjetnosti.’ Iz današnje perspektive, čini se da je to ipak bio jedan lukavi šahovski potez jer je Monsieur Marcel 20 godina radio u miru na svom velikom radu ‘Étant donnés’. Što reći nego – šah-mat!

STRAH OD NEPRIJATELJA


‘Mislim da me Oldenburg želi ubiti’, tim je riječima svoje nestajanje objasnila američka umjetnica Elaine Frances Sturtevant koja je nestala na nekoliko godina pretvorila jer se nije znala nositi s kritikama i neprijateljstvom drugih umjetnika. Kada se konačno vratila, inzistirala je da je zovu samo Sturtevant te izbjegavala sva ostala pitanja o svom životu. Vjerojatno u strahu da Oldenburg ne dozna da se ipak vratila. U ovu kategoriju spada i velika svađa braće Gallagher zbog koje se raspala grupa Oasis. ‘Ne znam što bih danas učinio kada bi slučajno naletio na brata u gradu. Možda bih mu potrčao u zagrljaj i izljubio ga ili bih ga pak pošteno namlatio’, izjavio je u svom dokumentarcu Noel. Iz sveg srca navijamo za prvu verziju.

‘DVA PUT SAM UMRA’


Kada ste proslavljeni filmaš kojem se uspjeh dogodio u ranoj mladosti kao Jean-Luc-Godard i kada sve važno što ste željeli reći kažete u prvih petnaest filmova, a uz to ste i pasionirani marksist, možda je stvarno logično da odlučite realizirati ideju iz svojeg posljednjeg filma ‘Vikend’. Znači, ne samo da ćete promijenite ime i više nećete snimiti nijedan film pod slavnim brandom Godard, nego ćete otići i korak dalje te sve filmove snimati u kolektivu s drugima, i to pod imenom Dziga Vertov Group. To mi zovemo – ‘otići baš do posljednjeg daha’!

PREKVALIFIKACIJA


‘Odričem se umjetničkog stvaralaštva jer mislim da je politički i društveno impotentno.’ Tako je 1968., nakon gotovo deset godina stvaranja radikalnih minimalističkih skulptura, izjavila Charlotte Posenenske prije nego što je umjetnost zamijenila sociologijom. Priznajemo, dosta dugo smo razmišljali trebamo li i Johnnyja Štulića, frontmena grupe Azra, smjestiti u ovo kategoriju jer se sada većinu vremena bavi prevođenjem ‘Ilijade’, ali nećemo cjepidlačiti. Stihovi su stihovi, bili oni opjevani, pročitani ili izrecitirani, vaši ili tuđi.

NISAM NESTAO, SAMO SE DRUGAČIJE ZOVEM


Picasso je naivno mislio kako će biti dovoljno efektno da svoje faze nazove upečatljivim imenom, ali to očito nije dovoljno Seanu Combsu aka Puff Daddyju aka P. Diddyju aka Diddyju i ostaloj ekipi koja sa svakom pjesmom smisli i novo ime označavajući time simbolično rođenje. U tom smislu je zanimljiva i ideja menadžera grupe INXS koji je dobio slom živaca kada je čuo da pjevač grupe Michael Hutchence ima novi bend te da u njemu njeguje novi zvuk i jao! – novu frizuru bez lokni. Da se njega pitalo, Michael u svom drugom bendu uopće ne bi otkrio svoj identitet, nego bi ostao sakriven. Samo da se spasi imidža seks-ikone.

NEMA ME. FYI – ZAUVIJEK


Za razliku od Marine Abramović koja redovito na vratima svjetskih muzeja velikim slovima voli isticati da je ‘umjetnica prisutna’, neki umjetnici daju sve od sebe da zauvijek nestanu. Prvi je takav trend pokrenuo francuski pjesnik Arthur Rimbaud kada je u 21. godini, i to nakon pet godina stvaranja, naglo shvatio da ga poezija neće dovesti do ljubavi. A koju bi, da se njega pita, trebalo nanovo izmisliti. Nakon toga, Arthur ne samo da se povukao iz stvaranja, nego se odrekao svog ranijeg rada proglasivši ga smiješnim, suludim i djetinjastim. A sve lude teorije koje su u međuvremenu izmišljene o prvom bad boyu svjetske književnosti možete provjeriti u ‘Katalogu gluposti’. Prikupili sve sami znanstvenici i akademici.

MUKA OD SLAVE


Na tragu Rimbauda je očito bila i američka kiparica Cady Noland koja se nakon 11 godina stvaralaštva zgadio kult slavnih, pretvaranje umjetnika u brendove te je zauvijek odlučila otići sa scene. No prije toga joj je palo na pamet kako će se efektno oprostiti sa svijetom umjetničke taštine – jednostavno će na metalnu plohu ispisati imena ubijenih ili odbačenih celeba koje će ukrasiti simbolima američke zastave. Ako neka galerija ili muzej i dalje poželi izložiti njezin rad, neka zna da uz umjetninu uvijek mora ići i specijalno upozorenje – C. N. nije dala svoje odobrenje ili blagoslov za izlaganje rada.

Foto: Unsplash

ZA VAS NIKADA NISAM NI POSTOJAO


I za kraj, kada već pišemo o kategoriji pravih duhova, i to onih koji su takva pravila postavili odmah na početku, nikako ne bismo smjeli izostaviti Banksyja, J. D. Salingera, Elenu Ferrante, grupu Daft Punk i sve autore koji vrijedno pišu pod pseudonimima ili se skrivaju pod maskama. Naravno, tu su i oni koji su se u nekom trenutku odlučili outati i to manje-više kada bi djelo privuklo veliku pažnju medija i publike, baš poput zagrebačkog ginekologa Ive Balenovića aka Alena Bovića, autora ‘Metastaza’. E sad, je li se publika zbog tog ‘ghosting pristupa’ puno intenzivnije fokusirala na sam rad ili su možda upornim skrivanjem polučili upravo suprotan efekt, pokazat će, kao što bi rekao i Branislav Glumac – samo vrijeme.

Naslovna fotografija: Shutterstock

Pročitaj više

Kako suze pretvoriti u ples i smijeh

Ako je istina da heavy-metalci imaju najbolje sentiše, Baby Lasagna je naš favorit jer je uz žestoki ritam upakirao jednu od najtužnijih pjesama o trenutku napuštanja roditeljskog doma, a koji su na nekoj razini očito prepoznali i mladi, ali i njihovi roditelji. Uostalom, nakon Maneskin skandala s čašom na stolu, došao je red da netko nakon pobjede ispusti i iskrenu suzu

Najcool knjižara na svijetu

SLRD izdanja već su odavno stekla kultni status, stoga je bilo logično otvoriti mjesto koje će povezati Yves Saint Laurent naslijeđe i njegovu ljubav prema kulturi i umjetnosti

SERIJA 'FORTUNA'

Jedan potopljeni brod na dnu mora koji čuva blago iz 19. stoljeća i pravna bitka koja nalikuje borbi između Davida i Golijata. Možete li odoljeti ovom zapletu iz serije ‘Fortuna’, čak i ako Stanley Tucci manje izgleda kao opaki gusar, a više kao Amerikanac koji uživa u otkrivanju čari Mediterana

850 ZNAKOVA

Gradska knjižnica Požega svoju uspješnu suradnju s organizatorima poznatog Hrvatskog festivala jednominutnih filmova proširuje pokretanjem književne manifestacije Jednominutna priča oslanjajući se pritom na temeljnu ideju filmskog festivala – formu od jedne minute. Pitanje glasi – imate li sjajnu priču koju biste mogli ispričati u jednoj minuti, točnije rečeno u 850 znakova?

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.