6 SAVJETA ZA PUTOVANJE S PRIJATELJIMA – Kako bi vaše prijateljstvo preživjelo godišnji

Kristina Stakor
02.04.2023.

Planirate s prijateljima na more? U istraživanje Azije? Koja god bila vaša destinacija, imajte ovih 6 stvari na umu prije nego se ukrcate na avanturu zvanu putovanje s prijateljima

Idealno je vrijeme za planiranje godišnjeg za ovo ljeto. Maštate o izležavanju na osamljenoj plaži u društvu probrane ekipe prijatelja? Ili biste radije da vam donose koktele uz bazen luksuznog resorta? Možda istraživanje egzotične destinacije u društvu najbolje prijateljice?

U životu sam dosta putovala, ponekad sama, ali i s bliskim prijateljicama – i nije uvijek bilo glatko. Ponekad sam ja bila ta koja je trebala malo vremena za sebe, a ponekad sam priželjkivala pratnju na fakultativne izlete i bila razočarana što moji prijedlozi nisu naišli na oduševljenje.

I naučila sam da bez obzira na to koliko su vam neki prijatelji bliski, ako prvi puta putujete zajedno, vrlo su moguće tenzije. Kako biste ih izbjegli, obratite pozornost na ove savjete, prije i za vrijeme putovanja.

Što očekujete od putovanja?

Ako vaša prijateljica kao idealni godišnji zamišlja puni pansion u hotelu s 5*, a vi najbolje punite baterije u šatoru na planini, stvari bi se mogle zakomplicirati.

Jasno definirajte kakav godišnji očekujete prije nego počnete rezervirati smještaj i pakirati kofere. Želite li se samo opustiti i upijati svijet oko sebe ili očekujete pomno isplaniranu svaku minutu u danu i mnoštvo unaprijed isplaniranih aktivnosti? Takve stvari trebate unaprijed definirati s prijateljicom kako ne bi bilo hladnog tuša i zahlađenih odnosa na drugom kraju svijeta.

Ne treba svaka aktivnost biti grupna aktivnost

Nastavno na prethodnu stavku, ako uspijete uskladiti glavnu ideju putovanja, ali i dalje bi vaša prijateljica radije pila Spritz na nekoj terasi, a vi detaljno pregledali galerije muzeja – to je ok. Svaka može dobiti malo vremena za sebe i uživati u onom što joj je „napetije“.

Foto: Pexels / Cottonbro Studio

Budžet

Razgovaranje o novcu uvijek je škakljivo, no u slučaju zajedničkog putovanja, nužno. U slučaju da je jedino što si vi možete priuštiti osrednji apartman, a vaša prijateljica ne priznaje godišnji koji nije u boutique hotelu, obje biste mogle ostati razočarane. No dogovor kuću gradi, pa definirajte dnevni budžet za smještaj, prijevoz i ostale aktivnosti kako bi svi uključeni bili sretni.

Tko organizira (a tko je kofer)

U svom životu organizirala sam nebrojena putovanja i izlete i moram priznati da u tome istinski uživam. Za moje pojmove, istraživanje destinacije gotovo je jednako uzbudljivo kao i sam odlazak. No ne dijele svi takav entuzijazam, pa je poželjno dogovoriti tko će u vašem slučaju biti „voditelj putovanja“. Ne bi nužno sve trebalo pasti na jednu osobu, pa jedan neka kupuje karte, drugi hotele, treći izlete… Ili, idealno, neka večer za organiziranje putovanja bude još jedan izgovor za druženje – uz malo vina i grickalica…

Budite fleksibilni

Nakon svega navedenoga, očekivati da će se svi jednoglasno složiti u svakom trenutku je naivno. Budite fleksibilni i pokušajte dogovoriti kompromis. Jedan dan prilagodite aktivnosti željama jedne osobe, drugi dan druge… a ako se ne možete oko svega složiti, podsjetite se ranije navedenog savjeta – ne treba sve biti grupna aktivnost.

Jasno komunicirajte

Ako vas nešto smeta, jasno recite zašto. Nema ništa goreg na putovanju od nečijeg durenja. Opustite se, na godišnjem ste!

Naslovna fotografija: Shutterstock

Pročitaj više

Veliko pospremanje

Ako vas obuzima panika već od pomisli na to da ćete nešto morati baciti, pokušajte zamisliti kako ćete se osjećati kad shvatite da ste riješili problem nepotrebnih stvari.

JE LI AMBER HEARD TREBALA NOSITI NAOČALE

Ideja da na osnovi nečijih facijalnih ekspresija možemo donijeti pravu odluku je li netko kriv ili nevin potpuno je pogrešna, kaže Malcolm Gladwell, autor knjige ‘Kako razgovarati s neznancima: Što moramo znati o ljudima koje ne poznajemo’

Točka preokreta

Ostati ili otići nikada nije laka odluka. No gdje se krije ona točka preokreta kada znamo da je vezi doista došao kraj?

Treba li nam detektor laži?

I ne manje bitno – kako ćemo na taj broj gledati u starosti – tko će morati spaljivati svoje ljubavne polaroide kao Gene Simmons, a tko se javno kajati da nije bio odvažniji poput glumice Jane Fonda

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.