U potrazi za anđelima i skrivenim dvorištima

PUTOPIS ERNE ŽGANJAR: 5 ideja kako provesti jesenski dan u Varaždinu

Erna Žganjar
15.10.2023.

Šarmantan gradić kojeg su godinama voljeli vrtlari, barokni graditelji, anđeli, umjetnici, ali i MOOD kolumnistica i putnica Erna Žganjar.

Temperature padaju, dani postaju kraći, a kiša je sve češće svakodnevni suputnik kad izlazimo iz toplih domova. To znači samo jedno – stigla je jesen! Ali ona donosi toliko toga lijepog. Jesen mi se zadnjih godina počela sve više sviđati – njezine zlatne boje, neočekivani sunčani dani, šarenilo prirode. Veselim se kestenima, čaju i dobrim knjigama, ali i ponekom izletu. Ako ste u potrazi za malim šarmantnim mjestom, moj prijedlog je Varaždin. Donosim vam pet omiljenih lokacija u gradu baroka na sjeveru zemlje. Cijeli je grad poput spomenika kojeg možete doživjeti laganom šetnjom ulicama, parkovima i dvorištima dok vas miluje lagano jesensko sunce.

Volim zeleno, volim parkove

Ako ste pročitali ijednu moju kolumnu znate koliko mi znači priroda te koliko volim zelenu i plavu. Kad dolazim u Varaždin imam sreću što se gotovo uvijek uspijem parkirati i u blizini predivnog parka, tik do kazališta, čiji je službeni naziv Šetalište Vatroslava Jagića ili popularno nazvan jednostavno „park“ i to je ujedno moja prva i posljednja destinacija.

Današnji izgled parka inspiriran je engleskim stilom, a šarenilo boja i igru svjetla i sjene najbolje ćete doživjeti upravo na ovom mirnom mjestu. Park uz zgradu Hrvatskog narodnog kazališta spaja vilu Bedeković i sinagogu, kao i palaču Zakmardy i Park Boutque hotel. Znam da znate da je Varaždin bio glavni grad Hrvatske u 18. stoljeću do razornog potresa, ali znate li da je upravo ovaj grad čak tri godine prije Beča i 34 godine prije Zagreba imao gradskog vrtlara? Ugled vrtlarske struke bio je toliko velik da se natječaj raspisivao u novinama Graza, a kandidati su bili pomno birani. Jedan od najpoznatijih bio je Januš koji je pazio da sve funkcionira i čuvao park od onih koji su se nepropisno odnosili prema biljkama, ali i životinjama.

Jer jesti (i piti) se mora

Od svih tih mirisa ubrzo ogladnim, a moj prvi odabir je restoran Domenico koji je smješten gotovo u samom parku, a do kojeg vode zagorske kogule. Osobno sam ih tako nazvala jer me način popločenja ulice podsjeća da Dalmaciju. Restoran je dugovječan, hrana je ukusna, a ambijent jednostavan i lijep. Za sve moje plant based ljudove, ne brinite, imaju čak četiri stvari u ponudi i zaista su dobre. Dodatno možete tražiti da vam pizzu naprave s veganskim sirom. Ovaj put sam odabrala tagliatelle s crvenom lećom, a dečko ‘next level burger s batatom’. Jeli smo vani, na prednjoj terasi restorana jer listopad i to dopušta. Meni omiljena mjesta za kavu su kafić My way na Stančićevom trgu s pogledom na Stari grad te kavana Dorka tik do parka koja nudi i ogroman izbor kolača.

Ljepota Starog grada

Nezaobilazna točka u posjetu Varaždinu je Stari grad. Impresivna feudalna utvrda definitivno je glavni simbol grada, a od davnina zvana Stari grad ujedno je i njegova najznačajnija povijesna građevina. U njoj se nalazi kulturno-povijesni odjel muzeja izložen u 40-ak stilski uređenih prostorija. Tamo ćete doživjeti zbirke slika, satova, porculana i stakla, povijesnih portreta i cehovskih predmeta. Posebno su značajne zbirke s predmetima iz ostavštine dvaju proslavljenih Varaždinaca, političara i književnika Ivana Kukuljevića Sakcinskog i jezikoslovca Vatroslava Jagića. Ljepota Starog grada nije samo u debelim zidinama i kulama, a meni osobno najljepše je prošetati nasipom oko kompleksa i iz visine uživati u pogledu na prošlost.

Šetnja šarmantnim uličicama i dvorištima

Jedna od najdražih „aktivnosti“ je šetnja varaždinskim ulicama. Od Dućanske kojoj ime govori po čemu je poznata preko Korza možete doći do Trga Miljenka Stančića. Ovo je mjesto koje je prepuno života i kad u gradu nema nikog. Pun je kafića, a na njemu se odvijaju i razna kulturna događanja. Centralna zgrada trga je Gradski muzej iz 1939. godine u kojem djeluje Galerija starih i novih majstora u čijem se fundusu nalazi više od 5300 umjetnina.

S jedne strane trga je ulaz u kulu Starog grada, druge zona sa starim obrtima, a treća ulica vodi do Muzeja anđela. Inače, skulpture anđela ili neki anđeoski zapis na zidovima naći ćete u čitavom gradu na neočekivanim mjestima. Zato dignite pogled ili zavirite u neki prolaz.

E sad ono što sam otkrila po prvi put su dvorišta. Sasvim spontano i znatiželjno sam krenula otvarati vrata, a ona koja su bila otključana vodila su u jedan novi svijet. Od stilski nadmoćnih vrtova, preuređenih kuća do zanimljivih konceptualnih dvorišta i mini muzeja. Sve to i puno više otkrit ćete u Varaždinu, a ako želite posjetiti Festival dvorišta trebat ćete doći zadnji vikend u lipnju.

Tržnica puna života

Za kraj ili početak boravka u Varaždinu, ovisno kada dolazite, preporučujem kratki posjet gradskoj tržnici. Raduje me živahna uzavrela atmosfera, vika i argumentiranje na tečnom kajkavskom dijalektu. Prodavači iz cijele županije dolaze na ovaj simpatičan plac kako bi stanovnicima i slučajnim prolaznicima, kao meni, ponudili svoje domaće proizvode. Jesen povezujem s jabukama.

Cijelu godinu su se brinuli o njima da bi konačno u jesen stigao taj veliki trenutak: vrijeme branja. Uživala sam u mirisima domaćih jabuka koje su bile moj ulov tog dana. Već se veselim nekom finom pudingu od prosa, savijači, a sigurno ću ih ubaciti i u moj jutarnji smoothie.

Fotografije: Erna Žganjar

Pročitaj više

Veliko pospremanje

Ako vas obuzima panika već od pomisli na to da ćete nešto morati baciti, pokušajte zamisliti kako ćete se osjećati kad shvatite da ste riješili problem nepotrebnih stvari.

JE LI AMBER HEARD TREBALA NOSITI NAOČALE

Ideja da na osnovi nečijih facijalnih ekspresija možemo donijeti pravu odluku je li netko kriv ili nevin potpuno je pogrešna, kaže Malcolm Gladwell, autor knjige ‘Kako razgovarati s neznancima: Što moramo znati o ljudima koje ne poznajemo’

Točka preokreta

Ostati ili otići nikada nije laka odluka. No gdje se krije ona točka preokreta kada znamo da je vezi doista došao kraj?

Treba li nam detektor laži?

I ne manje bitno – kako ćemo na taj broj gledati u starosti – tko će morati spaljivati svoje ljubavne polaroide kao Gene Simmons, a tko se javno kajati da nije bio odvažniji poput glumice Jane Fonda

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.