Upoznajte svoju auru

5 ENERGETSKIH TIPOVA: Kako je Human Design sistem postao najpopularniji holistički alat samospoznaje 21. stoljeća

Tamara Radan
21.06.2023.

Posve nebitno hoćemo li Human Design sistem nazvati novim zodijakom za 21. stoljeće ili možda novim GPS-om za bolji život, vjerujete li u auru ili pak u elektromagnetsko polje, je li ovaj sistem bliži alternativi ili psihološkom savjetovanju, no činjenica je da je upravo HDS postao jedan od najpopularnijih holističkih alata samospoznaje za NEXT AGE. Istražili smo kako izgleda spiritualnost u doba umjetne inteligencije, a kako body chart za MOOD portal

Kraj devedesetih, kraj faksa i prva veza koja je završila potragom za prvim stanom. Kako to obično bude na početku – sve je išlo prebrzo i suviše lagano da se ne bi izjalovilo jer dečko i ja smo našli savršen stan od sto kvadrata koji nas je doslovce izuo iz cipela. Super lokacija, još bolji dizajn, svi mogući gadgeti, predivan pogled na prirodu i ono najbitnije – do posla pješice laganini pet minuta. No ono što smo saznali na dan useljenja je bilo to da zgrada zrači.

Naime, iza zgrade se nalazila trafo stanica jačine pedeset pojedinačnih. No, kako smo već iskeširali novac za useljenje, što je bilo potrošiti još malo ne bismo li istražili drži li ova informacija koju nam je ovlaš servirala susjeda prilikom useljenja vodu. U sljedećih tjedan dana stanom su prošetali razni stručnjaci koji su s najpreciznijim aparatima doslovce izmjerili koliko što zrači u stanu – televizor, mikrovalna, mobitel, susjedne antene, ruter, zidovi, gdje je povoljno mjesto za spavati, a gdje ne.

Aura: moć je u vašoj energiji

A dok smo se mi bavili time koliko zrače pojedini dijelovi našeg nesuđenog stana, jedan Kanađanin se bavio pitanjem koliko ‘zrači’ čovjek (ako vam je lakše – zvat ćemo to polje aura koja prema zadnjim istraživanjima navodno može dobaciti do tri metra), gdje su postavljeni važni energetski čvorovi, kako oni djeluju na nas, na naše želje, potrebe, frustracije te može li se sve to nevidljivo znanje nacrtati u obliku nekog grafa, ne bi li čovjek naposljetku nešto i saznao o sebi, dizajnirao se i ne manje bitno – promijenio nabolje.

Bio je to Kanađanin Alan Robert Krakower koji je 1992. pod pseudonimom Ra Uru Hu objavio knjigu pod naslovom “The Human Design System” kojom je postavio temelje ljudske energetike i istoimenog učenja. Iako je ovaj sustav star već tridesetak godina i temelji se, između ostalog, na učenjima starim tisućama godina, poput astrologije, indijske teorije čakri, židovske kabale ili kineskog I-Ching, ali i na znanstvenim otkrića iz kvantne fizike i biokemije i genetike, izgleda da je posljednjih godina doživio pravu renesansu. Uostalom i riječi u samom nazivu – human i design djeluju vrlo blisko, praktično, a malo podsjećaju i na neku super aplikaciju za bolji život.

https://www.youtube.com/live/ewLy9y-XN0g?feature=share

Nacrt vašeg života

Nešto kao da doslovce naletite na nekog super arhitekta koji će vam nakon par sati razgovora i pomnog slušanja sve jasno nacrtati na tlocrtu. Uostalom, ne kažu uzalud da Human Design i nije ništa drugo nego svojevrsni nacrt vašeg života, psihološki alat koji vam nudi priliku da bolje shvatite sami sebe, što želite, a što radite, tko vam krade energiju, a gdje biste ju trebali uložiti, što vas pokreće, a što frustrira, gdje su vam jake strane, a gdje slabe. I ono najljepše – sistem koji prije svega uvažava našu jedinstvenost i različitost.

Okej, sada dolazimo do onoga dijela koji će možda djelovati komplicirano, pogotovo kada vidite sve te silne grafove, karte i mandale. Jer za razliku od astrologije, Human Design ne uzima u obzir samo datum, mjesto i vrijeme rođenja nego gleda i gdje su bili pozicionirani planeti tri mjeseca prije vašeg rođenja, što je bitno za definiranje vašeg nesvjesnog dijela osobnosti. Ukratko rečeno, postoji pet osnovnih energetskih tipova koji otkrivaju koju ulogu igrate u društvu.

5 OSNOVNIH TIPOVA ENERGIJE

Manifestator (8% stanovništva)

Manifestatori su savršeni inicijatori i vizionari koji žele pokrenuti stvari i promijeniti svijet. Imaju veliku moć djelovanja, pokretanja poslova, pršte idejama i brzo ih provode u djela. No, najveći izazov je u tome da ostvare komunikaciju i sinergiju s drugima ne bi li doista i realizirali svoje velike planove.

Generator (38% stanovništva)

Generator u osnovi ima puno životne energije, otvoren je, komunikativan i voli suradnju, ali za razliku od Manifestatora on ne inicira nego reagira. Ima posebno otvorenu i gostoljubivu auru koja privlači druge. Bliješti životnom energijom i sposoban ju je prenijeti i na druge. Generatori su prave pčele radilice koje trebaju pripaziti da ne prijeđu svoje granice.

Manifestirajući generator (33% stanovništva)

Manifestirajući generatori su zapravo kraljevi multitaskinga jer su znatno brži od klasičnih generatora. Nemirna su duha i uvijek traže nove zadatke, no često su nestrpljivi pa prebrzo donose odluke. No ako nauče malo prikočiti i osjetiti što im tijelo želi poručiti, tada će njihova snaga doći do izražaja. Njihov zadatak je probiti konvencionalne obrasce i eliminirati stare sustave.

Projektor (20% stanovništva)

Projektor zahtijeva društveno okruženje i vrlo je empatičan, a budući da je neenergičan tip, on svoju energiju uzima od drugih ljudi. Projektori su tu da vode druge. Posebno su dobri u čitanju ljudi i sustava. Njihova snaga leži u usmjeravanju drugih i stvaranju učinkovitih načina za postizanje određenih ciljeva. Projektor ima dar vidjeti nešto posebno i time otvara nove perspektive.

Reflektor (1% stanovništva)

Reflektori su ogledalo našeg društva i ne treba ih uopće definirati, već ih treba pustiti da budu od svega pomalo. To su promatrači u našem društvu, a njihova najveća snaga je objektivnost. Oni opažaju, promišljaju i procjenjuju sve oko sebe. Reflektori su posebno otvoreni jer u njihovom dijagramu tijela nije definirano središte.

No ovdje stvari ne završavaju jer svaki tip ima i svoj Autoritet, Strategiju i način kako funkcionira, a vaš body graph kojeg još zovu i rave chart se sastoji od mnogih drugih razina, poput 9 energetskih centara koji se temelje na sustavu čakri (centar glave, centar ajna, centar grla, G centar, centar srca, emocionalni centar, centar slezene, sakralni centar i korijenski centar), 12 profila ili 64 vrata.

Srećom, tu su brojni stručnjaci koji vam mogu pomoći u tumačenju vaše karte i čitanju vaše aure – od toga da saznate koji su vam energetski centri na mandali otvoreni, a koji ne, kako izgleda vaša grafika inkarnacije, kako donosite odluke, bavite li se pravim stvarima ili ste negdje zapeli te zašto ćemo najveće lekcije u životu imati na pozicijama na kojima smo otvoreni, jer smo upravo na tim točkama došli naučiti više. Prema nekim teorijama mi svi dolazimo na svijet s informacijama koje su ugrađene u nas, baš poput iClouda, a aura je neka vrsta lozinke koju treba znati pročitati.

MOOD portal je manifestator koji informira

Ne bismo li stekli bolji uvid u ovu metodu propitivanja i samospoznaje odlučili smo na web stranici www.maikegabriela.com provjeriti kako izgleda body graph za MOOD online tjednik. Prema ovome ispada da je MOOD manifestator. Manifestatori inače imaju jaku auru i povijesno potječu od kraljeva i osvajača te uvijek slijede svoje unutarnje impulse. Mišljenja drugih ih ne sprječavaju da idu svojim putem. Naša strategija je prije svega informiranje drugih. Potpis – mir, stresor – ljutnja, a najbolje se osjećamo na planinama. Tek tako ako netko pita gdje ćemo organizirati sljedeći party.

Imamo dar za razvoj potpuno novih stvari i transformaciju svega u okruženju. Unutarnji mir osjećamo tek kada možemo ostvariti svoje vizije i snove. Međutim, većini Manifestatora za to su potrebni suborci i pomagači, a to sve, ako dobro čitamo našu kartu, upravo vi dragi čitatelji. I stoga, još jednom hvala što nas čitate i što ste – slikovito rečeno – obojili našu auru, a naš dizajn učinili toliko ljudskim.

Naslovni video: Canva

Pročitaj više

Stalkanje na recept

Bacite oko na bivše (i kako se danas vaš partner odnosi prema njima) jer tako će uskoro tretirati i vas!

Ima neka tajna veza

Jednostavnije rečeno, svaki znak dolazi sa svojim sestrinskim znakom s kojim se jako dobro slaže i nema razloga da ne budete BFF. Naime, ako se znak vaše BFF slaže s vašim, dobivate nekoga tko vas vidi u pravom svjetlu, ali i gura prema najboljoj verziji sebe.

Slično romantičnim vezama u prijateljstvima također postoji razdoblje medenog mjeseca prije nego što se prepoznaju zabrinjavajući obrasci. Što se događa kada ignoriramo početne znakove upozorenja zbog uzbuđenja oko povezivanja s novim prijateljem s kojim ste kliknuli? Često gledamo na crvene zastavice u kontekstu spojeva i romantičnih veza, ali one su značajne i kod prijateljstava pa hajdemo vidjeti na što treba obratiti pažnju.

Svaka čast božićnim filmovima, no vas i dalje opsjeda zašto vas se netko nije javio? Imamo listu filmova koji će vas utješiti ili vam preusmjeriti misli na neke druge staze. Iako, nitko ne tvrdi da je pokvareni vremenski stroj ispričnica za nejavljanje…

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.