mija mijau ili vau vau

JESTE LI CAT PERSON ILI DOG PERSON: I što vaše preferencije ljubimca zapravo govore o vama?

Kristina Stakor
14.05.2023.

Jesu li ljudi koji više vole mačke doista samotnjaci ili se radi samo o neutemeljenim predrasudama?

Jedan dobar način kojim se probija led i pokreće razgovor kad komunikacija zapne jest i pitanje: jeste li „dog“ ili „cat person“? Nema točnih ni krivih odgovora, ali rijetko tko je sasvim indiferentan prema ovom pitanju. Pa čak i ako više volite mačke, čini li vas to automatski knjigoljupcima koji a priori izbjegavaju društvene situacije u kojima bi vam ovakva pitanja uopće mogla biti postavljena? A ako su vaš odabir psi, znači li to da ste lojalni – ili samo cijenite takve osobine?

Tijekom godina provedene su brojne ankete i istraživanja koja su pokazala da ipak postoje razlike među mačkoljupcima i ljubiteljima pasa, a neki rezultati su možda malo iznenadili dok su drugi sasvim predvidivi.

Ljubitelji pasa

Vlasnici pasa dobro znaju da taj ljubimac iziskuje šetnju nekoliko puta dnevno, pa je nužno određeni dio dana provoditi vani, na zraku. To često uključuje i komuniciranje s prolaznicima, susjedima i drugim vlasnicima pasa. Stoga ne trebaju čuditi rezultati studije provedene na preko 4,500 osoba koja je pokazala da su „dog people“ više ekstrovertirani, ugodniji i savjesniji od onih koji preferiraju mačke za ljubimce.

Foto: Pexels / Simona Kidrič

To u prijevodu znači da su disciplinirani, imaju snažniji osjećaj dužnosti, planiraju, otvoreni su, energičniji, pozitivniji i entuzijastičniji u odnosu na vlasnike mačaka. Također su često ljubazni, altruistični, društveni i povjerljivi.

Mačkoljupci

No i ljubitelji mačaka imaju svoje vrline. Premda su skloniji neurozama, brizi i stresu, ljubitelji mačaka također su znatiželjni, kreativniji, umjetnički talentirani i znatiželjni. Ironično, premda se mačke vole zavlačiti u kutije svih oblika, njihovi vlasnici najčešće razmišljaju – izvan okvira. Vole dokumentarce, mjuzikle, knjige i vrtlarenje više od vlasnika pasa, koji više uživaju u aktivnostima kao što su trčanje, ples i joga.

mačka
Foto: Unsplash / Alvan Nee

Vlasnici mačaka također su priznali da često svojim ljubimcima povjeravaju tajne i misli, te ih smatraju zaslužnima za smanjenje stresa.

Vlasnici mačaka također su priznali da često svojim ljubimcima povjeravaju tajne i misli, te ih smatraju zaslužnima za smanjenje stresa.

Na kraju dana, razlike ipak nisu tako dramatične: mnogi ekstroverti ipak biraju mačke, a i vlasnici pasa mogu biti veliki kreativci. A jednome se pak nimalo ne razlikuju: ljubavi prema ljubimcima. Pa bez obzira na to je li vaš omiljeni oblik „terapije“ šetnja sa psom u prirodi ili razgovor s mačkom, druženje s četveronožnim ljubimcem ima brojne benefite.

Naslovni vizual: Pexels / Nadia Vasil’eva

Pročitaj više

Veliko pospremanje

Ako vas obuzima panika već od pomisli na to da ćete nešto morati baciti, pokušajte zamisliti kako ćete se osjećati kad shvatite da ste riješili problem nepotrebnih stvari.

JE LI AMBER HEARD TREBALA NOSITI NAOČALE

Ideja da na osnovi nečijih facijalnih ekspresija možemo donijeti pravu odluku je li netko kriv ili nevin potpuno je pogrešna, kaže Malcolm Gladwell, autor knjige ‘Kako razgovarati s neznancima: Što moramo znati o ljudima koje ne poznajemo’

Točka preokreta

Ostati ili otići nikada nije laka odluka. No gdje se krije ona točka preokreta kada znamo da je vezi doista došao kraj?

Treba li nam detektor laži?

I ne manje bitno – kako ćemo na taj broj gledati u starosti – tko će morati spaljivati svoje ljubavne polaroide kao Gene Simmons, a tko se javno kajati da nije bio odvažniji poput glumice Jane Fonda

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.