masterchef wannabe

KAKO NAUČITI KUHATI: 5 savjeta za kulinarske početnike

Kristina Stakor
11.05.2024.

Gledanje serije „The Bear“ vam izaziva manje anksioznosti od pomisli da sami odete u kuhinju i pripremite večeru? Prisjeo vam je ručak od pomisli na svu silu suđa koje treba oprati nakon kuhanja? Ne odustajte, evo par savjeta kako zavoljeti kuhanje i postati bolji u tome

Nekoć je potreba bila ta koja bi nas natjerala da zasučemo rukave, izvaljamo tijesto, nasjeckamo luk i povrće, no zašto se gnjaviti kada nas od ukusnog ručka dijeli samo par klikova u aplikaciji? Neki će se pravdati i time da se kuhanje ne isplati, jer usporedba cijena namirnica ne opravdava sate uložene u pripremu u odnosu na hranu koju možemo naručiti. Da, i taj argument stoji, no isto možemo reći i za vožnju – zašto bi učili voziti ako postoji taxi? Ipak, ima nešto lijepo ili barem korisno u posjedovanju te vještine, čak i ako ne posjedujemo auto.

Danas, kad nam je s jedne strane sve dostupno, postoji i cijeli pokret onih koji, možda u strahu od aditiva i prerađevina, možda zbog viška vremena, želje da isprovociraju reakcije na društvenim mrežama ili u krajnjoj liniji zbog želje da stvore nešto vlastitim rukama kuhaju svoja jela vlastitim namirnicama. Od toga da pomuzu kravu i naprave maslac, uzgoje kakao za čokoladni preljev ili naprave vlastitu mozzarellu za štednjakom, pa koliko god djelovalo interesantno u kratkim videima koji cijeli proces skraćuju za nekoliko godina, efekt koji to kod mnogih može stvoriti jesu nerealna očekivanja koja izazivaju odbojnost u startu.

Trebamo li doista ići toliko daleko? I je li se tako kuhanje pretvorilo u luksuz i privilegij onih koji si mogu priuštiti da ne trče od jedne do druge obaveze i pritom pojedu sendvič s nogu?

lFoto: Pexels / Klaus Nielsen

Neki (i neke) zaziru od ulaska u kuhinju zbog predrasuda o podjeli muško-ženskih poslova, pa se kuhače ne laćaju iz uvjerenja ili protesta. No takvi stavovi danas zvuče kao izlika onih koji su lijeni isprobati nešto novo, uistinu odrasti i moći se pobrinuti sami za sebe (te pritom razviti i neke korisne vještine).

Možda u vama čuči prirodni talent kojeg niste svjesni, a možda će vaši kulinarski počeci više nalikovati na plavu juhu Bridget Jones. Vrijeme je da saznate! A to će vam olakšati ovih 5 koraka:

Pročitajte recept od početka do kraja

Bilo da se radi o tvrdo ukoričenoj kuharici ili objavi na Instagramu, pažljivo pročitajte cijeli recept. Da, i one dosadne dijelove. Kako ne biste gladni na pola puta pripreme otkrili da se treba marinirati naredna 24 sata. I kako biste utvrdili imate li kod kuće sve potrebno za maestralnu izvedbu makarona sa sirom.

Alati

Kao što mislimo da će nas sexy set tajica i majice motivirati za vježbanje, mogli bismo pomisliti i da je neophodan Le Creuset servis lonaca za kulinarske uspjehe. I ne možemo poreći da ima neke logike u tome, ali dobra večera za prijatelje može se pripremiti i u starijim loncima koje ste naslijedili od bake. Dokazano. Oštar nož za rezanje, kvalitetna daska koja se lako čisti i čaša vina za kuharicu mogu djelovati još inspirativnije.

Kuhanje je „me time“

Problem s kuhanjem je što se radi o zadatku koji uključuje pranje, rezanje, miješanje, pa onda još malo čišćenja… a satisfakcija traje kratko. Malo duže ako se pohvalite objavom na društvenim mrežama. No možemo taj zadatak učiniti puno zabavnijim ako ga pretvorimo u vrijeme za sebe. Pustite omiljenu nostalgičnu playlistu ili napokon poslušajte epizodu podcasta koja nikako ne dolazi na red i uživajte.

Kuhajte ono što volite jesti

Odakle krenuti? Najbolje s onim što najviše volite jesti. Pašticada je možda malo veći izazov za inicijaciju, ali tjestenina s jednostavnim umakom, jaja ili palačinke, pa postepeno prelaziti na zahtjevnije recepte najbolji je recept za kuhare početnike.

Možda neće biti idealno, ali ćete otkrivati što nedostaje: peći kraće, dodati začine i tako raditi plan za sljedeći put.

Praksa

Počeci mogu biti čupavi i tome mogu posvjedočiti iz vlastitog iskustva – kad sam slučajno radeći panna cottu napravila maslac i s tjesteninom servirala kiseli umak jer sam umjesto vina dodala malo vinskog octa… Kao i u svemu, vježbom do savršenstva!

I bonus savjet: počnite kuhati prije nego ogladnite!

Naslovni vizual: Unsplash

Pročitaj više

Vaša Marsovska supermoć?

Na Mars možemo gledati kao na onog Škorpiona u vašem društvu: apsolutno najintenzivniji dosad. Ipak je to planet vitalnosti, seksa i rata. S druge strane, naš vatreni susjed nije nešto čega bismo se trebali pribojavati. Štoviše, prihvatimo ga raširenih ruku jer Mars i njegov položaj na našoj natalnoj karti (odnosno ono gdje se nalazio u trenutku našeg rođenja) ujedno je ključ razumijevanja načina na koji ostvarujete, odnosno pokušavate ostvariti svoje snove.

Veganski stil života

Što je to veganska prehrana, zašto 20% u svijetu, involvira biljnu prehranu u svoju svakodnevicu te najguglanije pitanje svih vremena – a gdje su tu proteini. Erna Žganjar je razgovarala s osobama koje žive veganstvo, a pronaći ćete i nekoliko zanimljivih izjava vlasnika veganskih restorana u Hrvatskoj. Upoznajte Natašu Rajčević, food bloggericu, Maju Dragojević, učiteljicu joge, Ivora Madžara, marketinškog stručnjaka za plant based segment i Marka Samardžiju, osobnog trenera.

Plava faza

Ako ste sve do sada pomišljali da je univerzum tajanstveno plav ili crn, užareno žut ili pakleno crven, prevarili ste se! Tako barem tvrde američki astronomi Karl Glazebrooki i Ivan Baldry sa Sveučilišta Johns Hopkins.

Astrologija kao GPS

Ne, ovaj članak nismo napisali jer su teme poput horoskopa, testova inteligencije i narcisoidnosti visoko na listama najčitanijih stvari…

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.