loves it

KRAJ MITA O GLUPOJ PLAVUŠI: Kako su slavne žene dokinule predrasude i okrenule ih u svoju korist

Kristina Stakor
12.06.2023.

Provokativne, praznoglave plavuše – dugo godina su se mediji i javnost trudili tako prikazati neke od slavnih žena, no one su te predrasude okrenule u svoju korist i kreirale vlastiti imidž po svojim pravilima

„Nazvali ste me glupom plavušom / Ali nekako sam to preživjela / I ako postoji jedna stvar koju je ova plavuša naučila / Jest da se plavuše bolje zabavljaju“, pjevala je još šezdesetih Dolly Parton. Ta country glazbenica dobro se nosila sa svim stereotipima koji su je pratili tijekom dugogodišnje karijere, temeljeni na njezinom izgledu i stilu, zanemarujući njezin golemi talent.

Dolly drži nekoliko svjetskih rekorda, i ne, ne odnose se na njezin brak koji traje već preko 50 godina, već na glazbene uspjehe koje niže već desetljećima, uključujući i odbijanje ponude Elvisa Presleya. No tek je unazad nekoliko godina šira javnost postala svjesna i njezine filantropije, pa se Dolly slavila kao jedna od ulagačica u cjepivo protiv Covid-a, ali i osoba koja promiče obrazovanje i pismenost kroz organizaciju kojom je podijelila preko 120 milijuna knjiga djeci diljem svijeta.

Dobre i loše cure

Među njezinim najvećim obožavateljicama je i njezino kumče – Miley Cyrus. Slavna pjevačica svoju je karijeru započela ulogom djevojčice koja vodi dvostruki život: onaj školarke i teen zvijezde. Sliku mlade zvijezde Miley Cyrus u tim je godinama bilo teško odvojiti od lika Hannah Montana koji je tumačila u seriji, a kako je njezina slava rasla, njezin je javni imidž postajao sve problematičniji u očima roditelja koji su se žalili da predstavlja loš utjecaj na mlade gledatelje svojim seksualiziranim nastupima i kontroverznim ponašanjem.

Miley je godinama bila cura koja je privlačila pažnju golišavim spotovima, ljubavnim aferama i provokativnim nastupima, no u zadnjih je par godina, a osobito novim albumom „Endless Summer Vacation“ u potpunosti promijenila ploču i sliku o sebi. Mileyin je hit „Flowers“ postao post-prekidna himna, osnažujuća pjesma koju raspalimo na sav glas dok se vozimo u autu, a Miley uzor za ženu koja trijumfalno izlazi iz poraza, te pritom izgleda fantastično.

Njezini lookovi ranije su završavali na listama najgore odjevenih, a danas se nalazi na top listama modnih ikona te u prvim redovima revija. Miley više ne živi po tuđim pravilima, pa niti ne pristaje na višemjesečne turneje niti koncerte u arenama, već radije nastupa u intimnijim okruženjima, a svoj novac ulaže u nove biznise poput proizvoda za samotamnjenje Dolce Glow.

Od starlete do poduzetnice

Transformaciju javnog imidža u recentnijoj povijesti doživjela je i Paris Hilton. Zločesta razmažena bogatašica, originalna starleta koja je postala poznata po tome što je poznata prije dvadesetak godina punila je stupce tabloida svojim divljim izlascima s Britney Spears i Nicole Richie, apsurdnim realityjima i seks snimkama.

Možda je i do zrelosti koja dođe s godinama, ali i u promjeni društvene klime koja daje više vrijednosti samim osobama i njihovim glasovima nego slici koju drugi, posebice senzacionalistički mediji, žele stvoriti o njima, ali i Paris je uspjela pokazati drugačije, osobnije lice od persone koju je godinama predstavljala.

Fanovi su bili šokirani otkrivši da slatkasti glasić kojim godinama govori nije njezin pravi glas, da nosi plave leće kako bi utjelovila sliku žive Barbike, ali i da njezin život nije bajka o maženoj i paženoj nasljednici.

Paris je u par poteza dekonstruirala sliku koju je gradila desetljećima, pokazavši da i bogati plaču, te da je na inzistiranje roditelja neko vrijeme provela u internatu za problematičnu djecu u kojem je trpjela redovito zlostavljanje. Priznala je da je persona koju je stvorila bio i svojevrstan način bijega od trauma koje je proživjela, a s vremenom se pretvorilo u nešto što je mogla i unovčiti. Njezin je lifestyle bio inspiracija i za kasnije generacije koje žive na društvenim mrežama, snimaju selfije i pažljivo kuriraju svoje digitalne galerije.

Paris je možda igrala na kartu praznoglave plavuše, puneći pritom svoj bankovni račun i portfelj. Starleta, model, DJ-ica, profesionalna partijanerica, pjevačica, poduzetnica – Paris je žena s mnogo lica koja je naučila kako tuđe predrasude iskoristiti u svoju korist, a svoje je tajne osim u dokumentarcu „This is Paris“ otkrila i u novoj knjizi „Paris: The Memoir“.

Romantična aktivistica

Nepovoljno mišljenje javnosti godinama je pratilo i Pamelu Anderson, zvijezdu serije „Baywatch“. Devedesetih je Pamela glumila u hit seriji koja se gledala diljem svijeta, no još je više pozornosti privukao „kućni video“ koji je snimila s tadašnjim suprugom Tommyjem Leejem i koja je ukradena iz njihova doma te distribuirana na internetu.

Pamelina karijera bila je uništena, ona ismijavana i redovito ispitivana neugodna intimna pitanja u razgovorima s TV voditeljima. No svu je medijsku pažnju iskoristila kako bi u fokus stavila one ugrožene: životinje i političke zatvorenike.

Već pomalo zaboravljena, Pamela se vratila u centar pozornosti ranije ove godine dokumentarnim filmom o svom životu „Pamela: A Love Story“, ispričavši svoju verziju događaja i dajući uvid u svoj život kao izdržljive žene koju tuđe mišljenje ne može ni pokolebati, a kamoli slomiti, nepopravljive romantičarke i aktivistice koja se usprkos uvredama bori za one koji to sami ne mogu.

Društvene mreže pune su mana, no ipak daju i neke opcije koje ranije generacije nisu imale, a to je direktno povezivanje s drugima, te mogućnost samostalnog kreiranja imidža, čime daje moć onima koje to možda ranije nisu imale. Svojim su pothvatima i poslovnim odlukama ove žene pokazale kako su tuđe mišljenje i predrasude samo to, prepreka koju mogu iskoristiti kao polugu za nešto drugo – a pritom se možda i zabaviti. Ili kao što je Dolly to rekla: „Ne vrijeđaju me vicevi o glupim plavušama, jer znam da nisam glupa, a nisam ni plavuša.“

Naslovni vizual: Instagram, Canva

Pročitaj više

Veliko pospremanje

Ako vas obuzima panika već od pomisli na to da ćete nešto morati baciti, pokušajte zamisliti kako ćete se osjećati kad shvatite da ste riješili problem nepotrebnih stvari.

JE LI AMBER HEARD TREBALA NOSITI NAOČALE

Ideja da na osnovi nečijih facijalnih ekspresija možemo donijeti pravu odluku je li netko kriv ili nevin potpuno je pogrešna, kaže Malcolm Gladwell, autor knjige ‘Kako razgovarati s neznancima: Što moramo znati o ljudima koje ne poznajemo’

Točka preokreta

Ostati ili otići nikada nije laka odluka. No gdje se krije ona točka preokreta kada znamo da je vezi doista došao kraj?

Treba li nam detektor laži?

I ne manje bitno – kako ćemo na taj broj gledati u starosti – tko će morati spaljivati svoje ljubavne polaroide kao Gene Simmons, a tko se javno kajati da nije bio odvažniji poput glumice Jane Fonda

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.