IME KAO UNIKAT: Netko si je dao truda i sastavio listu 20 najrjeđih imena na svijetu

Nika Kovačić
08.10.2023.

Drage bebe, mislimo na vas i držimo fige da će roditelji odabrati ime koje će vam se svidjeti i još bolje pristajati vašem karakteru. Iako, priznajemo da se osjećamo prilično posebno jer u adresaru imamo i Reu, Vitu i jednog Plamena.

Imena za djevojčice

Aislinn

U staroirskom jeziku ime Aislinn znači san i prevelo bi se doslovno kao Sanjarka te zauzima 10.341. mjesto na listi najmanje korištenih imena.

Allegria

Ovo lijepo i pjevno ime za djevojčice spada među najrjeđa na svijetu, a kada bismo ga prevodili s talijanskog zvučalo bi kao Sretna.

Beleza

Oj Ljepoto draga, jesi li znala da je tvoje predivno ime stiglo ravno iz Portugala?

Elora

Izuzetno rijetko ime za djevojčice ima posebno vjersko značenje. Prevodi se kao “Bog je moje svjetlo”.

Inkar

Ime koje stiže iz Srednje Azije, a na službenim popisima najčešće se pojavljuje svega nekoliko puta.

Rhea

Senzualno ime koje znači nešto kao struja koja teče.

Foto: Unsplash

Vita

Ne znamo kako je ovo životno, živahno i lijepo ime koje ne moramo ni prevoditi tako rijetko?

Lesedi

Lesedi ime potječe od plemena koje se nalazi u Južnoj Africi i zove se Sesotho. Mještani koriste Lesedi da opišu “svjetlo”.

Lyra

Ovo predivno ime za djevojčice potječe iz astronomije. Lyra opisuje zviježđe koje je dobilo ime po mitološkom liku Orfeju. Orfej je mogao stvarati glazbu takve ljepote da je mogao nadmudriti boga podzemlja i vratiti svoju preminulu ženu.

Zala

Nama je ovo ime poznato po mađarskoj rijeci no u svijetu ima vjerojatno druge konotacije, a trenutno se nalazi na 7.056. mjestu.

Imena za dječake

Indigo

Čuli smo za Indigo djecu, ali ne i za muško ime koje je obojano tamonoplavim nijansama.

Jedi

Filmofili će odmah prepoznati ovo rijetko ime jer stiže ravno iz serijala “Ratovi zvijezda”, a na popisu imena nalazi se na 28.244 mjestu.

Juist

Ovo rijetko ime zapravo je naziv popularnog otoka za odmor u Sjevernom moru, a izvrsno pristaje živahnim dječacima.

Larson

Dragi Lovorko, jesi li znao da je Larson nordijskoj porijekla, a ako završiš u Njemačkoj zvat će te Lars?

Norden

Ako slavni mogu imenovati svoju djecu po voću, gradovima ili još bolje – po samo jednom slovu, zašto ne bismo mogli proširiti izbor i na strane svijeta?

Nyx

Ljubitelji ljepote ovdje će odmah naćuliti uši jer ime Nyx povezujemo s poznatim beauty brendom, no ovo rijetko ime dolazi iz grčke mitologije.

Foto: Unsplash

Plamen

Rijetko je i srpsko ime Plamen. U Srbiji i Bugarskoj znači vatra ili plamen, a izvrsno paše uz živahne i glasne dečke.

Tamsin

Znamo puno roditelja blizanaca koji se muče s imenima, no što kažete na doslovni prijevod jer Tamsin znači upravo blizanac.

Tegna

Ovo cool ime dolazi iz Irske, a vezano je uz poštenje, a ono najljepše – izvrsno paše i uz dečke, ali i djevojčice.

Ozias

Nemojte ga brkati s Ozirisom i grupom Oasis, jer ovo rijetko ime dolazi iz Biblije, a u doslovnom prijevodu bi se njegov vlasnik zvao Spasitelj.

Naslovna fotografija i video: Unsplash

Pročitaj više

Stalkanje na recept

Bacite oko na bivše (i kako se danas vaš partner odnosi prema njima) jer tako će uskoro tretirati i vas!

Ima neka tajna veza

Jednostavnije rečeno, svaki znak dolazi sa svojim sestrinskim znakom s kojim se jako dobro slaže i nema razloga da ne budete BFF. Naime, ako se znak vaše BFF slaže s vašim, dobivate nekoga tko vas vidi u pravom svjetlu, ali i gura prema najboljoj verziji sebe.

Slično romantičnim vezama u prijateljstvima također postoji razdoblje medenog mjeseca prije nego što se prepoznaju zabrinjavajući obrasci. Što se događa kada ignoriramo početne znakove upozorenja zbog uzbuđenja oko povezivanja s novim prijateljem s kojim ste kliknuli? Često gledamo na crvene zastavice u kontekstu spojeva i romantičnih veza, ali one su značajne i kod prijateljstava pa hajdemo vidjeti na što treba obratiti pažnju.

Svaka čast božićnim filmovima, no vas i dalje opsjeda zašto vas se netko nije javio? Imamo listu filmova koji će vas utješiti ili vam preusmjeriti misli na neke druge staze. Iako, nitko ne tvrdi da je pokvareni vremenski stroj ispričnica za nejavljanje…

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.