More nostalgije

MUZE LJUBAVNIH PJESAMA: Zašto Steven Tyler pjeva o Barbri Streisand i druge priče o nastanku romantičnih klasika

Kristina Stakor
30.04.2023.

Prema nekim procjenama, snimljeno je preko 100 milijuna ljubavnih pjesama, a u tom moru nostalgije, patnje i ushita neke su se uzdigle i do statusa evergreena. Koje su ih to romanse inspiririrale?

„Iako se Ljubavna Pjesma pojavljuje u mnogim oblicima – pjesme ushićenja i hvale, pjesme bijesa i očaja, erotske pjesme, pjesme napuštenosti i gubitka – sve se one obraćaju Bogu, jer istinska ljubavna pjesma nastanjuje uklete prostore čežnje. (…) Ljubavna pjesma zvuk je naših nastojanja da postanemo slični Bogu, da se izdignemo iznad prizemnog i osrednjeg“, rekao je u svojoj lekciji o ljubavnim pjesmama jedan od najvećih poeta i glazbenika današnjice, Nick Cave.

I dodao: „Sve ljubavne pjesme moraju sadržavati duende. Jer ljubavna pjesma nikad nije istinski sretna. Prvo mora prihvatiti mogućnost boli. One pjesme koje govore o ljubavi, a da u svojim rečenicama nemaju bol ili uzdah, uopće nisu ljubavne pjesme, već prije pjesme mržnje prerušene u ljubavne pjesme i ne treba im vjerovati“, zaključio je Cave, a upravo to se može iščitati i iz njegova opusa.

Bol, čežnja, gubitak nepresušan su izvor inspiracije, no vrlo često idu ruku pod ruku sa samim objektom tih osjećaja, živućim muzama. Neke od njih inspirirale su nekoliko klasika, neke su ljubavi bile sretne, a neke gorke. Bez obzira na to kako su te ljubavne priče završile, pjesme se i danas pjevaju, a u nastavku izdvajamo neke od najpoznatijih evergreena.

„I Will Always Love You“, Dolly Parton

Popularna pjesma Dolly Parton (koju je dodatno proslavila verzija Whitney Houston) jedna je od najpoznatijih o prekidu ikad snimljenih. Zanimljivo, stihovi Bitter-sweet memories / That’s all I’m taking with me / Good-bye, please don’t cry / ‘Cause we both know that I’m not / What you need / But I will always love you nisu posvećeni nekom bivšem dečku ili ljubavniku već poslovnom partneru. Dolly ju je napisala kao oproštaj od mentora Portera Wagonera kad se odlučila otisnuti u solo vode.

„Go Your Own Way“, Fleetwood Mac

Ovaj je hit Buckingham napisao kao odgovor na prekid sa Stevie Nicks koju je znao od svoje šesnaeste godine. Ona mu je zamjerala stihove u kojima kaže da je „packing up, shacking up“ jedino što ona želi raditi i tražila da ih izbaci iz pjesme, ali on ih je namjerno izvodio. „Znao je da to nije istina. To je bila samo ljuta stvar koju bi rekao. Svaki put kad bi ih izgovorio na pozornici, htjela sam otići do njega i ubiti ga. On je to znao, tako me provocirao. Kao da kaže ‘Patit ćeš jer si me ostavila’. I jesam“, rekla je Nicks.

„Diamonds & Rust“, Joan Baez

Legenda kaže: kad je Bob Dylan nazvao svoju bivšu djevojku Joan Baez kako bi joj izrecitirao stihove svoje nove pjesme, to je u njoj probudilo neke stare osjećaje. Kako se s tim nosila? Napisala, pjesmu, naravno, koja kaže: Now you’re telling me / You’re not nostalgic / Then give me another word for it / You who are so good with words / And at keeping things vague

„Something“, The Beatles

Something in the way she moves / Attracts me like no other lover napisao je George Harrison. Njegova (bivša) supruga Pattie Boyd u svojoj je autobiografiji tvrdila da je bila napisana za nju, no George je rekao da je zapravo posvećena Krishni. Tko je u pravu, teško je razaznati iz stihova – možda joj je Harrison „oduzeo“ pjesmu nakon što ga je ostavila zbog Erica Claptona.

„Wonderful Tonight“, Eric Clapton

Clapton se u Pattie zaljubio dok je bila u braku s Harrisonom te za nju napisao dvije dobro poznate balade: „Wonderful Tonight“ i „Layla“. To nije bilo dovoljno da Boyd uzvrati osjećaje, barem ne isprva. Prije negoli se upustila u romansu s Claptonom, Pattie Boyd bila imala je kratki flert s Ronnijem Woodom iz Rolling Stonesa koji joj je posvetio „Mystifies Me“ i „Breathe on Me“. Kakva muza!

„I Don’t Wanna Miss A Thing“, Aerosmith

Izgleda da za pisanje odlične ljubavne pjesme nije uvijek nužno osobno proživljeno iskustvo. Takav je barem slučaj s Diane Warren, autoricom brojnih hitova među kojima su i „Unbreak My Heart“ i „If I Could Turn Back Time“, koja tvrdi da se nikad nije zaljubila, ali da inspiraciju može pronaći posvuda.

Tako je muza za ultimativni romantični hit Aerosmitha „I Don’t Wanna Miss A Thing“ zapravo bila Barbra Streisand o kojoj je pričao zaljubljeni James Brolin u intervjuu koji je Warren vidjela na televiziji. Inspiracija vas zaista može pronaći kad je najmanje očekujete!

Pročitaj više

Ne želite li ovo proljeće provesti u gipsu gledajući druge kako jure na rolama mimo vas i naravno impresioniraju komade, dobro proučite sljedećih 15 točaka.

Sušenje 3.0

Je li moguće da smo godinama živjeli u zabludi i na posve pogrešne načine sušili mokre mobitele?

Knjiga s posebnom porukom

Uostalom, bilo je logično kada je svijet u međuvremenu podgrijao i onaj nano-trend iz devedesetih. Ajmo vidjeti što se može vratiti iz srednjeg vijeka

Perle od oniksa i djetelina s četiri lista

Sarah McCann, stručnjakinja za trendove iz luksuzne tvrtke za dijamantni nakit Diamonds Factory, identificirala je amajlije Meghan, Kate i preminule kraljice

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.