NOVE BOJE: Sorry, ali u 21. stoljeću nije bilo nekih revolucionarnih otkrića boja, no nešto se ipak našlo…

Lena Ivanović
19.01.2024.

Kažu da je u svijetu boja manje više sve izmišljeno, otkriveno ili da kažemo preciznije – viđeno. Pa ipak, nešto se ipak uspjelo iskombinirati. A koja je vama od ove četiri nove ‘boje’ naj, naj, naj?

Vantablack

Vantablack je umjetno stvorena supstanca koja je jedna od najtamnijih boja na svijetu. Sastoji se od izuzetno sitnih vlakana koja apsorbiraju gotovo svu vidljivu svjetlost, što rezultira iznimno tamnom površinom. Ova boja se koristi u umjetnosti i dizajnu kako bi se postigao efekt potpunog odsjaja svjetlosti.

YInMn plava

YInMn plava je nova nijansa plave boje koja je slučajno otkrivena na Sveučilištu Oregon 2009. godine. Ova boja je posebno zanimljiva zbog svoje svijetle, intenzivne i postojane prirode, a najčešće se koristi umjetnosti i industriji.

Quantum Dots

Kvantni točkovi su mikroskopski kristali koji imaju svojstva fluorescencije. Oni mogu emitirati svjetlost u različitim bojama ovisno o njihovoj veličini i sastavu. Quantum Dots se sve više koriste u tehnologijama prikaza, kao što su televizori s kvantnom točkom, pružajući širi raspon boja i poboljšanu kvalitetu slike.

Super-crvena

Osim toga, u zadnjih deset godina otkrivene su i nove nijanse crvene boje. Znanstvenici su uspjeli stvoriti “super-crvenu” boju koja apsorbira veći raspon svjetlosti od uobičajene crvene boje. To otvara nove mogućnosti u proizvodnji boja za tinte, slikarske materijale i industrijske primjene.

Naslovna fotografija: Unsplash+

Pročitaj više

Veliko pospremanje

Ako vas obuzima panika već od pomisli na to da ćete nešto morati baciti, pokušajte zamisliti kako ćete se osjećati kad shvatite da ste riješili problem nepotrebnih stvari.

JE LI AMBER HEARD TREBALA NOSITI NAOČALE

Ideja da na osnovi nečijih facijalnih ekspresija možemo donijeti pravu odluku je li netko kriv ili nevin potpuno je pogrešna, kaže Malcolm Gladwell, autor knjige ‘Kako razgovarati s neznancima: Što moramo znati o ljudima koje ne poznajemo’

Točka preokreta

Ostati ili otići nikada nije laka odluka. No gdje se krije ona točka preokreta kada znamo da je vezi doista došao kraj?

Treba li nam detektor laži?

I ne manje bitno – kako ćemo na taj broj gledati u starosti – tko će morati spaljivati svoje ljubavne polaroide kao Gene Simmons, a tko se javno kajati da nije bio odvažniji poput glumice Jane Fonda

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.