TRODIJELNI DOKUMENTARAC ‘TAJNE OBITELJI HAMMER’: Žene protiv Armieja Hammera

Tamara Radan
27.05.2023.

Potresan dokumentarac koji otkriva mračnu stranu obitelji Hammer, ali koji itekako jasno podvlači gdje je linija koja dijeli ljubitelja nastranih seksi igrica od zlostavljača i nasilnika

Woody Allen i Mia Farrow, Johnny Depp i Amber Rose, Marilyn Manson i Evan Rachel Wood – lista dokumentaraca koji istražuju mračne strane ljubavnih veza slavnih sve je veća, a odnedavno se na kanalu HBO pojavio i trodijelni dokumentarac ‘Tajne obitelji Hammer’ u kojem četiri žene s kojima je Armie tijekom pandemije bio u ljubavnoj vezi, a koje su nakon prekida potražile pomoć kao žrtve nasilja, otvoreno progovaraju o fizičkom i emotivnom zlostavljanju u vezi.

Ta sjećate se bombastičnih naslova da je slavni glumac otkazan zbog svojih kanibalskih sklonosti i ljubavi prema BDSM-u, bizarnim fetišima, ali i verbalnim prijetnjama ženama, a prema kojima je Christian Gray iz ‘Pedeset nijansi sive’ gotovo pa normalan, jer ako ništa drugo čuo je za sigurnu riječ. Lista žena koje su ga otvoreno optuživale bila je sve veća, navodeći do u detalja stravične opise od kojih se ledi krv – od rečenica da bi im vadio rebra, pojeo srce, obrijao glavu, žigosao ih, sve dok konačno Armie nije pobjegao na Kajmanske otoke, a njegovi publicisti neuvjerljivo tvrdili da se prijavio u kliniku na odvikavanje od brojnih ovisnosti.

Crvene zastave na koje treba obratiti pozornost

Iako do danas nije podignuta niti jedna optužba protiv Armieja, a optužbe za seksualni napad su i dalje pod istragom, ovaj dokumentarac ne samo što istražuje mračnu povijest cijele obitelji Hammer koja seže do njegova pradjeda Armanda Hammera, koji se obogatio lažima, ucjenama, mitom, preko pomahnitalih potomaka (Armiejeva djeda Juliana i oca Michaela koji u dosjeu imaju i ubojstva, obiteljsko nasilje, teške ovisnosti o drogama i krajnje izopačena ponašanja, što uključuju seksualne kaveze za žene), nego pruža uvid u cjelokupnu priču i ljubavne odnose koji završe katastrofalno.

A sve bi započelo vrlo uzbudljivo, gotovo kao po nekoj špranci. Sve žene su upoznale slavnog glumca koji se proslavio filmovima ‘Društvene mreže’ i ‘Zovi me svojim imenom’ u nekom baru ili bi im on uletio na društvenim mrežama sa super spikom i stotinama komplimenata hvaleći njihov izgled, stil ili umjetničke fotke. Plava kvačica je bila tu, kao i golema popularnost, karizma i pažnja koju im je poklanjao, a i pandemija je učinila svoje.

Ljubavno bombardiranje i želja za kontrolom

Svi su u to doba bila izgubljeni, usamljeni i puni priča o neobičnim seksualnim avanturama na netu. Pa zašto dovraga ne, pitale bi se Armiejeve odabranice, vodeći ljubavno bombardiranje koje bi izvodio kao čistu zaluđenost i strast. A kada bi na red konačno došlo pitanje – nije li glumac oženjen, Armie je uvjerljivo demantirao Google, tvrdeći da se upravo razvodi od supruge s kojom ne živi zajedno već dvije godine. I lagani flert koji je gutao sve njihovo vrijeme, kao i inhibicije, vrlo je brzo izmicao kontroli.

‘Je li moguće da smo zanemarivale crvene zastave, a kojih je itekako bilo u prvim danima dopisivanja na Instagramu? I kako je moguće da sam pristala na njegove sulude zahtjeve u seksu, na njegovu bolesnu želju da me kontrolira i non-stop prati te da je ponuda da ću upoznati njegovu mamu nakratko potisnula svu bol koju mi je nanio? Istina, napisao mi je poruku i to prije prvog susreta, u kojoj je pisalo da će me izgristi do bola, ali shvatila sam ju metaforički’, samo su neke od rečenica koje izgovaraju žrtve Armiejeva nastranog ponašanja, ne sluteći da su samo jedna u nizu koje Armie zlostavlja te da će glumac vrlo brzo prijeći granicu.

Otvoreni profili, drogiranje i moteli u pustinji

Naime, kada je djevojka koja se predstavlja kao Effie na Twitteru prva počela objavljivati poruke koje je primila od Hammera, teme su se dohvatile novinarke koje su malo dublje istražile priču i otkrile šokantne detalje – od toga da Armie ima javne profile na kojima se učestalo fotka i hvali – kako ima super tijelo koje dobro preradi drogu pa redovito ispada negativan na testu do sulude vožnje od 255 km/h u pripitom stanju i prizora sa submisivnim ženama koje ga čekaju u hotelskim sobama dok se on divi pogledu s balkona.

No kada su se Armijeve žrtve i bivše ljubavnice, nakon što je cijela priča izašla u javnost, međusobno povezale, otkrile su da im je Armie servirao identičnu priču – od hotela u pustinji u koji bi ih vodio do točno određenog albuma koju bi puštao tijekom vezivanja shibari tehnikom, preko gledanja njegova omiljenog filma ‘Tajnica’ do imena kako bi im se obraćao – ‘moja mala stvar’.

Zašto ne treba brkati sadomazohizam i zlostavljanje

‘Armie Hammer je namjerno birao osobe koje nemaju iskustva u sadomazohizmu jer mu je to davalo prednost da vreba ljude i lakše ih nagovori na ono što je on zvao – večeri visokog protokola, a koje su značile samo jedno – nanošenje boli podređenoj osobi’, izjavila je Damiana Chi, BDSM edukatorica, pojasnivši da nikako ne treba brkati sadomazohizam sa zlostavljanjem jer moto BDSM igrica je sigurno razumno i suglasno.

‘Istina, scene u sado-mazo odnosu se često vrte oko fantazija submisivne osobe, a to su prije svega sigurnost i povjerenje. Stoga je ponajprije potrebno razgovarati i dogovoriti sigurnu riječ koja uvijek mora postojati i koja doista služi kao stroga granica koja se ne smije prijeći.’

No činjenica koja Armieja automatski od ljubitelja perverznih igrica u seksu pretvara u zlostavljača i nasilnika je prelaženje granica i nanošenje boli, kako fizičke tako i one psihičke. ‘Povuče li žena u bilo kojem trenutku odnosa svoj pristanak, a on nastavi, to je zločin’, izjavila je Gloria Allred, odvjetnica za ženska prava u Los Angelesu koja se bavi žrtvama silovanja, seksualnog napada i spolnog uznemiravanja, a koja u ovom slučaju zastupa Effie jer prema njezinu mišljenju žrtve trebaju potporu ako žele istupiti protiv bogate slavne osobe.

Na kraju svake od tri epizode na ekranu je ispisano i ime web stranice JoinOneLove.org gdje možemo doznati više o sigurnoj i zdravoj ljubavi. Krajnje je vrijeme da se i o toj temi snimi koji dokumentarac u nastavcima.

Pročitaj više

Kada malo vježbanja donosi puno

Ako ste kao ja i tek ste u zrelijoj dobi krenule vježbati ili ste neredovite, ne brinite – ima nade za nas sportske zabušantice. Zašto se ne bismo trebale opterećivati količinom zahtjevnih treninga potvrđuje znanstvena studija, a ponekad je zaista lijepo imati takav dokaz ‘u džepu’.

Ostanite budni, ostanite budni!

Znamo, ovo pitanje nije od prevelike važnosti, no čovjeka veseli saznati odgovore na vječne zagonetke. Evo što kažu neurolozi o našoj velikoj ljubavi prema spavanju na kauču

Prokletstvo prve noći

Ukleti hotel, podzemne vode ili preglasni susjedi? Pokušajte se sjetiti kada ste zadnji put dobro usnuli na novoj lokaciji. Ako nađete odgovor za manje od 10 sekundi, slobodno produžite dalje jer ovaj članak nije za vas.

Rain on me!

Jesmo li postali obične žrtve pop kulture i fotogeničnih scena ili ima nešto u basu kiše što nema ni na najboljim katarzičnim koncertima? Evo što kaže znanost, a što moj dečko?

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.