VELIKO PLAVETNILO NA VELIKOM EKRANU: Filmovi o moru kojima se iznova vraćamo

Kristina Stakor
13.08.2023.

Čak i ako smo daleko od godišnjeg i morskih dubina, na sve njegove lijepe i opasne strane mogu nas podsjetiti ovi omiljeni filmovi

More kao predmet obožavanja, divljenja, straha, slobode, mogućnosti i doslovnih, ali i metaforičkih brodoloma – sve su to teme kojima su se redatelji bavili na filmu. Od povijesne drame „Titanic“ do vanzemaljskih obračuna u „Avatar: Put vode“, more je uvijek izazivalo strahopoštovanje i želju za upoznavanjem što se nalazi ispod površine i s druge strane modrog prostranstva.

Pa čak i ako je godišnji već gotov ili još nije na vidiku, podsjećamo na par filmskih klasika koje je uvijek zanimljivo iznova pogledati – i podsjetiti se što to vreba u dubinama ili nas čeka na nekoj dalekoj obali…

Ralje

Kada su premijerno prikazane 1975. „Ralje“ su izazvale pravu senzaciju koja ne jenjava ni danas. Velika bijela psina koja napada nedužne kupače u ljetnom resortu tema je koja se javlja i u nekim novijim inačicama i slika koja nam se zauvijek urezala u pamćenje kada otplivamo malo dalje od obale…

Brodolom života

Najbolja dugometražna reklama za dostavljačku kompaniju, rekli bi cinici. U ovom dirljivom filmu Tom Hanks u ulozi FedExova zaposlenika nasukan je na pusti otok gdje pokušava preživjeti u nadi da će ga netko pronaći.

Mediterraneo

Antiratni talijanski film iz 1991. redatelja Gabrielea Salvatoresa govori o skupini talijanskih vojnika ostavljenih na grčkom otoku nakon Drugog svjetskog rata, te je nagrađen Oscarom za najbolji strani film. Glavna poruka ove duhovite i tople priče „Jedno lice, jedna rasa“ koja govori o jedinstvu dotad zaraćenih naroda provlači se kroz film o mediteranskom stilu života.

Murina

A kako težak život može biti na naizgled idiličnom jadranskom otoku pokazuje film Antonete Alamat Kusijanović s Gracijom Filipović u glavnoj ulozi. Toksični obiteljski odnosi u maloj patrijarhalnoj sredini ne mogu ostati ispod površine i kulminiraju u napetim scenama ispod mora.

Veliko plavetnilo

Prijateljstvo i rivalstvo, ljubav i strast, dužnosti i sloboda glavne su okosnice ovog prekrasnog filma Luca Bessona s Jean-Marcom Barrom, Jeanom Renoom, Rosannom Arquette i dupinima u glavnim ulogama. Film nas poziva da uronimo u svijet ronilaca i njihovom putu samootkrivanja i nadvladavanja vlastitih granica.

Panika pod morem

Ili poznatiji kao „Life Aquatic with Steve Zissou“ film je Wesa Andersona inspiriran životom i djelom slavnog Jeana Jacquesa Costeaua. U njemu Bill Murray kao oceanograf Steve Zissou kreće u osvetnički pohod na morskog psa koji mu je ubio partnera i sa sobom vodi vrlo raznoliku skupinu pomoćnika u kojoj su i njegova supruga, mogući sin… Film također uključuje i dvije uobičajene karakteristike Andersonovih filmova: prepoznatljivu estetiku i zvjezdanu postavu.

Potraga za Nemom

Animirani film u režiji Andrewa Stantona zabava je za cijelu obitelj i donosi pouke o važnosti očuvanja okoliša. Nakon što skupina ronilaca ulovi Nema, njegov otac Marlin kreće u potragu kako bi ga vratio kući.

Nalovni vizual: Murina’, film

Pročitaj više

Stalkanje na recept

Bacite oko na bivše (i kako se danas vaš partner odnosi prema njima) jer tako će uskoro tretirati i vas!

Ima neka tajna veza

Jednostavnije rečeno, svaki znak dolazi sa svojim sestrinskim znakom s kojim se jako dobro slaže i nema razloga da ne budete BFF. Naime, ako se znak vaše BFF slaže s vašim, dobivate nekoga tko vas vidi u pravom svjetlu, ali i gura prema najboljoj verziji sebe.

Slično romantičnim vezama u prijateljstvima također postoji razdoblje medenog mjeseca prije nego što se prepoznaju zabrinjavajući obrasci. Što se događa kada ignoriramo početne znakove upozorenja zbog uzbuđenja oko povezivanja s novim prijateljem s kojim ste kliknuli? Često gledamo na crvene zastavice u kontekstu spojeva i romantičnih veza, ali one su značajne i kod prijateljstava pa hajdemo vidjeti na što treba obratiti pažnju.

Svaka čast božićnim filmovima, no vas i dalje opsjeda zašto vas se netko nije javio? Imamo listu filmova koji će vas utješiti ili vam preusmjeriti misli na neke druge staze. Iako, nitko ne tvrdi da je pokvareni vremenski stroj ispričnica za nejavljanje…

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.