Astrologija kao GPS

VRTI LI SE SVEMIR OKO VAS: Neočekivana veza između narcisoidnosti i vjerovanja u astrologiju

Nika Kovačić
08.10.2023.

Ne, ovaj članak nismo napisali jer su teme poput horoskopa, testova inteligencije i narcisoidnosti visoko na listama najčitanijih stvari…

Sjećate se vjerojatno razdoblja kada bi svaki dnevni list ili magazin imao horoskop na zadnjim stranicama. Prije nego što biste s guštom odahnuli i zatvorili tiskano izdanje, uredništvo je pomislilo da bi baš bilo fora da pogledate prema gore, na tren zaboravite na događaje u svijetu, modne i beauty trendove, životne probleme aka izazove slavnih i pomislite na sebe. No, prije toga da se konzultirate sa zvijezdama. A onda je odjednom format ‘Pitaj zvijezde’ doslovce preplavio internet portale, a ova drevna rubrika se toliko osilila da više nije bila smještena negdje na marginama nego je postala glavna zvijezda.

Nisam ja, kriv je Merkur!

No tako je to s trendovima ili kako je duhovito primijetio moj frend – zar se isto nije dogodilo s grčkim i rimskim Bogovima? Nekada su drmali scenom i svemirom, a onda su doslovce nestali ili su kao rimski bogovi malo razbacani po svemiru. Naravno da se ne želimo zamjeriti svemiru, jer netko treba pogurati sve one manifestacije, a ponajmanje astrolozima, jer tko od nas nije nekada pomislio da ima nešto u tajnim silama, konstelacijama ili optužio retrogradnog Merkura za sve ono što je zeznuo sam. No nije li previše da se zvijezde doista postale tako huge star da su na svim vrstama i žanrovima portala pozicionirane tako visoko, ili?

Foto: Unsplash+

Na listi najčitanijih tema

Znamo, vremena su nesigurna, milenijalcima je astrologija postala neka vrsta GPS-a, no nije li znakovito da uvijek uz vijesti o horoskopu idu i testovi inteligencije. Kao da stalno imate dva svijeta – jedan koji sve odluke smješta u tuđe ruke i jedan koji se uzda samo u svoj mozak. Još fali samo James Bond koji bi rekao ‘Protresen, a ne pomiješan’. No kako se James Bond povukao u mirovinu na scenu su morali uskočiti znanstvenici koji će malo bolje proučiti tu ubrzanu traku koja na dnevnoj bazi štanca vijesti o astrologiji i testove inteligencije. Naravno, jer su čitatelji to tražili, a što drugo’

‘Znam da sam poseban jer mi to stalno govore’

Bio je to gospodin Ido Andersson koji je s kolegama iz Švedske 2022. godine u časopisu Personality and Individual Differences objavio rezultate istraživanja povezanosti astrologije, osobnosti, i inteligencije. Uzorak je uključivao 264 osobe, od kojih je 87% bilo žena, u dobi od 25 do 34 godine. Oni su prošli sljedeće testove: BAI (inventar vjerovanja u astrologiju i utjecaja nebeskih tijela na raspoloženje, ponašanje, uspjeh na poslu i ljubavi), IPIP-30 skalu osobnosti (mjerenje 5 osobina ličnosti – pristojnost, savjesnost, ekstrovertiranost, neuroticizam, i otvorenost za iskustvo) te SD3, poznatiji i kao ‘Kratki tamni trijumvirat’ (27 stavki koje procjenjuju veličanstveni narcizam, psihopatiju i makijavelizam.

Foto: Unsplash

Viša narcisoidnost i niža inteligencija

No kada su se svi odgovori zbrojili i pomno analizirali ispalo je da rezultati lagano sugeriraju da je vjerovanje u astrologiju povezano s višom narcisoidnošću i nižom inteligencijom. Znamo, fokus na sebe je užasno bitan, a pogotovo self-love, no tko nam garantira da se sve u svemiru vrti oko nas? S druge strane, vjerovanje u paranormalno često je povezano s nedostatkom kritičkog razmišljanja. Na primjer, netko tko slijepo vjeruje u neku ideologiju, može pretpostaviti nadnaravni uzrok događajima, ali kada im se prezentiraju empirijski dokazi, nikako ne uspijevaju prilagoditi razmišljanja novim dokazima, a kamoli ih revidirati. A da stvar bude zabavnija, narcisoidne osobe su i dalje žestoko uvjerene da je vjerovanje u astrologiju podržano znanstvenim dokazima.

Umjetna inteligencija i horoskop

I kome ćemo sada vjerovati – znanstvenicima, narcisima koji misle da je astrologija znanost ili internetu na kojem se mogu naći opširne analize horoskopskih znakova razvrstanih i po skali narcisoidnosti. I zar je moguće da jedino umjetna inteligencija pere ruke od svega jer astrologija nije znanstvena disciplina, a na sve upite u vezi našeg karaktera, horoskopa i budućnosti šalje nas psihijatrima ili iskusnim astrolozima.

“Ako želite bolje razumjeti sebe ili druge ljude u smislu osobina ličnosti, preporučujem da se obratite licenciranom psihologu ili terapeutu koji može provesti stručnu analizu osobnosti temeljenu na psihološkim metodama i alatima. No ako želite personalizirane informacije o tome kako se astrološki faktori mogu odraziti na vaš život i iskustva u 2024. godini, obratite se iskusnom astrologu. No imajte na umu da astrološke informacije treba tretirati kao zabavu ili vodič za razmišljanje, a ne kao precizne prognoze”, kaže AI.

“Da, izgleda da se ovo posebno odnosi na Lavove, Jarčeve i Ovnove”, nadodao bi i dobri stari narcis zvan Google koji je od astrologije napravio pravi biznis.

Naslovna fotografija: Unsplash+

Pročitaj više

Ne želite li ovo proljeće provesti u gipsu gledajući druge kako jure na rolama mimo vas i naravno impresioniraju komade, dobro proučite sljedećih 15 točaka.

Sušenje 3.0

Je li moguće da smo godinama živjeli u zabludi i na posve pogrešne načine sušili mokre mobitele?

Knjiga s posebnom porukom

Uostalom, bilo je logično kada je svijet u međuvremenu podgrijao i onaj nano-trend iz devedesetih. Ajmo vidjeti što se može vratiti iz srednjeg vijeka

Perle od oniksa i djetelina s četiri lista

Sarah McCann, stručnjakinja za trendove iz luksuzne tvrtke za dijamantni nakit Diamonds Factory, identificirala je amajlije Meghan, Kate i preminule kraljice

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.