IGRA PRIJESTOLJA: Zašto je plava najomiljenija boja na svijetu, a tamno žuta i senf zelena pri dnu ljestvice?

Aleksandra Orlić
13.08.2023.

Što je to u plavoj boji da se oko nje još uvijek vode borbe za prevlast pa se tako za vlasništvo otimaju i uštogljene korporacije, ali i osjećajni umjetnici? Odgovor se krije u našoj DNK, kažu psiholozi Stephen E. Palmer i Karen Schloss

Nekoć davno, kada se svijet dijelio na tamne i svijetle nijanse, plava boja koja je rođena iz lapis lazulija je odmah ušla u povlašteni krug jer je isijavala posebnom svjetlošću te nije dugo trebalo da se nađe i na licu boga Amona, te na kosi faraona. Uostalom, trebalo je nekako naglasiti da si najmoćniji influencer u svemiru.  Okej, nije put do svjetske dominacije bio tako lak i trebalo je vremena da se skupe followeri, jer iako su stari Egipćani i Kelti imali sakralni odnos prema plavoj, bilo je tu i pravih hejtera.

Naime, Grci su je naprosto mrzili. Em im je boja bila ružna, em ih je podsjećala na barbare koji su ih napadali baš u tim nijansama plave. I trebat će proći stoljeća prije nego li se plava učvrsti na kraljevskom položaju i doslovno osvoji svijet. Dogodilo se to tek kada su slikari počeli Djevicu Mariju oblačiti u nebesko plave plašteve i kada je plava našla svoje utočište u crkvi.

Kraljevska ili narodska?

Je li dakle plava crkvena, kraljevska ili narodska, dalo bi se danas raspravljati, jer pravo na ovu boju su doista polagali svi. Za vrijeme vladavine kraljice Elizabete I. u 16. stoljeću, plava je bila simbol bogatstva i društvenog položaja i znak da imate para za indigo biljne boje koje su se dopremale iz Indije. I jao si ga vama ako ste se drznuli nositi ovu nijansu jer postojao je i zakon  koji je zabranjivao svima onima bez plemićke krvi da nose cijenjenu boju. Eventualno ste mogli kao seljak ili rob nositi prigušenu i izblijedjelu plavu boju tkanine, a koja se dobivala iz lišća europske biljke vučnjaka.

Ništa bolja situacija nije bila u modernim vremenima jer voljeli su je i umjetnici poput Picassa koji se četiri godine nije odvajao od nje, ali i banke koje su shvatile da ova boja najjasnije komunicira sigurnost i pouzdanje.  Drugim riječima, od kada je rođena, non-stop su se svi živi otimali za ovu boju, što je zapravo i logično jer plava je jedina boja u kojoj nećete izgledati šareno, rekli bi modni savjetnici.

Volimo li plavu boju ili plave asocijacije?

No, po strani sada to što bi se o ovoj boji mogla snimiti ‘Igra prijestolja’, no što je to u toj plavoj da je baš svi toliko vole, pitali su se psiholozi Stephen E. Palmer i Karen Schloss koji su na kraju svog istraživanja došli do zaključka – da nije toliko tajna plave u rijetkim materijalima niti ljepoti boje samoj po sebi, koliko u lijepim asocijacijama. Naime, naša ljubav prema bojama kreće iz toga koliko volimo ili ne predmete, pojave, bića, biljke i krajolike u određenim bojama.

Dakle, vaša veza s crvenom ima itekakve veze s lubenicom, trešnjama, Crvenkapicom i Almodovarovim filmovima, a kada se sve zbroji i oduzme – tko uopće iz cijele palete boja uopće može konkurirati nebu i moru? E, to je navodno i glavni razlog zašto su tamno žuta, senf-zelena i kaki boje na samom dnu ljestvice. I mogu ih voljeti samo najveći zaljubljenici u recikliranje i bio-održivi otpad. Ok, malo smo nepravedni jer i te nijanse se tu i tamo nametnu koju sezonu na modnoj sceni, i to najčešće na kartu autsajdera. Ili pak zato što trendseteri ne znaju koju boju više isfurati kao novu crnu.:)

Neke nestabilne stvari su ipak stabilnije od drugih

No, ako je naša ljubav prema bojama tako labilna te doista ide preko želuca (ili recimo to tako – iz interesa i ljubavi prema nekom drugom), možemo li onda malo poljuljati tu tisućljetnu dominaciju plave? Hipoteza je bila vrlo smjela. A ne bi li dokazali da ljubav prema bojama nije prava, psiholozi su ispitanike počeli bombardirati s pozitivnim i negativnim asocijacijama uz određene boje. Primjerice, svaki dan biste dobivali na kućnu adresu crvene ruže, crvene haljine, crvene svijeće, sve u nadi da će se takvim skupim poklonima poremetiti i naša sklopka u mozgu. A vi kao ne biste na upitniku koja vam je najdraža boja zaokružili crvenu da vam poklone crveni Ferrari?

Genetski upisana ljubav i početne postavke

I doista! Ispitanici bombardirani pozitivnim asocijacijama su drugi dan u upitniku birali crvenu kao najdražu boju, no što nam to vrijedi kada bi s vremenom čovjek ipak shvatio da je bio potkupljen pa bi se brže-bolje vratio u blue mood. Drugim riječima, znanstvenici su konačno došli do potvrde da je sve na svijetu nestabilno, a ponajviše boje. Ta neki naši dečki cijeli život i ne upoznaju bordo. No u svem tom laviranju i previranju, psiholozi s početka priče su na kraju ipak spoznali i to da su neke stvari ipak postojanije i stabilnije od drugih. Pa ako postoji neka vječna ljubav, neka to bude ona prema plavoj boji.

Video: Canva

Pročitaj više

Kada malo vježbanja donosi puno

Ako ste kao ja i tek ste u zrelijoj dobi krenule vježbati ili ste neredovite, ne brinite – ima nade za nas sportske zabušantice. Zašto se ne bismo trebale opterećivati količinom zahtjevnih treninga potvrđuje znanstvena studija, a ponekad je zaista lijepo imati takav dokaz ‘u džepu’.

Ostanite budni, ostanite budni!

Znamo, ovo pitanje nije od prevelike važnosti, no čovjeka veseli saznati odgovore na vječne zagonetke. Evo što kažu neurolozi o našoj velikoj ljubavi prema spavanju na kauču

Prokletstvo prve noći

Ukleti hotel, podzemne vode ili preglasni susjedi? Pokušajte se sjetiti kada ste zadnji put dobro usnuli na novoj lokaciji. Ako nađete odgovor za manje od 10 sekundi, slobodno produžite dalje jer ovaj članak nije za vas.

Rain on me!

Jesmo li postali obične žrtve pop kulture i fotogeničnih scena ili ima nešto u basu kiše što nema ni na najboljim katarzičnim koncertima? Evo što kaže znanost, a što moj dečko?

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.