'Sveta' devetka

ZAŠTO SU SVI LUDI ZA ENNEAGRAM TESTOVIMA: Kombinacija horoskopa, numerologije, psihologije, mistike i New Agea

Aleksandra Orlić
19.11.2023.

Nije ezoterija nije psihologija – upoznajte enneagram testove i doznajte kojem od 9 tipova karaktera pripadate

U svijetu koji opasno balansira između ezoterije i psihologije enneagram bi bio svjetski prvak. Ili se vi možda možete sjetiti nekog drugog kandidata koji je tijekom povijesti podizao toliko prašine kao enneagram – ezoterični nauk o devet lica duše. Uostalom, kako i ne bi kada se o njegovu porijeklu toliko mistificiralo da se ni danas ne zna tko je prvi smislio tu teoriju o svetom krugu i devet važnih točaka – stari Grci u krugu oko Pitagore ili brojevima vični Perzijanci. No ne treba odbaciti ni teoriju da enneagram nije nastao u glavama strogih matematičara koji su voljeli pretjerano razmišljati o svemiru i našim karakterima, nego su ga smislili mističari u vrijeme ritualnih plesova. Ta sjećate se one teorije da kada se kao derviš vrtite oko vlastite osi uskoro padnete u trans i pred očima vidite krugove, pardon – neki drugi svijet.

Tako je barem početkom 20. stoljeća tvrdio slavni ezoteričar imenom Georgij Ivanovič koji je enneagram izvukao iz duboke prašine drvenih sufijskih mističnih učenja i novom – starom filozofijom zarazio cijeli Pariz, grad koji je u to vrijeme vapio za okultnim, mističnim i bizarnim. Prema njegovu tumačenju, svijet se doista može podijeliti na devet dijelova pomoću kojih se može spoznati svemir, otkriti vlastiti karakter, ali i predvidjeti budućnost, a enneagram ne bi bio ništa drugo nego vrsta kamena mudraca ili univerzalni hijeroglif. Za one koji nisu imali grčki u školi, ennea znači devet, a gamma model.

Možda je to previše ambiciozno tvrditi, ali kada se malo bolje pogleda, možda u tih devet brojeva, o kojima je pred kraj života govorio i Tesla (guglajte pojam: sveta magija 3-6-9), ima nešto. Vjerojatno nećemo nikada spoznati svemir, ali možda nešto naučimo o sebi jer enneagram je dušu dao da proučimo ne devet različitih karaktera, nego devet obrazaca ponašanja i pogleda na svijet, pomislili su latinoamerički psiholozi Claudio Naranjo i Oscar Ichazo sredinom šezdesetih godina prošlog stoljeća kada su otkrili napola zaboravljeni enneagram. ‘Kakva drskost! I što si sada umišljaju ti čileanski psiholozi! Mora da su se najeli ludih gljiva i sada briju na New Age. Pa to je kao da dođete šrinku, a on vam otvori horoskop’, komentirao je ostatak sumnjičavog svijeta.

Iako su Naranjo i Ichazo enneagram spiku malo spustili na zemlju i bavili se samo onime što nas motivira, što nas pali, što gasi, a kalifornijska alternativna scena ih je objeručke prihvatila, čini se da enneagram testovi do danas nisu položili test ozbiljnosti i zauvijek su ostali plesati, što bi rekao Krešimir Mišak, na rubu znanosti. Sve dok ih ponovno nije otkrila internetska publika zasićena horoskopa, numerologije, gatanja, kristala i manifestacija.

A kako stvari sada stoje, enneagram testovi polako ulaze i u korporacije. Navodno dobro pale u razumijevanju ega i rješavanju konfliktnih situacija u velikim timovima. Tko zna, možda su im se izlizati SDI testovi koji sve zaposlenike trpaju u tri-četiri glavne boje – crvena (aktivni), plava (emotivci), zelena (analitičari) i hub (kombinacija tih triju boja). Uostalom, i ennegram i SDI testovi barataju s tri glavna pokretača karaktera – akcija, osjećaji i razum. I što vas pokreće? Riješite online test i doznajte – možda ne baš sve o sebi, ali barem malo više.

Naslovna fotografija: Shutterstock

Pročitaj više

Veliko pospremanje

Ako vas obuzima panika već od pomisli na to da ćete nešto morati baciti, pokušajte zamisliti kako ćete se osjećati kad shvatite da ste riješili problem nepotrebnih stvari.

JE LI AMBER HEARD TREBALA NOSITI NAOČALE

Ideja da na osnovi nečijih facijalnih ekspresija možemo donijeti pravu odluku je li netko kriv ili nevin potpuno je pogrešna, kaže Malcolm Gladwell, autor knjige ‘Kako razgovarati s neznancima: Što moramo znati o ljudima koje ne poznajemo’

Točka preokreta

Ostati ili otići nikada nije laka odluka. No gdje se krije ona točka preokreta kada znamo da je vezi doista došao kraj?

Treba li nam detektor laži?

I ne manje bitno – kako ćemo na taj broj gledati u starosti – tko će morati spaljivati svoje ljubavne polaroide kao Gene Simmons, a tko se javno kajati da nije bio odvažniji poput glumice Jane Fonda

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.