'Sveta' devetka

ZAŠTO SU SVI LUDI ZA ENNEAGRAM TESTOVIMA: Kombinacija horoskopa, numerologije, psihologije, mistike i New Agea

Aleksandra Orlić
19.11.2023.

Nije ezoterija nije psihologija – upoznajte enneagram testove i doznajte kojem od 9 tipova karaktera pripadate

U svijetu koji opasno balansira između ezoterije i psihologije enneagram bi bio svjetski prvak. Ili se vi možda možete sjetiti nekog drugog kandidata koji je tijekom povijesti podizao toliko prašine kao enneagram – ezoterični nauk o devet lica duše. Uostalom, kako i ne bi kada se o njegovu porijeklu toliko mistificiralo da se ni danas ne zna tko je prvi smislio tu teoriju o svetom krugu i devet važnih točaka – stari Grci u krugu oko Pitagore ili brojevima vični Perzijanci. No ne treba odbaciti ni teoriju da enneagram nije nastao u glavama strogih matematičara koji su voljeli pretjerano razmišljati o svemiru i našim karakterima, nego su ga smislili mističari u vrijeme ritualnih plesova. Ta sjećate se one teorije da kada se kao derviš vrtite oko vlastite osi uskoro padnete u trans i pred očima vidite krugove, pardon – neki drugi svijet.

Tako je barem početkom 20. stoljeća tvrdio slavni ezoteričar imenom Georgij Ivanovič koji je enneagram izvukao iz duboke prašine drvenih sufijskih mističnih učenja i novom – starom filozofijom zarazio cijeli Pariz, grad koji je u to vrijeme vapio za okultnim, mističnim i bizarnim. Prema njegovu tumačenju, svijet se doista može podijeliti na devet dijelova pomoću kojih se može spoznati svemir, otkriti vlastiti karakter, ali i predvidjeti budućnost, a enneagram ne bi bio ništa drugo nego vrsta kamena mudraca ili univerzalni hijeroglif. Za one koji nisu imali grčki u školi, ennea znači devet, a gamma model.

Možda je to previše ambiciozno tvrditi, ali kada se malo bolje pogleda, možda u tih devet brojeva, o kojima je pred kraj života govorio i Tesla (guglajte pojam: sveta magija 3-6-9), ima nešto. Vjerojatno nećemo nikada spoznati svemir, ali možda nešto naučimo o sebi jer enneagram je dušu dao da proučimo ne devet različitih karaktera, nego devet obrazaca ponašanja i pogleda na svijet, pomislili su latinoamerički psiholozi Claudio Naranjo i Oscar Ichazo sredinom šezdesetih godina prošlog stoljeća kada su otkrili napola zaboravljeni enneagram. ‘Kakva drskost! I što si sada umišljaju ti čileanski psiholozi! Mora da su se najeli ludih gljiva i sada briju na New Age. Pa to je kao da dođete šrinku, a on vam otvori horoskop’, komentirao je ostatak sumnjičavog svijeta.

Iako su Naranjo i Ichazo enneagram spiku malo spustili na zemlju i bavili se samo onime što nas motivira, što nas pali, što gasi, a kalifornijska alternativna scena ih je objeručke prihvatila, čini se da enneagram testovi do danas nisu položili test ozbiljnosti i zauvijek su ostali plesati, što bi rekao Krešimir Mišak, na rubu znanosti. Sve dok ih ponovno nije otkrila internetska publika zasićena horoskopa, numerologije, gatanja, kristala i manifestacija.

A kako stvari sada stoje, enneagram testovi polako ulaze i u korporacije. Navodno dobro pale u razumijevanju ega i rješavanju konfliktnih situacija u velikim timovima. Tko zna, možda su im se izlizati SDI testovi koji sve zaposlenike trpaju u tri-četiri glavne boje – crvena (aktivni), plava (emotivci), zelena (analitičari) i hub (kombinacija tih triju boja). Uostalom, i ennegram i SDI testovi barataju s tri glavna pokretača karaktera – akcija, osjećaji i razum. I što vas pokreće? Riješite online test i doznajte – možda ne baš sve o sebi, ali barem malo više.

Naslovna fotografija: Shutterstock

Pročitaj više

Nije Merkur jedini kriv!

Znamo da je svijet prepun neobičnih teorija, no ova nam je posebno privukla pažnju. Uostalom, treba malo skinuti tereta s nevinog retrogradnog Marsa

Svijet fantazije ili dosade?

Ima neka tajna veza između ljubitelja minimalističkih prostora i dosadnjikavog seksa te između vlasnika starinskih komoda i dubljenja na glavi nakon orgazma, kažu naši izvori koji su željeli ostati anonimni

Sve samo ne dosada!

U vremenu opsjednutom ludostima, šašavim estetikama i originalnim spikama, ispada da je stradala i dobra stara dosada. Evo o čemu je riječ…

karma is a...

Karmu su opjevali brojni pop pjevači, od Johna Lennona do Drakea, no što je ona zapravo?

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.