Simbolika broja i psihološka privlačnost

ZAŠTO VOLIMO BROJ 100: Je li stotka neka vrsta influencera među brojevima – popularna, fotogenična, tražena

Nika Kovačić
18.06.2023.

Postoje li neki brojevi koji su popularniji od drugih, recimo numerički influenceri? Istražili smo zašto je broj 100 tako omiljen, što o njemu kažu psiholozi, zašto ga vole sportaši i numerolozi, a što planete. Ok, nismo baš pitali Veneru i Jupitera nego Uranovo dijete (našeg najdražeg astrologa)

Je li stotka neka vrsta vjenčanog prstena budući da nam ulijeva osjećaj sigurnosti, zaštite i ne komplicira previše, za razliku od nekih brojeva koje jedva možemo zapamtiti. Ljudi vole jednostavne i jasne brojeve, kažu psiholozi, jer im daju osjećaj razumljivosti, a stotku pogotovo jer u sebi sadrži i zatvorenu kružnicu koja predstavlja neku vrstu sigurne i ugodne čahure. A osim toga oko sebe ima i pobjedničku auru. Kada postignemo nešto kažemo da smo zadovoljni 100% ili da smo postigli 100% rezultata, a razina dopamina nam skače u nebo. To je kao da smo postigli vrhunac ili dosegnuli krajnju granicu nečega. Ok, ovo sada znači i da je brojka 100 jaaako seksi, jer u sebi sadrži i gorespomenute, bit ćemo pristojni pa ćemo reći – vrhunce.

No ako bi se sada malo spustili na zemlju, stotka ima praktičnu primjenu u mnogim aspektima našeg života. I koliko bi nam životi bili lakši da se trgovci nisu dosjetili one jeftine fore s cijenama koje završavaju s 99. Možda bismo lakše i doživjeli stotu. Uostalom, zar se ne mogu trgovci ugledati na sportaše. Na primjer, u atletici, utrke na 100 metara smatraju se ne samo najbržima nego i najuzbudljivijima, a u mnogim sportovima, igrači koji postignu 100 golova, koševa ili bodova često se smatraju legendama i imaju posebno mjesto u povijesti tog sporta.

No nisu poslovnjaci i sportaši jedini koji vole stotice. U mnogim religijama i duhovnim praksama, broj 100 također ima posebno značenje. Na primjer, u hinduizmu postoji pojam “japa”, što znači ponavljanje svetih mantara ili molitvi 100 puta. Ovaj ritualni čin simbolizira fokusiranje uma i postizanje duhovne povezanosti. A ako pitate numerologe, svi će vam reći će da broj 100 simbolozira novi početak, osobni razvoj, postizanje ciljeva jer to je broj koji potiče na akciju i donošenje vlastitih odluka.

Pa kad je već u tom broju upisano toliko motivacije, nismo previše čekali – naprosto smo organizirali In the MOOD for Colors party u zagrebačkoj MM Kantini, a povodom našeg malog slavlja nazvali smo Uranovo dijete i pitali ga što kažu planeti o budućnosti MOOD.HR portala…

Pročitati horoskop neživoj pojavi kao što je jedan portal čini se kao pomalo nezahvalna zadaća, no mi koji stojimo iza njega doživljavamo ga kao organizam koji pokreću različiti karakteri, sa širokim spektrom interesa, boja aura i životnim ritmovima. A što kada upitamo zvijezde za smjer?

“Na Instagramu sve neka pršti od boja. Neka je šareno i zavodljivo u smislu estetike, pošto imate horoskop genijalnog kreativca! Glazba, moda, fotografija, dizajn, umjetnost kao takva, prstohvat duhovnog i spiritualnog, kao i čašica znanosti i futurologije su teme koje biste trebali obrađivati, za mlađu populaciju i sve koji se tako osjećaju”, predviđa nam Uranovo Dijete.

Upravo takve teme pronalazimo iz tjedna u tjedan – like, share, subscribe – i nastavite čitati do neke nove obljetnice i povoda za zabavu u bojama…

Pročitaj više

Stalkanje na recept

Bacite oko na bivše (i kako se danas vaš partner odnosi prema njima) jer tako će uskoro tretirati i vas!

Ima neka tajna veza

Jednostavnije rečeno, svaki znak dolazi sa svojim sestrinskim znakom s kojim se jako dobro slaže i nema razloga da ne budete BFF. Naime, ako se znak vaše BFF slaže s vašim, dobivate nekoga tko vas vidi u pravom svjetlu, ali i gura prema najboljoj verziji sebe.

Slično romantičnim vezama u prijateljstvima također postoji razdoblje medenog mjeseca prije nego što se prepoznaju zabrinjavajući obrasci. Što se događa kada ignoriramo početne znakove upozorenja zbog uzbuđenja oko povezivanja s novim prijateljem s kojim ste kliknuli? Često gledamo na crvene zastavice u kontekstu spojeva i romantičnih veza, ali one su značajne i kod prijateljstava pa hajdemo vidjeti na što treba obratiti pažnju.

Svaka čast božićnim filmovima, no vas i dalje opsjeda zašto vas se netko nije javio? Imamo listu filmova koji će vas utješiti ili vam preusmjeriti misli na neke druge staze. Iako, nitko ne tvrdi da je pokvareni vremenski stroj ispričnica za nejavljanje…

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.