Da ili ne*

HAMLET JE MALA BEBA PREMA OVOJ DILEMI: Znate li kada biste trebali reći DA, a kada NE?

Lena Ivanović
17.12.2023.

Bilo da vas šef nagovara na neplaćeni prekovremeni ili kolega koji nikad ne vraća novac pita posudbu, evo kada biste trebali reći da, a kada ih i kako odbiti bez imalo grižnje savjesti

Sjećate se sjajnog filma s Jimom Carreyem o čovjeku koji svima govori Da! Film je baziran na stvarnom iskustvu 36-godišnjeg Škota Dannyja Wallacea i njegovom istoimenom romanu. Naime, Danny je nakon prekida s curom također pao u komu i manijakalno lagao svom društvu da ima preča posla, ne bi li ostao doma i igrao video-igrice. A onda ga je neki tip u noćnom busu prosvijetio kad si je promrmljao u bradu: ‘A da manje govoriš NE, stari!’ ‘Bilo je to kao da netko sažme svoju samopomoć u tri riječi’, izjavio je kasnije Danny.

Tijekom godinu dana Danny je počeo svemu govoriti DA, a sve avanture je uredno bilježio u knjigu. Na kraju eksperimenta ne samo da se odlično proveo, nego je dobio slavu, novu curu, ali i edukativan film, koji je istog trena postao neiscrpna inspiracija za sve one koji ne znaju u kojim situacijama reći ne, a kada da! Evo što kažu psiholozi!

Zašto govorimo DA kada mislimo NE

Strah od posljedica – gubitka posla, gnjeva prijatelja... Iako smo svjesni da nekada moramo činiti ustupke i raditi nešto što nam se ne sviđa, mislite tu i tamo na to što vi želite.

Ne želite biti egoistični Ne zaboravite samo da je rečenica koju vam netko dobaci ‘Tako si sebičan i misliš samo na sebe’ zapravo čista manipulacija

Želimo biti korisni – Iako je plemenito pomagati drugima, ne zaboravite da sindrom Katice za sve često vodi do sindroma pregorijevanja na poslu.

Strah da ćemo nešto propustiti – Iako se čudimo osobama koje su kategorično odlučile da više ne idu na kavu ni s kim, nije loše napraviti listu prioriteta.

Foto: Unsplash

7 načina kako reći NE

Ponuditi alternativu: ‘Nemam vremena, ali pitat ću Maju…’

Objasniti posljedice: ‘Zahvaljujem na povjerenju, no imam važnije projekte, jer ako ih ne dovršim na vrijeme…’

Dramatizirati: ‘Užasno sam zaposlen tako da se ne mogu ovom projektu posvetiti kako treba.’

Zrcaliti: ‘Razumijem da si nesiguran, no uvjeren sam da ćeš to sjajno napraviti.’

Ostati dosljedan: ‘Polaskan sam, no vikend mi je rezerviran za obitelj.’

Moliti za razumijevanje: ‘Jako mi laska ponuda, no imam druge planove. Nadam se da razumijete.’

Kratko i bez objašnjenja: ‘NE!’

Naslovna fotografija: Unsplash+

Pročitaj više

Kada malo vježbanja donosi puno

Ako ste kao ja i tek ste u zrelijoj dobi krenule vježbati ili ste neredovite, ne brinite – ima nade za nas sportske zabušantice. Zašto se ne bismo trebale opterećivati količinom zahtjevnih treninga potvrđuje znanstvena studija, a ponekad je zaista lijepo imati takav dokaz ‘u džepu’.

Ostanite budni, ostanite budni!

Znamo, ovo pitanje nije od prevelike važnosti, no čovjeka veseli saznati odgovore na vječne zagonetke. Evo što kažu neurolozi o našoj velikoj ljubavi prema spavanju na kauču

Prokletstvo prve noći

Ukleti hotel, podzemne vode ili preglasni susjedi? Pokušajte se sjetiti kada ste zadnji put dobro usnuli na novoj lokaciji. Ako nađete odgovor za manje od 10 sekundi, slobodno produžite dalje jer ovaj članak nije za vas.

Rain on me!

Jesmo li postali obične žrtve pop kulture i fotogeničnih scena ili ima nešto u basu kiše što nema ni na najboljim katarzičnim koncertima? Evo što kaže znanost, a što moj dečko?

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.