ZABORAVITE MARIE KONDO!

SUMO SUMMARUM: Kada vam je štednja špansko selo, vrijeme je da upoznate japansku metodu kakeibo!

Lena Ivanović
11.02.2023.

Vrijeme je da konačno sklopite prijateljstvo s novcem na japanski način. No prije toga valjalo bi odgovoriti na ova četiri glavna pitanja

‘Molimo izbacite uljeza ili koja od sljedeće tri riječi ne spada u japansku kulturu – ikido, kakeibo ili tai-chi?’ Tako je glasilo pitanje koje je postavila voditeljica lokalnih kvizova, a koje je pobjedniku trebalo osigurati put u Amsterdam i smještaj u luksuznom hotelu. Naravno da su sva tri finalista kao iz šuba izbacila riječ kakeibo, misleći pa to je neka izmišljotina jer aikido i tai-chi su barem borilačke tehnike. I tu su se grdno prevarili. I zauvijek ostali u svome gradu. No s druge strane, hej! Barem su dobili priliku ostati kod kuće, dobro proučiti što je kakeibo i tako sami uštedjeti lovu za Amsterdam. Evo o čemu je zapravo riječ… Ako ste se upravo prijavili na sljedeći kviz, FYI – ova riječ se izgovara kah-keh-boh.

Kako su žene uzele čvrsto financije u svoje ruke

Dakle, kah-keh-boh nije borilačka vještina niti onomatopeja kašljanja, nego financijska metoda izrade proračuna koju je smislila Hani Motoko, prva japanska novinarka, predstavivši je u jednom članku iz davne 1904. godine. U slobodnom prijevodu kakeibo znači nešto kao financijska knjiga domaćinstva. Ok, metoda iz današnje perspektive možda nije toliko inovativna, ali zapravo je prepuna genijalnih trikova i pitanja koji su tijekom 119 godina inspirirali milijune žena diljem svijeta ne samo da postanu neovisne, nego da uzmu financije čvrsto u svoje ruke nego i da se sprijatelje s njima.

Ako ćemo biti još precizniji, kakeibo je neka vrsta križanca između bilježnice s buletima i cash-flowa, a fora je u tome da sve prihode i troškove ručno unesete. Da, dobro ste pročitali. Nema korištenja aplikacija, shortcutova i algoritama jer da biste se doista sprijateljili s financijama, morate u njih dubinski porinuti i do najsitnijih detalja poznavati svaku puzzlu. U prijevodu – tek kada dobro shvatite novac analogno, bit ćete puno pažljiviji kada ga rasipate digitalno. Dakle, uzmite papir i olovku u ruke i ne dižite se sa stolca dok ne odgovorite na ova četiri pitanja.

Što su vam fiksni prihodi i rashodi?

Svako putovanje od tisuću milja započinje prvim korakom, stara je japanska izreka, a prvi korak u kakeibo metodi kaže da sav iznos – bilo troškove, bilo prihode – stavite na stol. Nema varanja! Kako biste si olakšali posao i ovu metodu počeli doživljavati više kao emotivni happening, a ne kao strogu dužnost, nabavite si neku super bilježnicu i nazovite je primjerice Yoko Konto. Dakle, Yoko je vaša najbolja frendica kojoj morate priznati baš svaku tajnu – od one najveće, recimo da onaj parfem nije bio na popustu kao što ste rekli dečku, nego je stajao više od tisuću kuna do one najmanje – da vam je baka za 32. rođendan u džep tutnula sto kuna i jednog medeka (pokoj mu duši) za sreću kao kada ste bili mali.

Na jednoj strani pišete baš sve što ste dobili, uključujući i neto plaću, zatim sve to zbrojite (možete i digitronom, nećemo vas baš tako mučiti), a potom se bacate na troškove, s tim da njih dijelite na fiksne i varijabilne. Fiksni troškovi su, kao što i samo ime kaže, sve ono što ne možete izbjeći, primjerice stanarina, struja, mobitel, voda, fitness, dok ćemo se na varijabilne vratiti kasnije. Zatim uzmite digitron u ruke i odbijte troškove od dobiti kako biste dobili iznos koji ćemo nazvati potencijalom za štednju.

Foto: Unsplash

Koliko novca želite uštedjeti?

Prije nego što vam se zavrti u glavi od brojki, vrijeme je za vježbe vizualizacije. Zatvorite oči i prisjetite se o čemu godinama sanjate. Da otputujete na Maldive, kupite si auto, motocikl, jacuzzi ili genijalan fotić, a onda, evo pogađamo ­– sve ode u vjetar ili na Uber, jer radite u na kraju grada? Prišapnite Yoko koliko vaša važna investicija košta i, ne manje bitno, koliki iznos morate svaki tjedan uštedjeti kako biste si jednog dana ispunili snove. Nemojte samo biti previše nerealistični jer nikome nije u interesu da zbog preambicioznog plana već sutra naglo prekinete štednju i plačete od muke zbog frustracije.

Koliko novca trošite?

Sada kada ste odredili fiksne troškove te iznos za štednju koji ostavljate sa strane, vrijeme je da se pozabavite varijabilnim troškovima. Prije nego što ustanovite koliki vam je tjedni budžet, odvojite mjesec dana za popisivanje baš svih troškova u zadnji cent, a potom ih podijelite u sljedeće kategorije:

  1. Životni troškovi (namirnice, ulošci, lijekovi…)
  2. Zabava (koncerti, knjige, magazini…)
  3. Slobodno vrijeme (kave, restorani, barovi, dejtovi…)
  4. Ekstra (rođendanski pokloni, nova perilica…)

Što preciznije napravite troškovnik, to ćete imati jasniji pregled gdje još možete uštedjeti. Uostalom, svaka najbolja frendica bi vam trebala reći kada joj se učini da ste opet prekardašili te kada je vrijeme da stegnete remen.

Gdje ima prostora za poboljšanje?

Na kraju mjeseca slijedi ozbiljan razgovor s Yoko i evaluacija ponašanja. Napišite na jednu stranu koliko ste novca imali na raspolaganju, koliki vam je bio budžet nakon što ste odbili troškove te koliko ste potrošili, a koliko uštedjeli. Ako ste ostvarili iznos koji je bio potreban za štednju, počastite se. No ne tako da u jednoj večeri potrošiti svu ušteđevinu, nego tako da duboko udahnete, čestitate sami sebi i skrolate naprijed da se prisjetite koju si to veliku želju na kraju sve te muke želite ostvariti.

Ako ste opet završili u minusu, ništa zato! Vrijeme je za autopsihoterapiju. Naravno, kod Yoko! Proučite još jednom dobro tablice i vidite ima li prostora za poboljšanje i kako to izvesti? Hoćete li možda nove krpice kupovati u second hand shopu, pripaziti na popuste ili se možda u potpunosti odreći treće kave dnevno s frendicama? Kako biste shvatili koliko su ponekad važni mali iznosi, izračunajte koliko na njih trošite na godišnjoj razini.

A potom što iskrenije odgovorite na pitanja: Zašto sam uopće kupila to? Treba li mi to doista? Mogu li živjeti bez toga? Hoću li koristiti tu stvar? Zašto sam je zapravo kupila? U kojem emotivnom stanju – ushićena, depresivna, izvan sebe? I kako sam se potom osjećala? A kao i u svakom dnevniku, kada ga dovoljno dugo i iskreno pišete, pitanje je vremena kada će vam se otvoriti potpuno nova perspektiva na ono što radite, volite, trebate i želite. Jer kao što kaže stara japanska – nemojte podcjenjivati male stvari jer iz prašine nastaju planine.

Naslovna fotografija: Unsplash

Pročitaj više

Svi smo čuli za FOMO – strah da ćete nešto propustiti pa non-stop morate biti vani i zujati po svuda, no što je to FOBO – fear of better options?

reality check

Treba vam godišnji poslije godišnjeg? Svi smo imali taj moment, no znamo i kako se osloboditi stresa, ali i minusa koji nas je dočekao s povratkom u svakodnevicu

Bruto ili neto?

Na poslu provodimo barem 40 sati tjedno, a mnogima zaokuplja misli i u slobodno vrijeme. Pa prije negoli se upustite u avanturu zvanu novo radno mjesto, provjerite što bi vas tamo moglo dočekati

Crossover pjevačica i vocal coach

Irma Dragičević, crossover pjevačica, prepoznatljivo lice regionalnih mjuzikala i opereta te vocal coach s akademskom naobrazbom – otkriva nam kako bez straha pustiti svoj glas te kako nam pjevanje i ‘treniranje’ glasa glazbom mogu pomoći u boljem javnom nastupu, donijeti nam više samopouzdanja, a gotovo sigurno – pomoći nam da pronađemo talente koji nismo niti znali da imamo. (P. S. Da, većina nas može pjevati, i to jako dobro!)

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.