money talk

PRIJATELJSTVA NA FINANCIJSKOM TESTU: Možemo li biti prijatelji s ljudima koji zarađuju dramatično više (ili manje) od nas?

Kristina Stakor
25.04.2023.

Što se događa s prijateljstvom ako ne živimo na jednako „visokoj nozi“?

Izlasci s prijateljima ponekad se mogu činiti kao priča o Pepeljugi, gdje se na jednu noć izvučemo iz svojih prnja, na sebe stavimo fantastičnu haljinu i magične cipele i transformiramo se u osobu koja „živi život“. No za razliku od Pepeljuge kojoj je izlazak u dvorac bio ulaznica u život luksuza i izlaz iz čemerne svakodnevice, nama može uzrokovati pravu kapitulaciju.

„Ajmo početi večerom u onom novom cool restoranu – samo 60 eura po glavi! A onda možemo dalje van, znam jedno dobro mjesto gdje koktele miksa barmen koji je…“ – ovaj dio rečenice dalje niste ni čuli jer u glavi prevrćete ušteđevinu iz šupljeg u prazno i pitate se – mogu li druženja biti neovisna o stanju na bankovnom računu? Možemo li uopće biti prijatelji s ljudima koji imaju znatno veća (ili manja) primanja od nas?

Manje novca, manje prijatelja?

Bolje stanje računa često se čini kao rješenje svih naših problema, ali nova istraživanja pokazuju da to baš i nije slučaj. Fokusiranjem na stjecanje više novca i financijske situacije uzrokuje manju posvećenost održavanju veza i prijateljstava.

To proizlazi i iz samog kapitalizma koji usko veže naš osjećaj vrijednosti s materijalnim dobrima koja posjedujemo ili statusom, a ganjanje istih ostavlja manje vremena za druženja. Isto tako, ako imamo feeling da nismo dorasli prijateljima koji si mogu priuštiti spontani odlazak na skijanje s cijenom, pravom sitnicom, od 300 eura po noćenju.

Rezultat spomenutog istraživanja pokazao je da je temeljenje osjećaja vlastite vrijednosti na financijskom uspjehu povezano s usamljenošću i osjećajem otuđenosti te može dovesti i do provođenja manje vremena s obitelji i prijateljima.

Money talks

Zvuči kao da trava ni u čijem dvorištu nije zelenija. Pa kako onda pomiriti prijateljstva između onih koji imaju i onih koji jedva krpaju kraj s krajem?

Ako se radi o dobrim prijateljima, iskreni razgovor dobar je početak za pronalaženje zajedničkog jezika. Naravno, nije nužno izlistati poreznu karticu, ali reći „gle, ovaj mjesec sam uz kredit i neplanirane popravke auta kratka s novcima, možemo li spa vikend prebaciti za neku drugu priliku, a ovaj tjedan dođi na kavu u novi kafić u mom kvartu“ trebalo bi biti prihvatljivo.

Također, ako smo mi ti koji si mogu priuštiti večeru u fancy restoranu dok je za našu frendicu luksuz naručiti pizzu, trebamo biti empatični: možemo ponuditi izvesti je van ili pozvati na kućno druženje koje ne uzrokuje bankrot.

Ako takvi razgovori uzrokuju tenzije i nerazumijevanje, možda je vrijeme da preispitamo ta prijateljstva, jer ona ne bi trebala biti izvor neugode ili srama. Poanta druženja s prijateljima je zabava i punjenje baterija gdje god da se ona odvijala, a ne stvaranje privlačnog contenta za društvene mreže.

Naslovna fotografija: Shutterstock

Pročitaj više

Čovječuljak u glavi kao unutarnji kapitalist

Ako se niste dali zbuniti s ovime “ili” mi smo za varijantu da jedno ne isključuje drugo. Zašto ne bismo imali oboje? Razmišljam o današnjem tržištu rada i pitanju za milijun eura: Što točno želite?

chit chat

I usputno čavrljanje sa strancima je vještina koja se može istrenirati, a mi donosimo par prijedloga kako bi ono bilo što ugodnije

moć misterioznosti

Lako bi bilo pomisliti da pratitelji koji se broje u tisućama dokazuju da je neka osoba zanimljiva, no sve je više onih koji smatraju da su više seksi one osobe koje uopće nisu prisutne na društvenim mrežama

Loš tajming ili pogrešan stil?

Poslodavci su ipak otvorili svoje bilježnice i pogledali što su sve potajno zabilježili kada su preko nečije molbe za većom plaćom velikim slovima napisali NE

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.