Pravilo 4P

SUPER POSLOVNI PLAN: Znate li odgovoriti na ovaj četiri pitanja i zašto je bitno pravilo 4P

Lena Ivanović
14.05.2023.

Super je što već razmišljate o logu ili imate odličnu ideju o dizajnu pakiranja, ali prvo riješite ove praktične stvari

Treba li ikome vaš proizvod?

Prvo i osnovno: odredite svoju nišu. Širenje vidika pomoći će vam bolje razumjeti proizvod ili uslugu koje želite ponuditi, tj. prazninu koju vaša ideja popunjava. Proučite tržište, a onda odredite gdje bi se vaš proizvod najbolje uklopio. I nemojte podcijeniti ciljne skupine. Razgovarajte s ljudima i zapisujte ključne probleme koje navode.

Pravilo 4P: proizvod, pozicija, plaćanje i promocija

Nakon što definirate tko je vaš kupac, vrijeme je da odredite kako privući njegovu pozornost pomoću pravila 4P – proizvod, pozicija, plaćanje i promocija. “Pomozite si kreiranjem mentalne mape, odnosno svojevrsne tablice, dok utvrđujete po čemu je vaš biznis jedinstven (proizvod), gdje ćete ga prodavati (pozicija), kolika će mu biti cijena u odnosu na tržišnu (plaćanje) te kako će izgledati marketinška strategija koju ćete primijeniti u njegovoj promociji.”

Domena i registracija

Super je što već razmišljate o logu ili imate odličnu ideju o dizajnu pakiranja, ali prvo riješite praktične stvari – osigurajte domenu na društvenim mrežama i registrirajte tvrtku. Važno je uzeti u obzir i savjete računovođe o tome tko će biti odgovoran za papirologiju, kao i troškove montaže te sve izvanredne troškove i definirati do kojeg iznosa možete ulagati. P. S. Dobro se informirajte o registraciji zaštitnog znaka.

Plan preživljavanja

Važno je biti svjestan koliki je iznos potreban za pokretanje biznisa, tj. kako će to utjecati na vašu trenutačnu novčanu situaciju. Sastavite osobni plan preživljavanja, ali i financijsku prognozu u sklopu poslovnog plana koristeći se Excelom ili, još bolje, zatražite pomoć računovođe. Kada izračunate koliko vam je novca potrebno za opstanak, doznajte koliko ćete proizvoda morati prodati mjesečno kako biste namirili svoje potrebe.

Naslovna fotografija: Unsplash

Pročitaj više

Svi smo čuli za FOMO – strah da ćete nešto propustiti pa non-stop morate biti vani i zujati po svuda, no što je to FOBO – fear of better options?

reality check

Treba vam godišnji poslije godišnjeg? Svi smo imali taj moment, no znamo i kako se osloboditi stresa, ali i minusa koji nas je dočekao s povratkom u svakodnevicu

Bruto ili neto?

Na poslu provodimo barem 40 sati tjedno, a mnogima zaokuplja misli i u slobodno vrijeme. Pa prije negoli se upustite u avanturu zvanu novo radno mjesto, provjerite što bi vas tamo moglo dočekati

Crossover pjevačica i vocal coach

Irma Dragičević, crossover pjevačica, prepoznatljivo lice regionalnih mjuzikala i opereta te vocal coach s akademskom naobrazbom – otkriva nam kako bez straha pustiti svoj glas te kako nam pjevanje i ‘treniranje’ glasa glazbom mogu pomoći u boljem javnom nastupu, donijeti nam više samopouzdanja, a gotovo sigurno – pomoći nam da pronađemo talente koji nismo niti znali da imamo. (P. S. Da, većina nas može pjevati, i to jako dobro!)

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.