UPS, KARTICA VAM JE ODBIJENA: 7 savjeta kako se izvući iz duga i naučiti plivati u financijama

Lena Ivanović
16.03.2023.

Gospođa na blagajni provlači vašu karticu drugi put, treći… Za to vrijeme ekipa u redu iza vas već nestrpljivo lupa nogom, nakašljava se, a vi žalite što niste ponijeli majicu s kapuljačom na glavi.

Prva misao je uvijek – ‘Možda nije problem u meni nego u aparatu koji ne radi. Ta još jučer je bilo dovoljno sredstava.’ Nastavak scenarija znate. Bez brige, niste sami. Mnogi su se zatekli u istoj situaciji jer i istraživanje Young Women’s Trusta pokazalo da je trećina žena u dobi između 18 i 30 godina već u dugovima, a čak 40 posto nas bori se kako spojiti kraj s krajem između dvije plaće. Iako bi kratki tečaj upravljanja financijama trebalo uvesti u škole i toplo se nadamo da ovaj članak čita i Boris Jokić, evo što nam je činiti ako se hitno želimo izvući iz duga.

ČEKIRAJTE TROŠOVE

Budžetirati ne znači odricati se i govoriti “ne”, nego da znate što ulazi na vaš račun i što s njega izlazi.” Stoga predlažemo da se osvrnete na što ste posljednjih šest mjeseci trošili, da steknete bolji uvid i da koristite tablice – jer su preglednije. Svake nedjelje provedite sat vremena provjeravajući prihode i rashode, tako ćete se bolje pripremiti za radni tjedan.

OTPLATITE BAREM JEDAN KREDIT

Ako imate više kredita, razmislite kojim ih redoslijedom rješavati i usredotočite se na one s najvišim kamatama. Zajmovi i hipoteke mogu biti niže na listi čekanja ako ste sposobni otplaćivati ih. Druga dobra strategija je prvo otplatiti najmanji kredit. To može biti psihološki poticajno jer ste se riješili barem jednog kredita.

IMPULZIVAN SHOPPING?

Netko je dobro primijetio da je trošenje, poput prežderavanja ili cuganja, povezano s vašim emocionalnim stanjem. Pod stresom ste? Kupnja novih čizama funkcionira na kratke, ali ne i na duge staze. S druge strane, male će vas nagrade ponukati da se držite plana. Pokušaj da srežete svu potrošnju osim esencijalne nije realan. I kad se ‘okliznete’, pad će biti gadan. Svake večeri kuhate obroke da uštedite? Odmorite se tu i tamo te naručite klopu.

RECITE ‘NE’ ISKUŠENJIMA

Ženama stalno prodaju životni stil iz snova. Olakšajte si život tako da s društvenih mreža uklonite ono što bi vas moglo dovesti u iskušenje. Prestanite pratiti brendove i influencere koji vas tjeraju da trošite i otkažite sve prodajne newslettere. Na Instagramu kliknite na tri točkice iznad oglasa i kao razlog skrivanja oglasa izaberite ‘Nije relevantan’. Napravite to i na ostalim platformama te se nadajte da će vam web početi prikazivati oglase za alat i pribor za ribičiju.

ZATRAŽITE SAVJET

Zbog problema s financijama ponekad se možda i osjećate pomalo blesavo i nesposobno, a to je glavni razlog zašto se većina od nas libi zatražiti pomoć – od banke i obitelji. Financijski savjetnici stoga predlažu da sastavite popis stvari koje dokazuju da ste vrijedni i sposobni. Zapišite sve – od poslovnih uspjeha do sposobnosti da riješite i najteže križaljke, doslovno na papir stavite sve na što ste ponosni. Odvojite vlastitu osobnost od dugovanja.

PLAĆAJTE GOTOVINOM

Strategija “kupi sada, plati kasnije”, kao i karma, funkcionira samo ako uistinu kasnije možete platiti. Mnogi se navuku na užitak kupnje i zaborave na bol koju uzrokuje plaćanje. Umjesto toga, plaćajte gotovinom kad god možete – zaboravite kartice. Pogled na novac koji uzimate iz novčanika (uf!) sam čin plaćanja čini stvarnijim – u svakom slučaju, stvarnijim od utipkavanja pina u čitač kartica.

SKINITE APLIKACIJE DIGIT ILI MINT

Znamo, treba skupiti hrabrost za priznanje jer svi mislimo da će nas okolina osuđivati. Prisjetite se da je i osoba s druge strane linije ljudsko biće te da nitko nije savršen. Mnogi ljudi koji rade u financijskim institucijama i sami imaju problema s novcem. Naš savjet je da za poziv odaberete dan kad nemate ostalih stresnih situacija (recimo, važan sastanak na poslu), da na papir stavite kako želite da razgovor teče te da točno znate što od razgovora očekujete prije nego što zatražite pomoć. Postoje i udruge koje vam mogu pomoći, a pomoć će vam ponekad ponuditi i u tvrtkama kojima dugujete novac. Ako, pak, volite aplikacije, tu su i neizbježni Digit ili Mint (a obje su besplatne.) U svakom slučaju, stisnite zube i brzo potegnite“flaster”. Boljet će, ali manje. I, što je najbolje, proći će.

Naslovna fotografija: Shutterstock

Pročitaj više

Čovječuljak u glavi kao unutarnji kapitalist

Ako se niste dali zbuniti s ovime “ili” mi smo za varijantu da jedno ne isključuje drugo. Zašto ne bismo imali oboje? Razmišljam o današnjem tržištu rada i pitanju za milijun eura: Što točno želite?

chit chat

I usputno čavrljanje sa strancima je vještina koja se može istrenirati, a mi donosimo par prijedloga kako bi ono bilo što ugodnije

moć misterioznosti

Lako bi bilo pomisliti da pratitelji koji se broje u tisućama dokazuju da je neka osoba zanimljiva, no sve je više onih koji smatraju da su više seksi one osobe koje uopće nisu prisutne na društvenim mrežama

Loš tajming ili pogrešan stil?

Poslodavci su ipak otvorili svoje bilježnice i pogledali što su sve potajno zabilježili kada su preko nečije molbe za većom plaćom velikim slovima napisali NE

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.