Poslovna mantra

TAJ GADAN OSJEĆAJ DA STE VIŠAK: Zabrinuti ste da biste mogli dobiti otkaz?

Nika Kovačić
10.12.2023.

Događa se. Osobito u teškim vremenima. Ali to nikako ne znači i kraj vaše karijere. Ovo je pet činjenica koje trebate osvijestiti, baš kao što je Let 3 cijelo vrijeme mantrao svoja dva slova.

Vizualizirajte se u toj poziciji

To će vam pomoći da se fokusirate na sljedeće korake. Doživite to kao proces učenja i nemojte sebe smatrati gubitnikom. Bit će dana kad ćete se osjećati loše, ali otkaz će vas zapravo ojačati. Dopunite CV te imajte na umu da i poruka na Linkedinu ili instagramu može otvoriti nova vrata.

Otiđite podignute glave

Sjećajte se samo dobrih vremena u kompaniji u kojoj ste radili. Ako ste dobili otkaz zbog posljedica koronavirusa koje se osjete i tri godine kasnije, vjerojatno se vaš poslodavac osjeća jednako loše kao i vi. stoga komunicirajte i dalje te zatražite feedback kako bi ste ga mogli iskoristiti na sljedećem poslu.

Budite upoznati sa svojim pravima

Ako poslodavac namjerava otpustiti 20 ili više ljudi na istome radnom mjestu u kraćem razdoblju, mora se konzultirati s predstavnicima sindikata. imate pravo voditi predstavnika sindikata na bilo koji sastanak na kojem biste mogli dobiti otkaz.

Otkaz ne morate prihvatiti

Trebalo bi vam biti ponuđeno pravo da se žalite na donesenu odluku o otkazu. iskoristite svoje pravo na tužbu. razmislite možete li možda postići nagodbu s poslodavcem.

Znajte koliko vrijedite

Imate pravo na sve dane godišnjeg odmora koje niste iskoristili, i to plaćeni, kao i na najmanje mjesec dana otkaznog roka. raspitajte se dobro o svojim pravima.

Naslovna fotografija: Shutterstock

Pročitaj više

Eurosong je izazvao mnogo reakcija na različitosti koje smo imali prilike doživjeti. Svakakvi ružni komentari povlačili su se društvenim mrežama. Svijet još nije spreman za različitosti, a kako bi i bio kad još nismo prihvatili ženska i dječja prava. Upravo o tome potonjem želim pisati jer istraživanja američkim i švicarskih sveučilišta daju frapantne rezultate.

business & pleasure

Spremne ste svoje prijateljstvo odvesti na novu razinu – onu poslovnu? Koliko god vam bila dobra ideja proizašla iz druženja s frendicom, prije ove avanture postavite si 5 pitanja i saznajte kakva budućnost očekuje vaš biznis i prijateljstvo

Pred nama je najnevjerojatnija vožnja u povijesti čovječanstva. Vežite se, polijećmo!

NOVA POSLOVNA PRAVILA

Kako to da ste već tri godine zapeli na istom radnom mjestu i ni mic pa se u usporedbi s vama, čak i ona orhideja koja čami na vašem radnom stolu i koja već peti puta mijenja ruho čini kao simbol uspješnog cvijeta? Hm… A jeste li sigurni da koristite nove programe?

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.