Mit o kompatibilnosti

IZGUBLJENA POLOVICO, SLOBODNA SI! Evo zašto bismo trebali revidirati mit o dvoje koji dišu kao jedno biće

Lena Ivanović
28.05.2023.

Prihvatimo li činjenicu da većina nas ne dođe do drugog izlaska s tipom – a i broj sklopljenih brakova sve je manji – je li došlo vrijeme da ponovno razmislimo što zapravo znači romantična usklađenost?

Išlo nam je dobro, ali on je vegan i ne pije. Nisam osjetila iskru, ne bi to funkcioniralo”, umorno mi kaže cimerica nakon još jednog neuspješnog prvog dejta. “Očito nismo kompatibilni.” Kad je riječ o partneru za dulju vezu, želite fora partnera koji je usklađen s vama. Od prvog ćete izlaska dodavati pluseve za svaku sitnicu koja ukazuje da je on ili on “taj” – da voli opskurne filmove kao i vi, vikende provodi u prirodi, dijelite jednake političke poglede, jednako ste opušteni na tulumima…

Sorry, ali Faca ne postoji

Stalno nas uvjeravaju da “Faca” uistinu postoji – da je ondje negdje muškarac koji će ispuniti sve vaše potrebe, skupiti sve pluseve, biti vaš prijatelj, ljubavnik i otac vaše djece. Kako ćemo znati da je on taj kad ga upoznamo? Znat ćemo jer ćemo osjetiti nevjerojatnu “kemiju”. Ali predrasude o elementima romantične usklađenosti možda nisu najbolji pokazatelj treba li ući u neku vezu.

Temelje se na starim, ofucanim mitovima i (monogamnom) modelu veze, koje su nam oduvijek prodavali u romantičnim komedijama i ljubavnim sentišima. Prihvatimo li činjenicu da većina nas ne dođe do drugog izlaska s tipom – a i broj sklopljenih brakova sve je manji – je li došlo vrijeme da ponovno razmislimo što zapravo znači romantična usklađenost?

Foto: Shutterstock

MIT: Sviđaju nam se iste stvari

Za dugotrajnu usklađenost nije važno da vam se sviđaju iste stvari. Imati iste interese može biti umjetno i dosadno. Ako ste stalno zajedno, to bi vas moglo gušiti. Sve dok postoje jedna-dvije stvari koje volite raditi zajedno, zajednički interesi stvarno nisu jako važni. Biti usklađen znači poštovati partnerove strasti i ostaviti mu prostora da se njima bavi.

MIT: Sličnosti se privlače

Usklađenost se često brka sa sličnošću – dvoje ljudi može biti različitih osobnosti, a svejedno usklađeno. Vi možete biti društveni, a vaš partner vuk samotnjak. To nema veze, sve dok rastete i podupirete jedno drugo – on će postati mrvicu društveniji, a vi ćete naučiti poštovati tišinu. Ono što je uistinu važno jest vaša osobnost. Partner vas mora prihvatiti kakvi jeste, a ne željeti promijeniti vas, i obratno. Ako se uz njega osjećate glupavo, pazite što radite ili se bojite da će vas ismijati, nešto nije u redu.

Foto: Shutterstock

MIT: Ista politička i vjerska opredjeljenja

Ne, ne morate imati ista politička ni vjerska opredjeljenja. Važne su vaše temeljne vrijednosti. Važno je što osjećate prema obitelji, kako živite, na što trošite i kako se odnosite prema ljudima, Osim toga za istinsku usklađenost bi se i vaši ciljevi trebali podudarati. Ako je jedan partner jako ambiciozan, a drugi uopće nije, to je velik problem. Trebali biste biti podjednako ambiciozni.

MIT: Ako nema kemije piši kući ‘propalo je’

Vrijeme je da prestanemo tražiti “kemiju”. Ta je takozvana iskra samo biološki sustav koji počiva na privlačnosti, a neusklađenosti. Ravnati se prema kemiji u odluci je li netko dobar za vas. Neko vrijeme taj jaki kemijski nadražaj prekrije strah, sram i dvojbene osjećaje. Imamo razdoblje zaljubljenosti koje nas uzbuđuje i daje nam osjećaj sigurnosti. To se događa zato što su naše reakcije za preživljavanje utišane, na duge staze je vrlo riskantno. Taj je osjećaj temeljen na strasti i ne traje dugo. Privlačnost s vremenom može rasti pa ta “iskra” nije važna. S druge strane, iskreno je prijateljstvo dobar temelj za zdravu dugotrajnu vezu.

Naslovna fotografija: Shutterstock

Pročitaj više

PRISTAJETE LI NA MRVICE?

U svijetu suvremenog dejtanja, neki ljubav dobivaju na kapaljku. Kako prekinuti začarani krug?

Srce na dlanu

Je li moguće da je moj bivši, poznat i kao serijski prevarant koji mi je slomio srce, bolje nanjušio recept za sretan život od mene i njegovih dvanaest bivših?

blurred lines

Kad govorimo o monogamiji u romantičnim odnosima, prijevara je uvijek imala fizički predznak. No što bi bilo i koliko je ozbiljno emocionalno varanje, gdje je tjelesna komponenta isključena?

Otišao je u dućan...

Upozorenje: Svečano obećavamo da se više nećemo baviti razlozima zašto vas je netko ghostao, ali dobro će nam doći koja rečenica o tome što biste mogli napraviti za sebe

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.