Potraga se nastavlja...

KOJI JE UOPĆE SMISAO ŽIVOTA: Ako imate 4.55 minuta free, odgovor je skriven u super videu!

Aleksandra Orlić
12.01.2024.

Znamo, pitanje je užasno zaguljeno, no suvremeni filozof Alain de Botton je svoje odgovore predstavio u pokrenutim slikama…

Kada su pitali Harukija Murakamija, jednog od najčitanijih i najprodavanijih pisaca svih vremena što zapravo čini romanopisca, jedna od stvari koja se našla na vrhu popisa je bila potreba za neprestanim traganjem za odgovorima. I jao si ga vama ako na tren pomislite da ste se našli na sigurnom terenu i da sada skoro sve znate. Možda je to bio razlog zašto je moj prijatelj davnih dana redovito posjećivao sve vrste književnih razgovora, otvorenja izloži i debate i nije mogao dočekati onaj trenutak kada bi voditelj pitao ima li pitanja iz publike jer zbog toga je, budimo iskreni, i došao. Ne bi li mogao svima postaviti pitanje – “Koji je smisao života?”

Pitanje nad pitanjima

“I, koji je smisao”, pitali bismo ga i mi nakon stotine smiješnih anegdota, incidenata, nesporazuma, čak i jednog naguravanja nakon kojeg su ga prozvali velikim provokatorom i zamolili da prestane dolaziti na druženja. Pogađate, jasnog odgovora nema, a potraga se nastavlja jer pitanje je toliko zaguljeno, slojevito, krhko i obojeno subjektivnim naočalama da je teško odgovor sažeti u rečenicu ili dvije. Uostalom, nije li ponekad i sama potraga puno uzbudljivija od krajnjeg cilja?

Potraga se nastavlja

No to što je jednom čovjeku netko zabranio da postavlja preteška pitanja ne znači da se potraga ne može nastaviti online. U 45. MOOD izdanju postavili smo to problematično pitanje i pronašli ljude koji znaju ljude za koje smatraju da su se opasno približili tragu – od francuskog sociologa Theodorea Zeldina, jednog od 100 najvažnijih mislioca danas, a koji je napisao fantastičnu knjigu ‘Intimna povijest čovječanstva’ istražujući povijest ljudskih osjećaja te kako su ljudi nekada i sada bježali od samoće, straha i besciljnosti preko svemirskog tragača za zagonetkama života Davida Bowieja o čijoj je potrazi snimljen i fantastičan dokumentarac ‘Moonage Daydream’ pa sve do suvremenog filozofa Alaina de Bottona koji je svoje odgovore sažeo u vrlo cool videu koji traje svega 4.55 minuta. Nemojte odmah navaliti na kavu i kolače kao nakon svake promocije, jer čekamo strpljivo vaš odgovor. Adresu znate… info@mood.hr

Naslovna fotografija: The Meaning of Life video; animacija: Canva

Pročitaj više

Budite realni!

Priznajte jednom za uvijek da vi to ne možete i slobodno zaboravite na priručnike za samopomoć! Naravno, knjiga američkog neuropsihologa Paula Pearsalla ‘The Last Self-Help Book You’ll Ever Need’ je izuzetak!

Iskreno, ne znam, ali...

Samo se vi opustite jer znate kako se kaže – baš ništa nije pod kontrolom. Da, ovo se odnosi i na svemoguće šefove

Burnout od skrolanja

Kako je filozofija ‘manje je više’ u međuvremenu osvojila i medijski svijet te kako provoditi novu intelektualnu higijenu zvanu i svjesno čitanje?

bff ili?

Prijatelji s kojima možemo dijeliti dobro i loše pravo su bogatstvo s kakvim se ne može svatko pohvaliti. Pa ipak, neka od najdugovječnijih prijateljstava nisu uvijek izvori najveće sreće već mogu biti toksični, suovisni odnosi. Kako ih prepoznati?

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.