Zelenooko čudovište

JE LI FREUD BIO U PRAVU: Bježite glavom bez obzira od onoga tko ne pokazuje ljubomoru

Tamara Radan
12.01.2024.

Je li ljubomora urođena ili stečena, čemu ona zapravo služi te kako ju podnijeti? Sve odgovore zna evolucijski biolog David Buss.

Ljubomora kao alarm: Ne gledaj druge!

Za razliku od ljubavne veze u tango duetu sve je tako jednostavno. On vodi, ona prati, a ukoliko jedan partner za milimetar pomakne glavu i demonstrira zanimanje za nekog drugog, ovaj drugi reagira naglim spuštanjem partnera. I ples dvije polovice savršeno klizi dalje. No što je s tim mrskim osjećajem van podijuma, trebamo li se sramiti ljubomore? “Nipošto”, kaže David Buss, evolucijski biolog. “Ljubomora nam je itekako potrebna i prirođena, baš kao osjećaj straha, tuge, sreće budući da nas na vrijeme upozorava na uljeze koji bi nam mogli ukrasti energiju.

Evolucijski gledano, ljubomora je muškarce upozoravala da pripaze nosi li žena uistinu njihove gene, a ženu da se potrudi zadržati muškarca koji će joj pomoći u odgoju djece. Pa ipak, ne bi li kao u tangu barem jedan partner trebao biti ljubomorniji od drugoga? “Istina! Više od ovog paklenog osjećaja pati onaj koji se u vezi više trudi i više ulaže. Dakle, onaj koji vodi”, kaže Buss.

Mit ili istina: pleme koje ne poznaje ljubomoru

Kada je na vrhuncu seksualne revolucije, američka etnologinja Margaret Mead izjavila da je pronašla pleme u Južnom Moru s Trobriand otočja koje ne poznaje ljubomoru, hipici su konačno mogli zapaliti zadnje grudnjake budući da su konačno imali dokaze da nam je slobodna ljubav urođena. Samo se treba vratiti na pravi put i pronaći što više partnera. A sada razočarenje! Znanstvenici su ustanovili da je Miss Mead pričala neistinu, štoviše namjerno slagala, a da se djevojke na otočju s ljubomorom nose na prilično šokantan način – tako da svoje suparnice ugrizu za nos.

Na što su ljubomorni muškarci, a na što žene?

Biste li partneru prije oprostili seksualnu ili emocionalnu prevaru – pitanje je koje je David Buss postavio tisućama parova. Rezultati su predvidljivi. Žene daleko lošije reagiraju na emocionalnu nevjeru, a puls im se ubrzava za pet udaraca u minuti kao da su popile tri turske kave na eks. (Što je i logična reakcija, budući da je samo malen korak kada će zaljubljeni muškarac poželjeti završiti s rivalkom u krevetu.)

No, kad puls već naveliko divlja, kako se nositi s ljubomorom? Muškarci kupuju poklone, dok žene rade na izgledu. U većini slučajeva, dobro prouče izgled suparnice i skidaju ga. Dobra vijest je ta da su ljubomorni parovi i sedam godina nakon istraživanja i dalje bili u vezi, jer im je bilo stalo. Na kraju ispada da je Sigmund Freud bio u pravu tvrdeći: “Bježite dalje od onoga tko ne pokazuje ljubomoru!”

Foto: Unsplash

Toplo-hladna karta svijeta

No ako je ljubomora u svojoj biti strah od usporedbe, kako onda protumačiti rezultate ankete koja je usporedila sve narode svijeta upravo po stupnju pokazivanja ljubomore. Da, to smo si i mislili. Ništa od ljubakanja s Brazilcima i Meksikancima, pa čak ni Šveđanima, jer oni jedva čekaju kada će vam prirediti ljubomornu scenu. Rusi su previše macho, pogotovo kada osjete ljubomoru, Amerima je ona znak da u vezu ne valja investirati te bježe glavom bez obzira, dok Francuzi nisu ljubomorni, ali nisu ni vjerni.

Dakle, ispada da su najmanje ljubomorni Japanci, u čijem se društvu možete do mile volje dopisivati i s bivšim i budućim dečkom. Kako sad objasniti ove rezultate? Znači li to da kultura i odgoj ipak utječu za način izražavanja ljubomore? Nipošto, kažu pristaše Darwinove frakcije koji u ljubomori vide samo jedan od načina uspješnog preživljavanja. Tajna je u tome da nacija koja ima veću stopu fertiliteta iz čisto ekonomskih razloga više pažnje poklanja na kontrolu partnera i obrnuto.

Foto: Unsplash+

Uostalom, dokaz drugi da nam je ljubomora u genima, a ne stečena kulturom je i činjenica da i male bebe mogu vrlo rano osjetiti pravi nalet ljubomore kada dođe nova beba u kuću. Ili što bi rekli znanstvenici – 80% ljudi je doista priznalo da je ljubomorno, a svi ostali lažu! Porazan je možda samo podatak da su ljubomorni osjećaji u zadnjih 20 godina u porastu te da je barem 75% ljubomornih imalo itekako dobar razlog, budući da 75% ispitanika priznalo preljub.

Naslovna fotografija: Unsplash

Pročitaj više

PRISTAJETE LI NA MRVICE?

U svijetu suvremenog dejtanja, neki ljubav dobivaju na kapaljku. Kako prekinuti začarani krug?

Srce na dlanu

Je li moguće da je moj bivši, poznat i kao serijski prevarant koji mi je slomio srce, bolje nanjušio recept za sretan život od mene i njegovih dvanaest bivših?

blurred lines

Kad govorimo o monogamiji u romantičnim odnosima, prijevara je uvijek imala fizički predznak. No što bi bilo i koliko je ozbiljno emocionalno varanje, gdje je tjelesna komponenta isključena?

Otišao je u dućan...

Upozorenje: Svečano obećavamo da se više nećemo baviti razlozima zašto vas je netko ghostao, ali dobro će nam doći koja rečenica o tome što biste mogli napraviti za sebe

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.