Seks u glavi

ENIGMA: Jesu li opsesivno lajkanje tuđih fotografija i prešućeni ručkovi mikro-varanje i što sada s tim?

Lena Ivanović
27.08.2023.

Pitali smo sedmero zaljubljenih, odljubljenih i zbunjenih poput nas – što misle o mikro-varanju, novom potencijalnom problemu u ljubavnim vezama koji se pojavio na horizontu

Kada mi je partner nakon pet godina veze, onako usput, spočitnuo da mu niti jedna od njegovih cura nije radila toliko nepotrebnih drama oko ničega kao ja, ispočetka sam se malo zabrinula. No onda sam, na jednom od tretmana laserom, doživjela prosvjetljenje. Jer kao što se vlakna kolagena na mini doze stresa trgnu i odmah zategnu, tako sam i ja našu vezu činila živom. No, u trenutku kada sam ga prestala sumnjičiti, duriti se, provjeravati lajkove poput najrevnijeg kontrolora i raditi u glavi imaginarne ekselice, sve je otišlo kvragu. Prekinuli smo nakon pola godina, jer nam naprosto više nije bilo dovoljno stalo, a veza se pretvorila u vucaranje.

Mikro-drame

No, jesu li mikro-drame i mikro-stresovi dobar uvod za taj novi gadan trend koji se pojavio na vidiku, a mnogima remeti san? Na prvi pogled, i mikro-varanje, baš kao i mikro-svađanje zvuče kao pojam preuzet iz medicine i onih tumačenja koja kažu da je svaki otrov u malim dozama ljekovit. Pa čak i mikrodoziranje koje, navodno, radi čuda u Silicijskoj dolini. Uostalom, mnogi su objeručke prigrlili sve te trendove koje na početku imaju riječ mikro, jer valjda djeluju na naš um kao one spike da jedna čaša vina svaki dan nakon ručka čini čuda za naše zdravlje.

Foto: Unsplash

I malim dozama nevjere do kaosa i prekida

A onda su stigli rezultati istraživanja o čuvenom mikro-doziranju nevjere iz 2020., koje je objavio Psychological Reports pa je ispalo da i mikro doze varanja mogu izazvati i te takav kaos u vezi. koji će naposljetku dovesti do emocionalnih nestabilnosti, nepovjerenja pa čak i prekida. A još ako tome dodamo i rezultate studije koja je 2018. godine objavljena u magazinu Archives of Sexual Behavior te koja jasno i glasno kaže da osobe koje su varale u prethodnoj vezi imaju tri puta veću vjerojatnost da će varati i u sljedećima, jasno da smo upalili alarm. No prije nego što dignemo pravu dramu u čaši vode zbog krivo intonirane rečenice i krivog kuta pogleda, pitali smo stručni sud sastavljen od sedmero poznanika što misle o mikro-varanju.

Foto: Unsplash

Pokušavam se zamisliti na sudu – je li bi to što ste se malo poskliznuli na bananu bila olakotna okolnost, ili ne? Znate onaj vic o Muji koji se brani da je do nesreće došlo jer je poskliznuo na koru od banane. I tako pet puta. – Mirjana (43)

Ako svog partnera trebam zamisliti kao prelijepu sobu koja sadrži više od stotinu ladica, zašto mislimo da sve ladice moraju biti skroz otvorene. Po meni, pravo svakog čovjeka je da zadrži neke detalje pa i tajne samo za sebe. – Tea (37)

Ovisi o kontekstu. Ako sam u vezi s partnerom koji ima pun dosje prevara, flertova i poskliznuća, informacija da mi je prešutio činjenicu da svaki dan ide u centar grada s novom kolegicom, bi posve sigurno bio znak da upalim alarm. I angažiram detektive. Ne šalim se. Sve za miran san. – Iva (35)

A zašto bih odmahnuo rukom na informaciju da mi je cura zaluđena nekim tipom, pa makar i zauzet i živio u drugom gradu? Ta svi znamo da sve ljubavne veze započnu najobičnijim pogledom. A kada nekoga ili nešto previše gledaš, pitanje je kada će ti pasti na pamet i ono pitanje – A zašto ne? – Branko (44)

Znam da je suludo provjeravati išta što moja partnerica radi, no svaki put me uhvati grč u želucu kada vidim da nekoga intenzivno prati. Maltane, kao da se sprema u lov. – Igor (30)

Pa ima li ljepše stvari od gledanja, maštanja, zamišljanja? Ja čak i svog partnera u krevetu pokušavam nagovoriti da se malo opusti i pusti željama krila. – Nikolina (29)

Nemam ništa protiv mikro-varanja. Štoviše, mene takve stvari u pravilu rastuže jer govore da su naše emocije od nekada izgubile na sjaju te da je na moje nekadašnje mjesto došla neka druga osoba. – Bojana (45)

Naslovna fotografija: Unsplash

Pročitaj više

Budite realni!

Priznajte jednom za uvijek da vi to ne možete i slobodno zaboravite na priručnike za samopomoć! Naravno, knjiga američkog neuropsihologa Paula Pearsalla ‘The Last Self-Help Book You’ll Ever Need’ je izuzetak!

Iskreno, ne znam, ali...

Samo se vi opustite jer znate kako se kaže – baš ništa nije pod kontrolom. Da, ovo se odnosi i na svemoguće šefove

Burnout od skrolanja

Kako je filozofija ‘manje je više’ u međuvremenu osvojila i medijski svijet te kako provoditi novu intelektualnu higijenu zvanu i svjesno čitanje?

bff ili?

Prijatelji s kojima možemo dijeliti dobro i loše pravo su bogatstvo s kakvim se ne može svatko pohvaliti. Pa ipak, neka od najdugovječnijih prijateljstava nisu uvijek izvori najveće sreće već mogu biti toksični, suovisni odnosi. Kako ih prepoznati?

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.