SPIKA KAO NAJJAČE LJUBAVNO LJEPILO: Small talk je super, ali kako kvalitetno pričati u vezi?

Nika Kovačić
04.06.2023.

Ako je istina da je komunikacija najjače ljepilo svake ljubavne veze, onda je ovo šalabahter za sve vaše buduće razgovore i dugu sretnu vezu.

Moj posljednji bivši (oh kako ovo dobro zvuči, kao da više nikada u životu neću prekinuti), inače veliki fan mnogih teorija, imao je naravno teoriju i o braku koja kaže da svaka osoba koja se oženi prije pete godine poznanstva zapravo ženi mačka u vreći. Tim više sam bila šokirana kad sam za vrijeme jedne idilične vožnje autom do Austrije, negdje iza slovenske granice, shvatila da moj mačak iz vreće vjeruje svim srcem i preostalim mozgom u vanzemaljce. Da, dobro ste pročitali – van-ze-ma-ljce. I to da su članovi kraljevske obitelji gušteri.

Pa kako je moguće da ja, koja sam bila nafilana svim mogućim potrebnim i nepotrebnim glupim informacijama ne znam tako važan podatak, pitala sam se. Pa gdje bi se vjenčali? U svemirskom brodu? I je li moguće da nas dvoje nismo nikada kvalitetno razgovarali. A što je zapravo tajna dobre veze. Tako barem kaže psiholog Matthias Mehl sa Sveučilišta Arizona koji je za potrebe istraživanja zatvorio stotine parova u laboratorije i snimao njihove razgovore.

I, zanimaju vas transkripti sretnih parova i kako glasi tajni recept?

Iznenadit ćete se ali ispalo je da sretni parovi troše samo 10% razgovora na small talk i banalne razgovore o vremenu, susjedima, sudionicima reality showova, već da su to pravi komunikativni rudari koji vole zaorati po teškim i dubokim temama kao što su politika, bivši, traume iz djetinjstva, planovi za budućnost, strahovi. Da ne bi bilo zabune, to sad nipošto ne znači da sretni parovi ne pričaju o tome tko će nabaviti toaletni papir i je li bolji onaj parfimirani ili ne, kao niti to da na dnevnom redu ne mogu biti zabavni uredski tračevi, ali oni to čine na posve suprotan način.

Recimo, ako već čavrljaju o glavnom zavodniku iz sapunica i njegovim brojnim ljubavnicama, njih neće zanimati samo osnovni zaplet i za koga se navija,već će se pitati što motivira te likove, što se iz svega toga može naučiti, jesu li već imali takva iskustva i što bismo sami poduzeli da se nađemo recimo u takvoj situaciji.

Foto: Unsplash

Duševni striptiz

Ok, i mi priznajemo da je ponekad lakše i zabavnije gledati sapunicu i reći: ‘To, stara, razbij ga! Ukradi dragulje!’ No možda ne bi bilo loše tu i tamo i neki lakši sadržaj pretvoriti u neku dublju temu kao da ste na kakvom okruglom stolu i skinuti par površnih slojeva, jer će vas takvi razgovori puno čvršće povezati nego oni površni, kaže američki profesor psihologije Paul Ekman. Naime, istraživanja su pokazala da tek kada o našem partneru saznamo i neke neugodne detalje, kada mu se do kraja otvorimo i predamo te izvedemo «verbalni striptiz», tek tada naša veza prerasta u ono što se zove intima. Koju naravno trebate pažljivo njegovati i štititi od drugih, jer tajna i treba ostati samo među vama. Slijedi šalabahter 10 mogućih top tema.

BOLNI TRENUCI

Zablokirali ste se na zadnjem kongresu, kolegica vas je ulovila dok je tračate… Zašto gutati te bolne trenutka kada ih možete podijeliti s partnerom. I to ne zato da biste se ponizili već da biste vašem partneru pokazali da mu vjerujete i da ste iskreni prema njemu. Koji dobar osjećaj – imati zajednički tajnu i moći se smijati tome!

POLITIKA

Ne radi se o tome da se posvađate oko izbora kandidata niti da se takmičite tko će koga vještije vrijeđati pa niti da izazovete mali intimni rat već da razvijete toleranciju prema drugima i shvatite kako kuca vaš partner i koje su mu vrijednosti i načela bitna.

BRIGE I STRAHOVI

Ok, i nama je palo na pamet da bi nas netko mogao ismijati zato što se panično bojimo crva ili se počnemo tresti kada ugledamo mrlju na podu, ali ako podijelite vaše strahove s partnerom, veća je vjerojatno da ćete ih zajedno i riješiti.

DJETINJSTVO

Kakav je vaš muškarac bio kao klinac, s čim se volio igrati? Je li bio timski igrač ili soler, sve su to pitanja koja vam mogu pružiti uvidu u njegovu psihu i iznijeti na površinu cijelu paletu osjećaja. Evo, recimo ja izbjegavam tipove koji nikada nisu išli u vrtić. Ne pitajte me zašto.

Foto: Unspkash

ZAJEDNIČKI PLANOVI

Nije bitno planirate li na put bajkom do Ikee, busom u Samobor ili brodom do Amerike. Bitno je samo to da o čemu god maštali, znajte da su upravo te emocije koje dijelite vaše najjače lijepilo. Nemate volje otići na ručak od strine. Da, i to je osjećaj koji povezuje i slobodno ga izbacite. Ali bez vrijeđanja daljnje rodbine molim!

BIVŠI

Naravno da nitko normalan ne želi čuti kako on još sanjari o bivšoj, ali ako je u stanju prepričati vam glavne neuralgične točke (i to bez pakosti ili gorčine) i realno sagledati svoju prošlu vezu, e to već puno govori o tome što mu je bitno. I ne manje važno, na što biste trebali pripaziti u vašoj vezi.

OBITELJSKI ŽIVOT

Stara poslovica kaže kakav je dečko prema svojoj mami takav će sutra biti i prema vama. I zato, dobro naćulite uši kada priča o svojoj obitelji, rodbini, eventualnim konfliktima i ritualima da ne bi bilo da gledate uskoro reprizu u vašem novom domu.

AKTUALNE TEME

Pod uvjetom da vaš dragi nije profesionalni haker koji sve poslove mora držati u najstrožoj tajnosti, povedite tu i tamo razgovor o hobijima ili aktivnostima koje rastura. Vjerujte nam, njegov jezik će se razvezati, a njegova omiljena tema će vas i dodatno zbližiti.

FILM I TV

Iako ovo zvuči kao small talk tema, ona to ne mora biti. Jer ljudima je doista lakše pričati o sebi kada pričaju o drugim likovima. Pitajte ga slobodno zašto se rasplakao na filmu ‘Planina Brokeback’, s kojim likovima se identificira, a koje bi odmah strpao na doživotnu robiju.

BUDUĆNOST

Znamo, neki se pojedinci smrznu kad im spomenete riječ planovi, budućnost, jer odmah misle da ih silite na brak i djecu, ali možete pričati i o kratkoročnim planovima, ciljevima i snovima. A budući da se oni svako malo mijenjaju, updejtate svog partnera sa svim promjenama u vašem životu. I pobrinite se za to da svaki dan učinite barem jedan mali korak da ih i ostvarite. Sretno!

Naslovna fotografija: Unsplash

Pročitaj više

PRISTAJETE LI NA MRVICE?

U svijetu suvremenog dejtanja, neki ljubav dobivaju na kapaljku. Kako prekinuti začarani krug?

Srce na dlanu

Je li moguće da je moj bivši, poznat i kao serijski prevarant koji mi je slomio srce, bolje nanjušio recept za sretan život od mene i njegovih dvanaest bivših?

blurred lines

Kad govorimo o monogamiji u romantičnim odnosima, prijevara je uvijek imala fizički predznak. No što bi bilo i koliko je ozbiljno emocionalno varanje, gdje je tjelesna komponenta isključena?

Otišao je u dućan...

Upozorenje: Svečano obećavamo da se više nećemo baviti razlozima zašto vas je netko ghostao, ali dobro će nam doći koja rečenica o tome što biste mogli napraviti za sebe

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.