3 TRIKA ZA GLATKU KOŽU: Drage pore, nemojte nestati, ali možete li se ikako smanjiti?

Nika Kovačić
23.09.2023.

Znamo da niste brojali, ali znate li da je na našoj koži u prosjeku 5 milijuna pora (uopće ne pretjerujemo), a od toga ih je 20.000 na našem licu! No čemu one služe?

Pore su nam potrebne da bi lučile sebum i znoj te održavale kožu zdravom. One su dio organizma svakog čovjeka i zbog toga (ako vam je to slučajno palo na pamet) ih se ne možemo i ne želimo u potpunosti riješiti. Većinu vremena pore nisu problem. No ako je vaša koža prirodno masna ili podložna aknama ili je možda pretrpjela UV oštećenja, velika je vjerojatnost da neke od tih 20.000 pora izgledaju malo veće zbog viška sebuma, upale ili nedostatka kolage­na. Ako vas to izluđuje, evo tri načina kako ih možete smanjiti i pritom imati glat­ku kožu.

Tonik s kiselinom

Konkretno, tonik sa salicilnom kiselinom topivom u ulju, što znači da se može uvući duboko u pore te otopiti sebum i mrtve stanice kože. Uklanjanjem viška nakupine sebuma i mrtvih stanica sprečavate proširivanje pora, zbog čega i izgledaju veće. Nanesite ga na blazinicu te nježno tapkajte po licu.

Serum s retinoidom

Već znate da su reti­noidi (derivati vitamina A) moćno oruđe u borbi protiv akni, ali su i ključ za mini­miziranje pora. Oni potiču obnovu stanica (prirodni proces obnove kože) te pojačavaju proizvodnju kolagena i elastina, proteina odgovornih za glatkoću i čvrstoću. U prijevodu: retinoidi sprečavaju začepljenje, opuštanje i širenje pora.

Tretman laserom

Spremni ste potrošiti više? Obratite se dermatologu za tretman Clear + Brilliant. Riječ je o laseru koji obnavlja kožu, uklanja gornji sloj mrtvih stanica te potiče proizvodnju kolagena. Postupak obično traje 20 minuta, a stoji od 2500 kn naviše. No morate računati na to da će vam za optimalne rezultate trebati do šest tretmana. Ali laser djeluje! Tjedan do dva nakon tretmana, pore će se vidljivo smanjiti, a koža će biti puno glađa.

Naslovna fotografija: Unsplash

Pročitaj više

Skrivanje ili hrabrost?

Veliki filozofi su zastali malo ispred svojih zrcala i odlučili se pozabaviti tim naoko trivijalnim stvarčicama.

Miris djetinjstva

Bez obzira na dob, nikada nećemo biti spremni odreći se slatkog, šarenog svijeta crtanih filmova uz koje smo odrastali, kroz koje smo spoznavali svijet oko nas i njegova stroga pravila, ali na puno nježniji način.

30 sekundi čini razliku

Ako je istina da naša koža u jednom trenutku života može postati netolerantna i burno reagirati na određene sastojke te razviti alergije, znači li to da bismo sve proizvode koji sadrže sastojke na koje reagiramo trebali izbjegavati u širokom luku? Ili se koža može ponovo naviknuti na njih ako ih koristimo u nano dozama i kratkim intervalima?

'Hobitnica oko vrata'

Prijelazna razdoblja obožavaju inovativne načine nošenja pulovera te igre između layeringa i novih načina vezanja. No jeste li znali da način kako nosite pulover puno govori o vašem karakteru

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.