Zlato i dijamanti vole vašu kožu (i mi volimo njih)

BEAUTY ENIGMA: Jesu li biseri, zlato i dijamantni djelotvorniji od vitamina i hormona

Lena Ivanović
26.01.2024.

Svi znamo da prava ljepota dolazi iznutra, no isto tako jako dobro znamo da i mala pomoć izvana dobro dođe. Pogotovo ako se ona zove: krema od zlatnog praha i piling od dijamanata.

U čemu je tajna? U tome što lažni sjaj izvana može skrenuti nečiji pogled i učiniti vaše bore i nepravilnosti na licu manje vidljivima? Jednim dijelom da! No prava je vijest ta da a) mikrozrnca dijamanata, turmalina, zlata, bisera, tirkiza i opala reflektiraju svjetlo na tako dobar način da bore gotovo da i ne postoje, b) da djeluju protuupalno, c) štite kožu od bakterija i d) potiču proizvodnju kolagena.

Dijamantni piling

Može se Kleopatra prevrtati u grobu do mile volje, no ako netko zna sve tajne metala, poludragog i dragog kamenja, poznatijih i kao najboljih prijatelja svih žena, onda su to dermatolozi s Huber Research laboratorija u New Yorku koji se kunu da njihove pacijentice nakon dijamantnog pilinga imaju bolju strukturu kože, cirkulaciju te da im s lica nestaju sve pigmentne mrlje i bore.

Foto: Unsplash

Zašto su Kinezi obožavali baker

Naime, još u davnim vremenima Kinezi su znali kakvo se bogatstvo krije u zelenom malahitu koji sadrži i malo bakra pa su umjesto papirnog novca trgovali bakrenim novcem koji je štitio od kojekakvih boleština. Vaš argument da ćete istu količinu bakra radije unositi u tijelo orašastim plodovima i žitom ne stoji. Uostalom, i američka zdravstvena organizacija zvana Food and Drug Administration je priznala da najviše doze namirnicama koje sadrže bakar ne mogu opskrbiti vašu kožu traženim elementom u takvoj količini da bi joj podarile potrebnu čvrstinu i elastičnost.

Foto: Unsplash

Zlato, dijamanti i biseri

Što se tiče bakra, to bi vaš novčanik i mogao podnijeli, jel’da? No što sad s tvrdnjama da vaša koža treba samo čisto zlato? Dermatolozi već odavno tvrde da zlato ima višestruka djelovanja – em ima antibakterijsko djelovanje, umiruje iziritiranu kožu te jača njen imunitet, em čini da vaša koža izgleda mlađe. Neki idu toliko daleko pa tvrde da zlato pomaže bolesnim stanicama da ranije izgrade ili bolje reći – povrate prvobitnu formu. Osim toga, zlato veže tristo posto svoje težine na vlažnu kožu, a time zapravo stabilizira njene funkcije. A, usput dobro i izgleda!

Slojevi aminokiselina i minerala

A što je s onima koji i dalje misle da biseri donose nesreću? Probajte se sjetiti kada ste zadnji put gledali neki dokumentarac koji je sadržavao scene o tome kako se biseri štite od napasnika. Za one koji nisu gledali, odgovor glasi – tako što se biseri izoliraju, sloj, po sloj. Biser koji je zreo za vašu ogrlicu broji tako tisuću slojeva, a svi ono sadrže sve važne materijale prijeko potrebne vašoj koži, među kojima aminokiseline i minerale. A što tek onda jedan sloj kreme od bisera i kolagena rade vašoj koži!

Naslovni vizual: Canva

Pročitaj više

trendspotting

Životinjske uzorke ponovno možemo vidjeti posvuda, pa se postavlja pitanje: jesu li i dalje simbol neukusa, bunta, bogatstva ili mainstream? I ugrožavaju li stvarne egzotične vrste ili potiču na njihovu zaštitu?

Ne postoji apsolutno ništa pogrešno u procesu starenja, a čini se gotovo apsurdnim što kolektivno strahujemo od nečeg toliko prirodnog. No tzv. kult mladosti prilično je jak, a ne postoji žena koja se već nakon 25. godine života nije zapitala bi li trebala učiniti nešto kako bi zaustavila vrijeme. Tretmani botoxom, hijaluronskim filerima pa čak i facelifting sve su popularniji, no biste li povjerovali da je moguće doći do zategnutog i mladolikog lica bez odlaska pod nož?

Ljetna haljina skroz izgužvana, krema razlivena, a vaše omiljene cipele ulubljene? Pakirate li kofer (pre)nemarno i bez sistema, ne treba se čuditi ako vas na odmoru zadesi neugodno iznenađenje. Pa dobro kako onda pravilno i dobro spakirati svoj kofer?

Dobra priprema je pola posla

Tek je 14 sati, a na vašem licu već nedostaje veći dio nanesenog pudera. Ako potvrdno kimate glavom, možda biste trebali nastaviti čitati…

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.