OTVARA BAŠ SVA VRATA!

CANADIAN TUXEDO: Kako je nekadašnji „hot mess“ postao „cool trend“ sezone

Kristina Stakor
19.03.2023.

Double denim dugo je bio na glasu kao oličenje neukusa, no naša je misija, kao i brojnih brendova i fashionistica, srušiti taj mit

Svi se još dobro sjećamo Britney Spears i Justina Timberlakea odjevenih od glave do pete u traper na AMAs 2001. zahvaljujući čemu su svojevremeno završili na listama najgore odjevenih, a danas, čini se, na moodboardovima brojnih fashionistica i dizajnera. Denim on denim jedan je od vrućih trendova sezone, no nije uvijek bio dočekivan s jednakim oduševljenjem.Naziv „canadian tuxedo“ zapravo je posprdno nastao u Vancouveru gdje se slavni američki pjevač Bing Crosby pokušao checkirati u hotel odjeven u Levi’s traperice i traper jaknu. Kako je službeni dress-code hotela davne 1951. nalagao nošenje odijela, recepcionar koji ga nije prepoznao odbio ga je primiti, a situaciju je spasio nosač koji je znao o kakvom se uvaženom gostu radi.

Smoking od trapera po mjeri

O cijelom incidentu doznali su u Levi’su, te su za pjevača napravili smoking od trapera po mjeri, s etiketom na kojoj je stajalo „Obavijest svim zaposlenicima hotela: savršeno primjerena tkanina i svakome tko je nosi trebalo bi omogućiti ulaz u najbolje hotele“, piše CR FashionBook o „rođenju“ termina.


Nakon Justina i Britney rijetki su se „usudili“ na ovakav modni izlet, smatrajući ga otrcanim ili pretjerano casual, čak i za street style, a ne samo crvene tepihe, no taj se sentiment unazad godinu dana drastično promijenio.


Ljubavna avantura Kanyea Westa i Julije Fox i u svom je kratkom vijeku izazvala veliku pažnju – prije svega modnim kombinacijama. Julia i Ye uspjeli su double denim podići na novu, couture razinu, odjenuvši ga Schiaparelli kreacije za Kenzo reviju u Parizu prošle zime, a u trend se nije istopio poput lanjskog snijega. Štoviše, iz prvih je redova došao i na samu pistu brendova kao što su Marc Jacobs, The Attico, Loewe i domaći Klisab.


All-jeans look je novi minimalizam

Čini se da all-jeans look postaje svojevrsni minimalizam i idealan teren za opuštenu monokromatiku i modne eksperimente. Fashionistice poput Pernille Teisbaek spajaju oversized s ovim denim trendom, a Aimee Song pokazuje kako je jednostavno postići traper chic uz malo širu košulju i traperice.


Malo rafiniraniji, sexy look za večernje izlaske pokazali su u Givenchyju kombinacijom topa i midi suknje koju je na reviji nosila Bella Hadid, a Alexandre Vauthier svojom interpretacijom kanadskog smokinga – sa šljokicama.

Da parafraziramo Levi’s tvrdnju staru 70-ak godina – traper je primjereni materijal za odjeću za najfinija mjesta, bilo da se radi o hotelima, klubovima, restoranima, ali i za urede, planine, kafiće… Na vama je da postanete kreativni i date si oduška košuljama, jaknama, hlačama, minicama i date im (modnu) pažnju koju zaslužuju.

Naslovna fotografija: Pexels

Pročitaj više

XXL stil

Preveliki kaputi i blejzeri, 2 broja veće traperice i XXL košulje već neko vrijeme vladaju društvenim mrežama fashionistica

MOĆ JE U BOJAMA

Ružičasta za samopouzdanje, plava da se skulirate, narančasta da si podignete energiju… Nije tajna da terapija bojama doživljava pravi boom jer u bojama je skrivena itekakva moć!

Šljokice, čipka i biseri

Volimo vidjeti modne eksperimente, a ovi celebovi pokazuju da muški stil može imati brojna lica

moda i tehnologija

Hoće li umjetno kreirani modeli zamijeniti stvarne žene i ideale ljepote s kojima se već teško nosimo?

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.