Barbie je u šoku!

DARK ACADEMIA JE NOVA CRNA: Spremite neonske boje i šarene uzorke u ormare. I dva puta ga zaključajte

Aleksandra Orlić
03.09.2023.

Kako je supkulturni trend koji je započeo život na Tumblru u doba lockdowna osvojio modnu scenu. Je li ovo maslo obitelji Addams kojoj je dojadio sav taj Barbie hype ili u nekom drugom grmu leži mračni zec?

Priznajte, koliko ste puta pročitali neki naslov u kojem stoji da je… (sada zamislite bilo koju boju na svijetu) – nova crna! E pa izgleda da se i crnoj doslovce zacrnilo pred očima pa je odlučila poharati sve modne trendove. I to ne samo modne, nego i one lifestyle i kulturnjačke, jer TikTokom se proširio pojam #DarkAcademia koji ima samo jedan cilj – učiniti svoje sljedbenike jako mističnim, tajanstvenim i cool. Reakcija na preveliku izloženost ili transparentnost koja vlada u svim sferama života ili nešto više, još je obavijeno velom duboke crne.

Kako su stare prašnjave knjižnice postale cool

No činjenica je da je ovaj trend prvi put rođen u doba lockdowna i da svoje korijene vuče s Tumblra kada se jako puno tinejdžera povuklo u svoje sobe i okrenulo čitanju, učenju i pisanju. A propušteno vrijeme na fakultetima, noćnim izlascima i otkrivanju novih avantura su spretno nadoknadili na TikToku pod nazivom Dark Academia. Tako barem tvrdi New Yorker, na veliku radost roditelja koji ne mogu vjerovati da jedan supkulturni trend ide ruku pod ruku s edukacijom.

Kada malo bolje razmislimo, ima smisla u ovim nesigurnim vremenima okrenuti se nečemu za što se možemo čvrsto uhvatiti ne bismo li barem nakratko pobjegli od surove realnosti te ne manje bitno – postali dio neke veće grupe.

E sad, kako ćete to izvesti – je li dovoljno na stol staviti knjigu Oscara Wildea ili CD Nicka Cavea, upaliti gotički svijećnjak netom skinut s tavana, navući maminu jaknu iz darkerske faze, učlaniti se u prašnjavu staru knjižnicu i radovati se tmurnim kišnim danima, ostavljamo vama na izbor. No, kakav bi to bio povratak mistici da vam sada otvorimo baš sve karte. Nešto mora ostati i obavijeno velom crne magle. No, prije nego što utonete u Dark Academia stanje, evo kako su velike modne kuće isfurale – crna je opet crna trend…

Pročitaj više

Kako stvari stoje doba velike suzdržanosti i malog nakita je već odavno iza nas, a ove sezone nosi se ultra raskošan nakit

Dvadesetak dana uoči svečanosti otvaranja Olimpijskih igara u Parizu (26. srpnja – 11. kolovoza), Hrvatski olimpijski odbor (HOO) priredio je u prostorijama Rektorata Sveučilišta u Zagrebu predstavljanje olimpijske kolekcije sportskog brenda 4F, čiji će asortiman nositi naši sportaši i sportašice na Igrama u francuskoj prijestolnici.

Dugoočekivana, spektakularna kolekcija više od 50 možemo slobodno reći, umjetničkih djela našeg proslavljenog dizajnera Jurja Zigmana, 4. srpnja je pred oduševljenom publikom predstavljena u hali riječkog Exportdrva, impozantnog prostora koji je svojom „grubom“ estetikom na više od pet tisuća kvadratnih metara upravo istaknuo čaroliju onog što je predstavljeno pred gotovo tisuću modnih entuzijasta i ljubitelja Zigmanovog djela.

marinniere

Mornarske, pinstripe, vodoravne ili okomite – prugice su odlična ideja u svim oblicima i modnim scenarijima

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.