Izgledati bogato

DRESS FOR SUCCESS: Pripremite jastučiće za ramena i glamurozne haljine jer osamdesete se vraćaju na modnu scenu

Lena Ivanović
23.07.2023.

Koliko su serije koje tematiziraju konzervativne kraljevske obitelji te one koje nam prodaju priču o moći i bogatstvu krive da se u igru vratio ‘dress for success’ trend

Sjećate se scene iz filma „Zgodna žena“ kada se prelijepa Julia Roberts konačno vrati u dizajnerski dućan u društvu Richarda Gerea, iz kojeg su je neljubazne prodavačice netom prije izbacile jer je djelovala kao da nema dovoljno novaca i nije bila dovoljno elegantna, jer je furala ono što bismo danas nazvati streetstyle. “Molim da se ulizujete dami”, kaže Gere menadžeru dok broji krupne novčanice, a kada ga ovaj tiho pita koliko, Richard samo kratko kaže – „Na najjače!“

Dinastija, Dallas i Denver look

E, baš tako bismo mogli i mi opisati aktualni odnos modnih dizajnera prema uzbudljivom razdoblju iz prošlog stoljeća – ulizivanje osamdesetima na najjače. Skupa s kopiranjem slavne crvene haljine koju Julia Roberts nosi na operi. Jer kako drugačije objasniti da su se na modnu scenu vratile i voluminozne frizure i jastučići na ramenima i Ralph Lauren majice i sve one glamurozne haljine koje su naše mame gledale u serijama kao što su ‘Dinastija’, ‘Dallas’ i ‘Santa Barbara’.

Uostalom, bilo je logično da će doba u kojem su najgledanije upravo one serije koje progovaraju o novcu, uspjehu i pohlepi te konzervativnim kraljevskim obiteljima kao što su „Nasljeđe”, “Kruna”, “Bridgerton”, “Young Royals“ probuditi čežnju za tradicionalnim vrijednostima, čitaj za konzervativnim glamurom. A s druge strane, sva druga modna razdoblja smo već reciklirali – i trend nultih zvan Y2K i pročišćene devedesete i praktične sedamdesete koje su više od svega voljele pastelne nijanse, hlače na trapez i eko natikače.

Kako su streetwear brendovi otkrili eleganciju i glamur

Stoga je bilo logično da ćemo s ravnih i udobnih tenisica opet poželjeti uskočiti na vrtoglavo visoke potpetice te furati grive i glamurozne haljine. Prva je, naravno, ovaj trend prigrlila modna kuća Jacquemus na čijoj smo reviji održanoj u Versaillesu mogli primijetiti neke poznate citate – od ogrlice od safira koju je princeza Diana dobila od kraljice Elizabethe do bijele haljine na volane koja je direktna aluzija na njeno nesretno kraljevsko vjenčanje.

No vrhunac ili bolje reći hommage godine je napravio Guram Gvasalia, kreativni direktor modne kuće Vetements i brat Balenciaginog dizajnera Demne Gvasalije, kada je nedavno oživio slavnu crvenu večernju haljinu koju je s toliko stila nosila Julia Roberts u filmu ‘Zgodna žena‘. Što se nas tiče, ulizivanje se može nastaviti. I to baš onako kako je rekao Mr. Gere – na najjače!

Naslovna fotografija: Unsplash+

Pročitaj više

XXL stil

Preveliki kaputi i blejzeri, 2 broja veće traperice i XXL košulje već neko vrijeme vladaju društvenim mrežama fashionistica

MOĆ JE U BOJAMA

Ružičasta za samopouzdanje, plava da se skulirate, narančasta da si podignete energiju… Nije tajna da terapija bojama doživljava pravi boom jer u bojama je skrivena itekakva moć!

Šljokice, čipka i biseri

Volimo vidjeti modne eksperimente, a ovi celebovi pokazuju da muški stil može imati brojna lica

moda i tehnologija

Hoće li umjetno kreirani modeli zamijeniti stvarne žene i ideale ljepote s kojima se već teško nosimo?

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.